Gå til sidens hovedinnhold

Asteroide på størrelse med en fotballstadion «sneier» jorden på lørdag

Kjempesteinen kommer til å sneie jorden førstkommende lørdag.

Asteroide nummer 163348 – også kjent som 2002 NN4 – har en diameter på mellom 250 og 570 meter og farer gjennom rommet i en hastighet på over 30.000 km/t.

Den er én av ti asteroider av noe størrelse som potensielt utgjør en trussel mot jorden. Den står på NASAs liste over nærgående objekter.

2002 NN4 er forventet å «sneie» jorden lørdag 6. juni, men det er i astronomisk forstand – asteroiden passerer i en avstand på rundt fem millioner kilometer.

Det er 13 ganger avstanden mellom jorden og månen, forklarer NASA i en uttalelse til USA Today.

Årsaken til at NASA nøye overvåker en rekke asteroider og banene de følger, er naturligvis konsekvensene et sammenstøt med jorden ville hatt.

– Kommer ikke til å treffe

Til tross for at 2002 NN4 er en relativt liten asteroide sier fysikkprofessor Derek Buzasi ved Florida Gulf Coast University til nettstedet at 2002 NN4 er større enn 90 prosent av asteroidene vi følger, og sammenlikner størrelsen med en fotballstadion.

Han sier videre at skadene på jorden ville vært katastrofale dersom en slik stein treffer i en hastighet på over 30.000 kilometer i timen.

NASA understreker at det ikke kommer til å skje.

– Vi er godt kjent med denne asteroiden og banen den følger, og den kommer til å passere jorden på trygg avstand, forsikrer Ian J. O'Neill ved NASAs Jet Propulsion Laboratory.

Fysiker Pål Brekke er fagsjef for romforskning ved Norsk Romsenter. Han sier til Nettavisen at dersom en asteroide eller komet kan passere nærmere jorden enn 7,5 millioner kilometer og er stor nok til å gjøre stor regional skade så blir den klassifisert som potensielt farlig.

Han forklarer at grunnen ligger i risikoen for at slike objekter endrer kurs i banen sin.

Det vil ikke skje denne gangen, men på sin ferd gjennom rommet kan den bli truffet av andre objekter eller bli påvirket av tyngdekraften på en slik måte at den havner på kollisjonskurs med vår planet.

– Trusselen er alvorlig

NASA sier å ha god kontroll 95 prosent av jordens nærgående asteroider som er større enn 1000 meter på det bredeste, men har tidligere uttalt bekymring for de mindre steinene.

Problemet er å finne asteroider som er på vei mot jorden i god tid før de treffer.

– Hvis du ikke vet hvor de er, er det ingenting du kan gjøre. Hvis vi har mindre enn noen få år på oss, har vi ingen muligheter, har fysiker og tidligere NASA-astronaut Edward Lu advart om tidligere.

NASA-sjef Jim Bridenstine advarte under organisasjonens «planetforsvar»-konferanse i mai 2019 om at trusselen er alvorlig.

Forskere har kalkulert at asteroider kommer svært nære jorden flere ganger i uken, men de oppdages stort sett ikke.

En asteroide på en diameter på 5 til 10 meter vil ha samme kraft som atombomben som ble sluppet over Hiroshima idet den går inn i jordens atmosfære.

Likevel er det slik at de fleste asteroider blir oppløst i den samme atmosfæren, men av og til treffer en større asteroide jorden eller eksploderer i atmosfæren med stort nedfall. Det skjedde sist i Tsjeljabinsk i Ural-regionen i Russland den 15. februar 2013.

Les også

(+) Dette kartet viser sannsynligheten for at du overlever en atombombe

Kommentarer til denne saken