Da komiker Atle Antonsen (53) ble anmeldt for hatefulle ytringer etter en hendelse på et utested i Oslo i oktober 2022, valgte han å ta en pause fra P4-programmet «Misjonen» – som han har med kollega Johan Golden (48).

Nå, etter to måneder, er han imidlertid tilbake.

– Vi vet ikke helt hvordan det kommer til å gå, men vi satser på at det går bra, sier Golden innledningsvis i episoden.

– Fra idiot til kronidiot

Antonsen og Golden vier hele den første delen av episoden til å snakke om det som skjedde på Bar Boca i oktober.

Da spurte han blant annet samfunnsdebattant, poet og forfatter Sumaya Jirde Ali (26) om ikke hun var «for mørk» til å være der, i tillegg til å oppføre seg truende mot henne.

– Jeg har jo på en måte den siste tiden brukt på etterutdanning. Jeg har fått det siste opprykket fra idiot til kronidiot, sier Atle Antonsen i «Misjonen»-episoden fredag.

Les også: Atle Antonsen politianmeldt for rasisme

Videre sier han at det har gått bedre med han før enn det har gjort den siste tiden.

– Jeg kan ikke snakke detaljert om det som skjedde. Hver gang det blir tatt opp så går det kun utover Sumaya, og jeg vil ikke at hun skal få mer dritt og sjikane, legger 53-åringen til.

Antonsen legger ikke skjul på at han angrer.

– Jeg skammet meg så fælt at jeg gikk ikke ut av huset. Ville ikke gå på butikken eller møte naboer eller noe, sier han.

Rømte til Danmark

Som følge av den voldsomme skammen valgte Antonsen å forlate Norge en periode.

– Jeg satt innendørs i et par uker, før jeg skjønte at hvis jeg skulle tørre å gå ut av døra måtte jeg reise et annet sted. Så da satte jeg meg i bilen, og kjørte til Danmark, forteller han.

Les også: Antonsen-sak henlagt: – Dårlig forsøk på satire

Dette fordi han ikke ville møte på noen som visste hvem han var og hva han hadde gjort.

Til slutt endte han opp i København, der han fort innså at det var nesten like mange nordmenn som i Norge. Derfor ble han på hotellrommet i fire dager og luftet seg på kvelden.

Antonsen forteller også at han tar sterk avstand fra alle som har gått til angrep på offeret i saken, Sumaya Jirde Ali.

Selv opplevde nemlig Antonsen støtte fra «uønsket hold»:

– Det visste jeg med en gang denne saken kom ut. Da tenkte jeg at nå kommer jeg til å få støtte fra feil folk. Det er det som er det grusomme, selvfølgelig, at det kommer garantert støtte fra folk jeg virkelig ikke vil ha støtte fra. Folk som er langt ute på høyresiden og med et forferdelig menneskesyn.

Disse meldingene leste han dog aldri, sier han i episoden.

Atle Antonsen gikk for øvrig raskt ut og beklaget hendelsen så fort det ble offentlig kjent.

«Dette er en trist og ubehagelig sak, men siden det foreligger en politianmeldelse så vil det være uryddig av meg å kommentere noe rundt dette akkurat nå. Håper for forståelse for det», skrev han i en melding til Nettavisen i november.

Saken henlagt

I januar ble saken mot Antonsen henlagt hos riksadvokaten, etter at henleggelsen til statsadvokaten ble påklaget.

Ansvarlig redaktør og administrerende direktør i P4-gruppen, Kenneth Andresen, fortalte tidligere denne uken til VG at henleggelsen fra riksadvokaten var viktig for P4s avgjørelse om å slippe til Antonsen i radioprogrammet igjen.

Les også: Holdt tyst om Antonsen-bråket: – Vi feiga ut

– En viktig avklaring i denne sammenheng er at Riksadvokaten i sin begrunnelse for henleggelse så tydelig konkludert med at saken «må forstås som et lite vellykket forsøk på satire over rasisme», sa han til avisen mandag.

Videre la han til at Antonsen har beklaget episoden på det sterkeste og uttrykt sterk anger.

– Når konklusjonen fra påtalemyndigheten er så tydelig, mener vi det er klart for at Atle kommer tilbake til sine oppgaver hos oss, påpekte Andresen overfor VG denne uken.