Atle Antonsen har klaget inn NRK til Pressens Faglig Utvalg.

Nettavisen har fått innsyn i Antonsens klage. Han anfører at NRK har brutt god presseskikk på seks punkter i Vær Varsom-plakaten gjennom programmet «Arena» og gjennom et nyhetsinnslag på NRKs nyhetsmorgen.

Les også: Atle Antonsen rømte landet: – Skammet meg så fælt

I klagen anføres det at det ble fremsatt feilaktige opplysninger i Arena-innslaget, i tillegg til at programmet har manglende kildebredde.

Sammenlignet Hulsker med Antonsen

NRK publiserte 22. november 2022 et innslag i programmet «Arena», med tittelen «Kommer vi til å lære noe av Ali-Antonsen-saken?», står det i klagen.

23. januar 2023 publiserte NRK et annet innslag i nyhetsprogrammet Nyhetsmorgen, med tittelen «Hva kan vi lære av Antonsen saken? /GJEST Etterdønninger rasisme».

Når det gjelder Arena-programmet, reagerer Antonsen fra uttalelser i programmet fra gjesten Danby Choi, NRKs journalist og uttalelser fra NRKs kulturkommentator, Inger Merete Hobbelstad.

Blant reagerer de på at Hobbelstad skal ha sammenlignet Antonsens sak med Sumaya Jirde Ali på Bar Boca, med Bernt Hulskers sak på et utested i Oslo.

Bernt Hulsker ble i oktober 2022 dømt til 18 dagers betinget fengsel for hatefulle ytringer og hensynsløs atferd mot en dørvakt, mens Antonsens sak ble henlagt.

Les også: Mener straffen til Bernt Hulsker sender et viktig budskap: – Blir utsatt for rasisme hver dag

«Uttalelsene og sammenligningene er alvorlige meningsytringer som rammer Antonsen. At Antonsen ikke har bestridt Alis versjon er også feil. Dessuten er uttalelsene ikke i tråd med påtalemyndighetens begrunnelse for henleggelse av saken», skriver Antonsens advokat.

Og fortsetter:

«Til tross for dette gjør ikke journalisten arbeidet med å nyansere og balansere fremstillingen. Gjennom hele programmet får gjestene fremme sitt syn uten at journalisten forsøker å korrigere bildet som dannes».

Nettavisen har forsøkt å få en kommentar fra Atle Antonsen om saken. Han har foreløpig ikke besvart våre henvendelser.


I dialog med Antonsen

NRK-redaktør Knut Magnus Berge forteller at de er i en prosess med Antonsen og hans representanter nå.

De har nå bedt Antonsen om en samtale.

– Når skal dere møtes, da?

– Det er ikke avklart. Vi har bare sendt av gårde en invitasjon, forteller Berge, som sier Antonsens folk har svart at de vil komme tilbake til NRK.

– Hvordan vurderer du sjansene for at denne saken kan løses gjennom en minnelig løsning?

– Det er veldig vanskelig å si. Vi har tatt kontakt med Antonsen og de som representerer ham, og vil sette oss ned med dem for å høre hva de har å si.

Behandling «på begynnerstadiet»

De anførte punktene i klagen er Vær Varsom-plakatens punkt 3.2, 4.1, 4,3, 4.5 og 4.14.

Disse gjelder henholdsvis kontroll av opplysninger og kildebredde, vekt på saklighet og omtanke i innhold og presentasjon, respekt for menneskers egenart, identitet, rett til privatliv, etnisitet, nasjonalitet og livssyn, å unngå forhåndsdømming, samt retten til tilsvar og samtidig imøtegåelse.

Behandlingen av klagen er «på begynnerstadiet», og saken rekker trolig ikke å bli behandlet på PFUs møte nå i mars. Neste mulighet er 26. april.

– Vi mottok klagen i forrige uke, og den vil bli behandlet på vanlig måte, opplyser Trude Hansen, rådgiver og fagleder i PFU til Dagbladet som omtalte saken først.

Les også: Henlegger Antonsen-saken: Mener det var dårlig forsøk på satire

Trude Hansen sitter også i PFUs sekretariat. Overfor Nettavisen bekrefter Hansen at saken satt opp til full behandling.

– Det er tidligst i aprilmøtet, sier Hansen til Nettavisen.

Selv om saken er satt opp til full behandling, anmoder PFU partene til å forsøke å løse saken utenfor utvalget, gjennom en såkalt minnelig løsning. Dersom dette skjer, vil saken ikke komme opp i PFU.

Har én uke på seg

PFU-rådgiver Arild Kveldstad opplyser til Nettavisen at NRK-redaksjonen nå har én uke på seg til å ta kontakt med Antonsen, og eventuelt løse saken gjennom en minnelig løsning.

Denne fristen går ut førstkommende fredag.

– Deretter fortsetter klagebehandlingen, sier Kveldstad til Nettavisen.

Dersom partene ikke kommer til en minnelig løsning, har NRK to uker på seg til å komme med et tilsvar til klagen, i henhold til den normale svarfristen.

Også Kveldstad oppfordrer partene til å komme til en minnelig løsning, men vil ikke mene noe om hvor sannsynlig det er at det vil skje i dette tilfellet.

– Noen ganger skjer det, andre ganger ikke, sier han.