Du leser nå «Ærlig talt», Nettavisens faste spalte der kjente og aktuelle personer svarer på et knippe faste spørsmål om seg selv, sine meninger, hverdagen og de viktige ting i livet - samt noen kjappe anbefalinger!

Vær så god, her har du:

Navn: Trine Rein
Alder: 51
Sivilstand: Gift
Vokst opp: Nesodden
Bor nå: Skiptvet
Arbeidsplass: Verden!
Hvordan kommer du deg rundt i hverdagen: Til fots hvis jeg bare skal gå en tur med bikkjene. Ellers er det ingen vei utenom bil, fly og ferge

Les også: Den ukrainske Hollywood-stjernen: – Ukrainas frihet er ikke død ennå

Hva engasjerer deg akkurat nå?
– Akkurat nå er det hvordan i all verden vi i kulturnæringen skal klare oss økonomisk, og hvordan vi skal klare å sette opp nye arrangementer vi forhåpentligvis kan leve av fremover. Vi er blitt tvunget til å stenge ned på kort varsel gjennom hele pandemien, avlyse, flytte arrangementer og ta enorme tap i annonsering og markedsføring for kulturarrangementer som aldri fikk se dagens lys - eller som måtte gå for nesten tomme saler. Vi går en særdeles usikker og utrygg fremtid i møte som kulturarbeidere, og tiden vi har lagt bak oss har på mange måter lagt en hel næring i grus.

– Sist gang stimuleringsordningen ble aktivert skulle den gjelde for kulturarrangement som ble gjennomført mellom 8. desember 2021 og 31. mars 2022. Da lettelsene kom 12. februar ble ordningen plutselig ugyldig for alle arrangementer som ble avholdt etter denne datoen. Argumentet for denne helomvendingen var at de ikke har lov til å stimulere når det ikke er restriksjoner. Nå blir vi henvist til å søke kompensasjonsordning, en ordning som fortsatt verken finnes eller er søkbar for de fleste av oss den opprinnelig var ment å treffe. De går med andre ord helt bort fra løftene om å hjelpe oss i en overgangsperiode etter åpningen av samfunnet, og overlater ansvaret for å få kulturnæringen opp og stå igjen helt og holdent til oss selv.

– Jeg jobber nå med å sette i gang en kampanje som heter #BackToLive for å få publikum tilbake til kulturarrangementene hvor aktører fra hele kulturnæringen skal bistå for å få den opp og stå. I første omgang skal vi lansere kampanjevideoer og sette i gang konkurranser hvor publikum kan legge ut bilder av seg selv i sosiale medier hvor de er på et kulturarrangement og bruker hashtaggen #BackToLive. Vi må rett og slett gjøre det trendy å gå på kulturarrangement igjen, få folk opp av sofaen og inn i finstasen. Vi trenger disse møtepunktene, vi trenger inspirasjon og nye vinklinger på verden, innspill og følelsestrening. Vi må få kjenne på hele spekteret av livet vårt fra latter og glede til sorg og sinne - og alt imellom.

Les også: Reagerer på nye TV-bilder av «Tindersvindleren»: - Han gosser seg

Hva er ditt mest kontroversielle standpunkt?
– I det siste har jeg jo fått med meg at dette med å ta vaksiner mot covid-19 er omdiskutert i enkelte fora, og siden jeg har tatt to vaksiner er jeg vel kanskje kontroversiell på det punktet. Ellers lever jeg kun på et plantebasert kosthold, og kjenner at jeg sliter mer og mer med å spise sammen med folk som synes det er helt greit å fortære døde dyr de er fullt klar over at både har lidd, forurenset og brukt langt større ressurser på å fremskapes enn hva man får igjen på tallerkenen. Dessuten er det ikke bra for egen helse å spise masse døde dyr. Der har det blitt noen diskusjoner etter hvert.

Hva er du stolt av å ha oppnådd det siste året?
– At jeg har klart å overleve som artist til tross for pandemien ved å påta meg ekstrajobber i helt andre bransjer for å redde selskapet mitt underveis.

Introvert eller ekstrovert? Litt begge deler. Ekstrovert på scenen og når jeg er ute blant folk, men trives veldig godt i mitt eget selskap når jeg er alene
Rett fra levra eller konfliktsky? Definitivt rett fra levra. Ikke alltid like diplomatisk, og kunne nok ha bitt av meg tungen iblant, men ærlighet varer lengst...
Nøye planlagt eller tar det som det kommer? Både og. Jeg planlegger de store linjene, men kan være impulsiv og justere underveis. Den siste øvelsen har jeg fått trent særdeles mye på gjennom de to siste årene!
Spare eller spandere? Spandere når jeg kan, blir bedre på å ta imot når andre ønsker å spandere på meg. Ellers forsøker jeg å finne smarte måter å spare på slik at jeg kan være mer spandabel i neste omgang
Offentlig eller privat? Offentlig når jeg må, privat når jeg kan
Dax18 eller Farmen? Definitivt Dax18. Tror kanskje aldri jeg har sett en eneste episode av «Farmen». Jeg vet ikke helt hva det går ut på
Brettspill eller World of Warcraft? Brettspill på hytte uten strøm – det er livet!
Livets skole eller mastergrad? Jeg har for det meste gått livets skole, og lært mye av mange gjennom årenes løp. Det hadde sikkert vært fint å ha en mastergrad i et eller annet, men livet mitt har aldri vært helt A4

Les også: Realityprofil prøvde å operere seg selv som tenåring. Nå advarer kjendislege: – Alvorlig!

Når gråt du sist, og hvorfor?
– Da jeg måtte ta avskjed med band og crew etter bare 2/3 gjennomført juleturné i fjor. Vi ble tvunget til å avlyse på grunn av innføringen av nye covid-19 restriksjoner midt i svevet.

Hva er det modigste du har gjort?
– Å bli artist på heltid.

Hva er det mest dramatiske du har opplevd?
– Pandemien. Og en gang jeg var med MAF på en reise til Uganda hvor vi kjørte oss fast med bilen på en gjørmete vei midt i bushen. Ut fra ingensteds dukket det opp en stor gjeng lokale gutter, påvirket av alkohol og sikkert også andre rusmidler som ville ha betalt for å hjelpe oss ut. Jeg opplevde dem som veldig truende, og var usikker på hvor farlig situasjonen faktisk var. Heldigvis gikk det helt fint, vi hadde med en i teamet som både snakket swahili, og som kjente kulturen godt. Etter litt forhandlinger ble de enige om å hjelpe oss ut av gjørma uten betaling.

Og … når tabbet du deg skikkelig ut?
– Da jeg skulle ta for meg 14-spannet til mannen min, Lars, uten særlig erfaring, og dra ut på treningstur alene for å hjelpe ham med forberedelsene til Finnmarksløpet. Jeg hadde tatt med meg feil linesett hjemmefra, et som tilhørte en såkalt «sitteslede», mens jeg hadde med meg en vanlig slede. Da blir linen til ankeret for kort, og man må forlate sleden og bremsen for å gå frem og løsne ankeret fra snøen.

– Med 14 hoppende, hylende, entusiastiske, topptrente trekkhunder som ikke kunne vente med å komme seg av gårde gikk det som det måtte: de dro av gårde med slede og anker, mens jeg ble hengende etter i sikkerhetslinen til jeg ikke greide å holde fast lenger. Heldigvis fulgte de sporet, og tok etter hvert igjen en annen hundekjører som på mirakuløst vis greide å kontrollere både mitt spann bak seg, og sitt eget foran til jeg greide å innhente dem. Da var varmedressen min full av snø, jeg var gjennomsvett, og kunne se frem til en nokså iskald 5-mils treningstur med en gjeng lykkelige trekkbikkjer. Og alle var enige om at det hadde vært en innholdsrik tur...

Politisk korrekthet og krenkorama - er det et tegn på at samfunnet utvikler seg til det bedre eller det verre? Begrunn!
– Jeg er veldig for å snakke fra levra så sant det ikke sårer, fornærmer eller henger noen ut. Men det er stor forskjell på å diskutere med noen personlig og det å kommentere på nett. Det er utrolig mange som lar seg krenke av ting på nett som helt sikkert ville blitt formidlet med et glimt i øyet dersom man så hverandre i virkeligheten. Gjennom de siste to årene har mer og mer av kommunikasjonen mellom mennesker foregått på nett, og det er helt utrolig hvor lettsåret folk har blitt med mangelen på menneskelig kontakt.

Les også: Tom Stiansen om frykten for programleder-bytte: – Har tenkt på det i flere år

Hvem/hva vil du hylle og hvorfor?
– Jeg vil hylle bookingagenten min, Reidun Berntsen fra Rocksport Booking, samt alle management og agentbyrå som har stått på for sine respektive band og artister gjennom hele pandemien uten å tjene et rødt øre for å avlyse, flytte, re-booke og søke støtteordninger for hundrevis av konserter og turnéer.

Hva gjør deg forbannet?
– Urettferdighet, dårlig håndverk, rasisme.

Hvis du har 500.000 å investere, hvordan ville du investert?
– Jeg ville nok ha startet med å betale ned gjeld. Men dersom jeg skulle investert hadde jeg investert i et solid globalt indeksfond med risikograd på mellom 5-7.

Hva er den beste eller verste gaven du har fått eller gitt?
– Da vi overrasket mannen min på 50-årsdagen hans hadde vi skaffet til veie en rullator han skulle få i gave for å erte ham. Nå som jeg selv har rundet 50, og vel så det, innser jeg at vi kanskje var litt tidlig ute med akkurat den gaven...

– Den beste gaven jeg noensinne har fått var da mannen min ga meg en valp som skulle komme til å bli min øyensten, Joy, og som fortsatt er det 13 år senere.

Gi oss noen kjappe anbefalinger!

Bok/avis/magasin: Bok: Hjort Rosenfeld-serien for spenning, Dagens Næringsliv for nyheter, Illustrert Vitenskap for nysgjerrighetens skyld
Serie/film: A Handmaids Tail og Don’t Look Up
Musikk: Trine Rein ;)
App: Google Authenticator
SoMe-profil: Fightmaster yoga på YouTube
Mat/drikke: Vegetarbloggen.no og Pranava.no
Og hvor drar du helst på ferie? Til et varmt sted ved havet hvor man ikke blir gjenkjent, gjerne i Karibia eller Stillehavet

Hva gleder du deg mest til det neste året?
– Å klemme folk jeg er glad i!

Og ærlig talt:

Ananas på pizza? Yay or nay?
– Spiser sjelden pizza, men er helt OK med både ananas og andre grønnsaker som topping de gangene jeg skeier ut med pizza selv.

Les alle Ærlig talt-intervjuene i Nettavisen her!