(Melg & Honning): Det siste året har TikTok blitt det desidert viktigste sosiale mediet for skaping av nye virale trender. Mens noe har vært helt uskyldig moro, har andre trender rett og slett gått på helsa løs.

De farligste trendene har stort handlet om måter å modifisere sitt eget utseende. Man har sett folk slipe ned tennene sine med neglefil for å få et perfekt smil, innta ulovlige slankepiller som i verste fall kan gjøre at du havner i koma og påføre kanelolje på leppene i håp om en en forstørret effekt. Det til tross for at det kan føre til en kraftig allergisk reaksjon.

Les også: «Klitoris-video» for menn tar av på Tiktok: – Majoriteten liker det sånn (+)

Nå har en ny trend i samme gate fått bein å gå på der inne. Såkalt «Dry scooping» med Pre-workoutpulver har nemlig blitt populært.

Fikk hjerteanfall

Trenden går ut på at man tar en type pulver, innholdene av koffein, aminosyrer og ulike vitaminer, rett i munnen før trening fremfor å blande det ut med vann. Ifølge trendsetterne på TikTok og Reddit skal dette nemlig maksimere effekten av pulveret.

Men nå advares det om at denne metoden kan være ekstremt helsefarlig.

Influenceren Britanny Portillo gikk nylig ut på TikTok for å advare andre mot å teste «dry scooping».

Ifølge Dazed som har omtalt det hele, fikk 20-åringen hjerteanfall og endte opp på sykehuset etter å ha tatt en stor porsjon tørt pulver rett i munnen før en treningsøkt.

– Bare fordi du ser fitness-infuencere gjør det samme, betyr ikke det at det er trygt, uttaler hun til Buzzfeed, som også skriver om hendelsen.

Treningsprofil: – Høres veldig, veldig rart ut

Pia Seeberg er fysisk og mental trener, foredragsholder, forfatter og programleder i podcasten Treningspodden. Via Instagram-profilen @piaseeberg er målet å inspirere til et positivt og sunt forhold til kropp og trening.

Til Melk & Honning forteller hun at hun selv ikke bruker noe form for pre-workout-pulver, og mener at en kopp kaffe gjør samme effekt for henne. Hun kjenner imidlertid til at enkelte tar Pre-workout-pulver tørt á la «dry scooping».

– Men da grunnet latskap, at man bare får i seg pulveret på enklest mulig måte. Men at dette skal være en trend fordi man skal oppnå noe spesifikt er nytt for meg, og høres veldig, veldig rart ut. Næringsinnholdet i det du inntar vil jo være det samme enten du blander det ut med vann eller ikke, sier Seeberg.

Å forvente at pulveret skal få en annen effekt bare fordi det er tørt gir ikke mening for treningsprofilen.

– Det ser sikkert artig ut på sosiale medier, da, som jeg mistenker er grunnen til at denne og liknende trender oppstår. Men å forvente at det skal ha en funksjon utover dette? Neppe, sier hun.

Les også: Advarer mot helsefarlig «slankemiddel» på TikTok: – Egentlig et fetemiddel

– Minimal betydning

Ifølge lege, foredragsholder og forfatter Kaveh Rashidi er det i utgangspunktet veldig få mennesker som trener som trenger tilskudd i pulverform, og veldig få får også en målbar tilleggsgevinst av treningen ved bruk av slike tilskudd.

Rashidi mener trenden ikke har noe som helst for seg.

– Å innta det tørt vil på ingen måte øke opptaksgrad eller tempo, sier Rashidi.

Når det kommer til hvilke negative konsekvenser dette kan ha, handler det først og fremst om hvilke stoffer og hvor mye av dem du får i deg.

– Hvorvidt det inntas tørt eller vått har minimal betydning. I Norge er slike tilskudd under en viss kontroll, så er du frisk fra før kan du trygt ta angitte doseringer på pakken enten vått eller tørt, sier han og fortsetter:

– Situasjonen i andre deler av verden er annerledes da denne typen tilskudd kan være mindre regulert og kan inneholde «hva som helst».

Ingen logikk bak trenden

Som tidligere nevnt, mener TikTokere likevel at man vil få en kjappere og bedre effekt av et pulveret dersom man tar det tørt.

– Det er absolutt ingen sannhet i dette, mener Rashidi og forklarer at effekten av ethvert stoff handler om hvor raskt, og i hvor stor grad, det kommer over i blodbanen. Og deretter om hvor raskt det brytes ned.

– Det er ingen logikk bak at et pulver kommer over i blodet på en raskere eller mer fullstendig måte hvis det ikke er blandet ut i vann, sier Rashidi.

Den profilerte legen mener det ikke er noen potensielle fordeler ved å «dry scoope».

– Så hvis man skal avveie fordeler og ulemper mot hverandre, så blir det å ta en bitteliten risiko for å få absolutt ingen fordel. Det er ikke et valg jeg selv ville ha tatt, i alle fall, avslutter legen.