Politiet opplyser at saken er ferdig etterforsket og ligger til påtalevurdering.

Debattant, poet og forfatter Sumaya Jirde Ali (24) fortalte om hendelsen i et innlegg på Facebook tirsdag.

«Dette er en historie jeg har båret på i tre uker. Jeg har vært i tvil om jeg skal fortelle den, og jeg er det enda».

I innlegget forteller 24-åringen detaljert om en ubehagelig opplevelse med komiker Atle Antonsen (53) på et utested for tre uker siden. Der skal hun og venninnen ha blitt avbrutt av Antonsen midt i en samtale.

Aggressiv

«Antonsen satte seg overfor meg. Det var et lite bord mellom oss. Jeg husker gliset, jeg husker glimtet i øyene hans. Jeg er ikke fremmed for berusede menn. Jeg er ikke fremmed for berusede menn som snakker engelsk til meg. «What are you... how are you», sier Antonsen. Jeg humrer og svarer «æ kan norsk assa.», skriver Ali.

Da skal situasjonen ha eskalert.

«På sekunder skifter Antonsen ansikt. Han går fra å være en smilende mann til en som skriker «SHUT THE FUCK UP» til meg slik at jeg får spytteklysene hans i ansiktet.», skriver Ali.

Les også: Skuffet: –⁠ Jeg har sett opp til Atle hele livet

Avisa Nordland og Nettavisen har vært i kontakt med Ali, som via en venninne uttrykker at hun ikke ønsker å utdype saken utover det som står på Facebook. Venninnen som var med på utestedet har bekreftet at hun kjenner seg igjen i hendelsesforløpet Ali skildrer i Facebook-innlegget. Saken er politianmeldt, bekrefter både politi og Antonsen selv i en SMS til Nettavisen. Les tilsvaret hans lengre ned i saken.

Antonsen skal ifølge Ali blant annet ha sagt «jeg vet hva du driver med, jeg vet hva du prøver på», og da hun stilte spørsmål ved hva han mente skal han ha skreket til henne at hun må holde kjeft. I innlegget beskriver hun både redsel, sjokk og ubehag, og Antonsen skal blant annet på et tidspunkt ha sagt at 24-åringen var «for mørk til å være der».

Les også: Sumaya (20) mottar støtte etter massiv hets

«Jeg tror nesten ikke det jeg hører. Kanskje var det en mislykket vits, kanskje var det ren rasisme, kanskje mente han det ikke, uansett er det umulig for meg som en 24 år gammel svart kvinne å vite hva en 53 år gammel hvit berømthet prøver på. Intensjonen hans spiller likevel ingen rolle, for resultatet er det samme», skriver Ali på Facebook, og fortsetter:

«Antonsen reiser seg opp og tvinger frem en hånende latter før han snur seg mot de tre, fremmede hvite mennene ved nabobordet. «Er dere ikke enige i at hun er for mørkhudet til å være her?», spør han dem mens han peker mot meg. Som om han foretok en undersøkelse ved bordet. Så snur han seg mot meg og sier «se på deg, du er jo det.» Jeg er på dette tidspunktet helt stiv der jeg sitter. Verken Cathrine eller jeg sier noe. De fremmede mennene sier ingenting.»

Anmeldt til politiet

Situasjonen skal ifølge Ali også ha blitt fysisk da hun og venninnen bestemte seg for å forlate utestedet og situasjonen. Da skal han blant annet ha tatt tak i henne, holdt henne tilbake og bedt henne om å «shut the fuck up».

Videre beskriver hun dagen derpå som en dag i sjokk, der hun prøvde å fortrenge det hele. Hun ventet også på en unnskyldning, som kom først onsdagen etter. Der beklaget Antonsen, ifølge Ali, «hvis det endte med at han såret henne».

Les også: Sumaya Jirde Ali trekker seg fra 8. mars-markering i Bergen etter hets

Nå har hun politianmeldt Antonsen.

«Jeg klarte å gjøre det etter at venner minte meg på at dersom dette hadde hendt noen av dem så hadde jeg vært ho som hadde blitt med til politistasjonen. Jeg har anmeldt fordi det er det riktige å gjøre. Fordi det ga meg en følelse av å ha kontroll etter å verbalt og fysisk blitt frarøvet den», skriver hun.

Saken er politianmeldt. Det bekrefter Antonsen i en SMS til Nettavisen:

«Dette er en trist og ubehagelig sak, men siden det foreligger en politianmeldelse så vil det være uryddig av meg å kommentere noe rundt dette akkurat nå. Håper for forståelse for det», skriver han.

Politiet: – Ferdig etterforsket

Nettavisen har spurt Oslo politidistrikt hvor langt i etterforskningen de har kommet. I en e-post svarer politiadvokat Marianne Aune følgende:

– Vi kan bekrefte at Oslo politidistrikt har mottatt en anmeldelse i forbindelse med en hendelse på Bar Boca i Oslo 23.10.22. Politiet kan ikke bekrefte hvem som er anmeldt. Fornærmede i saken har avgitt forklaring og saken er kodet som hatefulle ytringer og hensynsløs adferd. Politiet har avhørt mistenkte i saken og vitner som var til stede ved hendelsen. Utover dette ønsker vi ikke per nå å gå nærmere inn på konkrete etterforskningsskritt. Saken er ferdig etterforsket og ligger til påtalevurdering.

Daglig leder ved Bar Boca, Daniel Gjerde Fouche, bekrefter overfor Nettavisen at han har vært i kontakt med politiet.

– Det har jeg, i forbindelse med en anmeldelse fra den kvelden. Utover det så har jeg ikke observert noe som gir grunnlag for en kommentar, sier Fouche, som legger til at han var på jobb den aktuelle kvelden.