Jahn Teigen døde på Ystad Sykehus i Sverige mandag kveld, 70 år gammel, opplyser manager Trond Lie til NTB.

Den folkekjære artisten har de siste årene levd et tilbaketrukket liv på Klockargården i Ingelstorp utenfor Ystad.

Les også: Hvordan vil du huske Jahn Teigen? Send din siste hilsen her

Teigen etterlater seg datteren Sara Skorgan Teigen (35) som han fikk med Anita Skorgan.

Manager Trond Lie sier til NTB at familien er i sorg og at de ikke ønsker å kommentere dødsfallet.

Solberg: - Lydsporet i livet

«Vi har våre minner, de vil aldri dø», skriver statsminister Erna Solberg på Twitter med tekst fra en av Teigens populære sanger.

«Det er utrolig trist å høre at Jahn Teigen er død. Sangene hans har vært lydsporet i livet til mange av oss. De vil leve videre», skriver hun.

Les også: Raja kaller Jahn Teigen en nasjonalskatt

- En epoke i showbiz er over

- En epoke i showbiz er over, sier Kim Bård Hansen, bedre kjent som Herodes Falsk, til Drammens Tidende.

- Han var en unik type, fantastisk artist og sanger. Sist, men ikke minst var han en god kamerat. Dette er veldig rart. Jeg husker ham med bare glede, sier Hansen.

Hansen sier han visste at Teigen var dårlig og at Tom Mathisen og han selv besøkte ham på sykeleiet. Mandag fikk Hansen høre at Teigen var innlagt på intensiven.

Tom Mathisen beskriver overfor NTB Jahn Teigen som utrolig kreativ person med en fantastisk utstråling på scenen. Han sier dette om det siste møtet med Teigen i Skåne.

- Han hadde en utrolig hukommelse og husket mye av det vi hadde glemt. Humøret var også på topp, og han hadde fortsatt mye han ønsket å gjøre, forteller Mathisen.

- Et gigantisk musikkavtrykk

Artisten Ingrid Bjørnov husker Jahn Teigen blant annet i rollen som bøddel i musikalen Which Witch.

«Hvil i fred, kjære Jahn Teigen. Takk for inspirasjon, artisteri og enestående innsats som bøddel i musikalen Which Witch. Du etterlater et gigantisk musikkavtrykk», skriver Bjørnov på sin Facebook-side.

Lang musikkarriere

Teigen er kjent som sanger og låtskriver med en lang rekke album og opptredener bak seg. Han var med i progrock-bandet Popol Vuh, senere Popol Ace, i 1970-årene.

Teigen deltok i Melodi Grand Prix første gang i 1974, og i 1976 vakte han stor oppsikt da han framførte «Voodoo» i skjelettdrakt i duett med Inger Lise Rypdal.

Teigen fikk stor oppmerksomhet i 1978 da han fikk null poeng i Eurovision Song Contest med sangen «Mil etter mil».

Med grønne strømpebukser

Han markerte seg også i Norge som en del av humorgruppen Prima Vera, som ble startet i 1976. Ikledd den velkjente, grønne tightsen sammen med Tom Mathiesen og Herodes Falsk trimmet Teigen det norske folks lattermuskler helt til trioen ble oppløst i 1984. I 2014 fikk Prima Vera hedersprisen under Humorprisen.

Fikk mye heder

Jahn Teigen mottok hedersprisen under Spellemannprisen i 1983 og 2009.

I 2010 ble Jahn Teigen utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs orden, for hans innsats som musiker og artist. I sin vurdering ble det særlig lagt vekt på Teigens betydningsfulle innsats innen norsk populærmusikk og hans sjenerøsitet overfor andre artister og medmennesker.

Fylte 70 år i 2019

I september 2019 fylte Teigen 70 år.

I forbindelse med dette fortalte han om sorgen han opplevde da flere av hans nærmeste døde.

Da karrieren var på høyden døde nemlig moren Esther, storebroren Viggo og fetteren Ove med få års mellomrom. Jahn opplevde dermed å føle seg veldig alene. Moren var 91 år da hun døde.

– Siden pappa døde allerede i 1993, var det plutselig bare meg igjen av den lille familien vår. Det ble voldsomt. Og da Lage plutselig døde - jeg visste ikke at han ble syk en gang - gikk jeg rett og slett i kjelleren. Da jeg kom ut av tunnelen var det like mørkt, fortalte Teigen til bladet Se og hør den gangen.

Tilbake i 2006 valgte Teigen å trekke seg markant tilbake, og vekk fra rampelyset. Likevel mistet han aldri musikkinteressen. I høst uttalte han nemlig til Se og hør at han jobbet med ny musikk.

Høsten 2016 var Teigen hovedperson for programserien En hyllest til Jahn Teigen på TVNorge. I programserien besøkte artistene Alexander Rybak, Carola og Didrik Solli-Tangen ham på gården i Skåne og sang sine versjoner av Teigens låter.