I disse dager spilles den kommende filmen «Back to Black» inn, som tar oss 20 år tilbake i tid og gjenspeiler det store gjennombruddet og det turbulente livet til den britiske artisten Amy Winehouse.

Den 23. juli 2011, for nærmere tolv år siden, døde Winehouse bare 27 år gammel. Dødsårsaken var alkoholforgiftning.

Les også: Et gammelt intervju med Amy Winehouse sjokkerer 10 år etter hennes død

Musikeren var svært talentfull og ble spådd en strålende karriere. Men mens karrieren til Amy Winehouse skjøt fart, gikk privatlivet hennes i motsatt retning. I de siste årene hennes fikk rusavhengigheten større fokus enn musikken.

Utvist fra prestisjeskole

Winehouse blir fortsatt godt husket den dag i dag for musikken, og den dype stemmen, som fremdeles ljomer ut fra høyttalere verden over i en karakteristisk, unik fusjon av jazz, soul, R & B, pop og blues.

Hun ble født inn i en jødisk familie nord i London høsten 1983. Faren hennes, Mitch, var en taxisjåfør og moren hennes, Janis, en farmasøyt.

I en alder av tolv kom Winehouse inn på den prestisjetunge teaterskolen, Sylvia Young Theatreschool, og ble godt vant med å stå på en scene fra en tidlig alder.

Men i det artisten fylte 16 år, ble hun utvist fra skolen for å ikke ha oppført seg etter skolens retningslinjer og for blant annet å ha tatt piercing i nesa.

Les også: Går hardt ut mot hetsen mot kvinnelige komikere: – På tide å ta et oppgjør

Det ble starten på det som senere utviklet seg til den kritikerroste låtskrivningen. I tillegg ble tenårene en opprørsk tid for Winehouse, ettersom hun fikk sin første tatovering og startet å røyke cannabis.

Alkohol, narkotika og dødsfall

De neste årene brukte Winehouse på å synge på ulike puber i London. Da hun var 19 ble hun signert til Island Records, der hun fikk sitt første gjennombrudd og begynte på debutalbumet, «Frank», som kom ut året etter i 2003.

Det samme året som «Frank» kom ut forelsket Winehouse seg i Blake Fielder-Civil. Han viste seg å bli en viktig brikke og preget det neste albumet og livet til Winehouse. Sammen brukte de mye tid i en lokal pub i London, hvor hun startet å skrive oppfølgeralbumet, «Back to Black».

Samtidig som sangerinnen jobbet med det som skulle hennes andre og siste album, begynte rusmisbruket å bli en større del av livet hennes. Alkohol, narkotikabruk, vekttap og dødsfall i familien prydet de britiske tabloid-forsidene sammen med skandaløse sitater.

– Hvis jeg drikker 20 enheter kan jeg bli veldig voldelig, spesielt hvis jeg ikke er glad, uttalte blant annet artisten i 2006 og beviste det en rekke ganger utenfor ulike puber i Camden.

Det samme året forlot Fielder-Civil henne, og Winehouse forklarte senere at det var den sammenfallende depresjonen og dype kjærlighetssorgen som inspirerte mesteparten av sangene på albumet hennes, «Back to Black».

Overdose

I 2006 tok managementet hennes den endelige beslutningen om å foreslå at Winehouse dro på rehab for alkoholmisbruket sitt. Artisten nektet å høre og i stedet sparket hun managementbyrået, og skrev den kjente låten «Rehab».

Les også: Sophie Elise etter pillemisbruket: – Umulig å bli kvitt en avhengighet

Hit-låten ble raskt å finne på topplistene og Winehouse ble priset med flere nominasjoner og priser for sangen. Albumet «Back to Black» ble også en kontroversiell suksess, og nominert til beste britiske album i 2007.

Deretter fikk albumet sitt inntog i USA og ble umiddelbart en hit. Albumet tronet øverst på alle Billboards lister.

Med suksessen fant Winehouse og Fielder-Civil tilbake til hverandre og giftet seg i Miami. I månedene etter var sangerinnens rusmisbruk godt dokumentert i internasjonale presse. Og i august 2007 havnet hun på sykehus etter en overdose.

Les også: Demi Lovato hevder hun ble misbrukt natten hun tok overdose

Artisten uttalte selv til News of The World at hun hadde tatt heroin, kokain, ecstasy og ketamin, i tillegg til å ha drukket masse alkohol. Hendelsen førte til at Winehouse måtte utsette sin neste turne, ettersom leger hadde bestemt at hun måtte hvile.

Arrestert i Norge

Da Winehouse omsider var klar for turné vakte hennes konsert i Norge oppsikt i media. Artisten ble nemlig sammen med ektemannen arrestert på Hotell Norge i Bergen, for besittelse av cannabis.

Hun ble løslatt dagen derpå etter å ha har vedtatt en bot på 500 euro.

I januar 2008 ble en video av Winehouse spredd som ild i tørt gress, der artisten tilsynelatende røykte crack. Hendelsen førte til et nytt og kort opphold på rehab, før hun senere bekreftet overfor presse at hun røykte et ulovlig rusmiddel uten å gå nærmere inn på detalj.

Les også: Måtte sette inn vakthold på «Farmen»-gården etter inntrengere: – Våknet til at folk sto inne på rommet vårt

Videoklippet førte til at Winehouse ikke fikk visum for å reise til USA, som førte til at hun ikke fikk gjennomført sin opptreden under Grammy Awards 2008. Hun opptrådte likevel, men fra London gjennom satellitt dekning.

Den samme kvelden vant hun fem Grammy-priser og ble med den første britiske artisten til å vinne fem priser under den gjeve prisutdelingen.

Slo ned fansen

Til tross for hennes musikalske suksess, begynte Winehouse helse og personlige liv å sakte gå nedover i en ond spiral. Hennes utagerende oppførsel fortsatte å se dagens lys.

I juni 2008, slo artisten ned en fan da hun opptrådte på Glastonbury Music Festival i England. Offeret, James Gostelow, fortalte BBC at Winehouse ga han en albue i panna etter at noen andre i publikum hadde kastet et hodeplagg på henne. I en video som sirkulerte på nettet viste Winehouse gjentakende dele ut slag mot publikum.

Mot slutten av 2008 begynte Winehouse ekteskap å gå mot et bristepunkt og kort tid etter ble Fielder-Civil koblet til den tyske modellen Sophie Schandorff. I januar 2009 ble det bekreftet at en søknad om skilsmisse var sendt inn.

Les også: Overrasket med dobbel-bruddnyhet: – Jeg skal finne meg sjæl

Til tross for å ha det vanskelig på hjemmefronten, viste det samme året at musikken hennes var noe av det sjeldne. Hitalbumet «Back to Black» gikk nemlig inn i historiebøkene og det ble utnevnt til det nest mest solgte albumet i hele verden.

Rockestjernedød

I årene etter og fram til 2011 handlet nyhetene om Winehouse lite om musikk. Hun forsøkte å tviholde på musikken, men etter gjentatte forsøk i studio, kom det ikke noen fler utgivelser etter 2006.

Den siste konserten hennes blir også husket som det mest tragiske øyeblikket i karrieren hennes. Mens hun fremførte låten «Some unholy War», glemmer hun teksten og en korer hvisket ordene i øret hennes. Winehouse ble deretter emosjonell og knakk sammen på scenen over faktumet at hun slet. Deretter kom presset fra publikum som buet på henne.

Den 23. juli 2011 kom den triste nyheten om at Winehouse var død. Etter en kveld med hard drikking ble hun funnet død av sin livvakt i sitt eget hjem i London. Winehouse ble bare 27 år gammel.

Dødsfallet fikk stor oppmerksomhet i internasjonale medier i lang tid. Ifølge The Guardian hadde Winehouse en promille fem ganger den lovlige kjøregrensen, og godt over et nivå som kan være dødelig. Hun døde som følge av alkoholforgiftning.

I Norge fikk derimot ikke dødsfallet hennes mye oppmerksomhet i dagene etterpå, som følge av 22. juli-terroren i Oslo sentrum og på Utøya.