I 2014 ble det kjent at Therese Johaug (34) hadde funnet kjærligheten med den tidligere roeren Nils Jakob Hoff (37). Det bekreftet skidronningen overfor VG etter at hun hadde innrømmet at hun hadde funnet tonen med roeren i et intervju med «God kveld Norge».

Siden den gang har paret holdt sammen, og i fjor ble duoen også forlovet. Utover det har Johaug holdt kortene tett til brystet hva gjelder forholdet til forloveden.

Nå letter imidlertid 34-åringen på sløret for aller første gang om hvordan paret møttes og hvordan de endte opp sammen, i sin helt ferske biografi, «Therese Johaug: Hele historien».

Ante ikke hvem Nils Jakob Hoff var

Det var i 2013, etter en høydesamling i Livigno i Nord-Italia i forkant av OL i Sotsji i 2014, at Johaug fikk øye på Nils Jakob Hoff for aller første gang. På det tidspunktet ante hun ikke hvem han var.

Johaug og lagvenninnene Marit Bjørgen (42) og Ingvild Flugstad Østberg (31) hadde bestemt seg for å ta en ekstra uke i høyden etter samlingen, og satte kursen videre mot Davos i Italia. På vei hjem til Norge etter oppholdet, på flyplassen i Zürich, dukket rolandslaget opp på samme fly, deriblant Hoff. De var på vei hjem fra regatta i Luzern.

«Da la jeg merke til en høy, mørk kar med langt hår og kapsen bak fram. Det føltes som jeg hadde sett han før, men jeg klarte ikke plassere han. Han måtte være en del av roernes støtteapparat, for han hadde samme sponsormerke på T-skjorta som Tufte. Jeg kakka Ingvild diskré i sida og nikka i retning av denne lange mannen. «Hvem er han der?» hviska jeg, men Ingvild ante heller ikke», er blant det Johaug skriver i boken.

Selv om Johaug verken utvekslet et ord med Nils Jakob Hoff eller ante hvem han var, gjorde han likevel inntrykk.

«Da jeg kom ut av taxfreebutikken på Gardermoen, så jeg han igjen. Han var på vei for å hente seg ei tralle. Blikkene våre møttes så vidt, og jeg tror vi smilte begge to. Han sa hei, jeg sa hei, så sa vi ikke mer. Jeg dro hjem til Olaf Bulls vei uten å vite navnet hans, og ganske fort glemte jeg hele fyren», skriver hun videre.

Les også: Hevder Skiforbundet ba henne lyve om dopingsaken: – Jeg trodde nesten ikke det jeg hørte

Etter dette skulle det ta lang tid før duoen møttes igjen. På denne tiden var Johaug sammen med Sten Anders Jacobsen, og det var ikke før flere måneder etter bruddet mellom Johaug og Jacobsen at hun og Hoff dro på sin aller første date.

Møttes i hemmelighet

Den første daten mellom Johaug og Hoff fant sted i oktober 2013, avslører Johaug i boken.

Hoff hadde tilsynelatende også lagt merke til Johaug på flyplassen i Zürich. Da de kom hjem skal han visstnok ha spurt om nummeret hennes fra deres felles O2-trener, Erlend Hem. Nummeret ble derimot ikke gitt ut uten tillatelse av Johaug, og siden hun ikke ante hvem Nils Jacob Hoff var, skulle det ta flere måneder før Hoff skulle få svar.

Les også: Avslører usunn matkultur på skilandslaget

Etter en prat med kona til langrennstreneren Egil Kristiansen, på treningsleir på Kvitfjell et par måneder før OL i Sotsji, ble Johaug satt på sporet av Hoff igjen.

Kristiansens kone mente Hoff hadde vært en bra match for Johaug. Da Johaug oppdaget at det var samme mann som hun hadde møtt på flyplassen et par måneder tidligere, ble hun nysgjerrig nok og tillot O2-treneren å dele telefonnummeret hennes med den mystiske roeren.

Utveksling av telefonnummer endte i flere SMS-utvekslinger som til slutt endte med en date. Men det var derimot ikke bare lett å avtale en date. Ifølge Johaug var det nemlig viktig å være så diskret som mulig for å unngå spekulasjoner.

«Etter noen meldinger fram og tilbake, ble vi enige om å møtes, men jeg visste av erfaring at ryktene ville begynne å gå med én gang om vi møttes på et offentlig sted. At vi tilfeldigvis begynte å møtes på trening på Olympiatoppen, ville også være nok til å utløse en rykteflom. Det endte derfor med at han lånte en leilighet av en kompis og inviterte meg på date der i oktober. Jeg sa ja», skriver Johaug i boken.

Tok til tårene under frieriet

Daten skulle vise seg å bli en suksess. Til tross for at de to kanskje ikke fikk tid til å møtes så mye i etterkant, på grunn av innspurten til OL et par måneder senere, holdt duoen likevel kontakt. Forholdet utviklet seg, og i november 2014 ble det altså kjent at Johaug og Hoff hadde blitt kjærester.

Les også: Har merket seg endring hos Johaug: – Det er på tide

Ifølge Johaug var det nettopp på grunn av «God kveld Norge»-opptredenen at de to bestemte seg for å bli kjærester. Hun ante seg at spørsmålet om dem ville komme, og ville stille så forberedt som mulig.

«På denne svært romantiske måten ble vi enige om det», skriver Johaug i boken.


Siden den gang har paret holdt sammen, og i desember i fjor ble paret som nevnt forlovet.

I boken avslører Johaug også hvordan frieriet gikk for seg. Paret befant seg i Davos i forbindelse med et høydeopphold. Dette var også deres aller første jul sammen, og på en skituren i Seiser Alm tok Hoff motet til seg.

Skistjernen skriver at hun ikke hadde sett for seg at kjæresten skulle gå ned på kne. Hun hadde derimot bitt seg merke i at Hoff hadde kjøpt en usedvanlig dyr champagne, og at han ikke hadde oppført seg helt som seg selv, men utenom det hadde hun ingen anelse om at Hoff hadde planer om å fri den julen.

«Tårene rant før han rakk å stille spørsmålet sitt. Dette hadde jeg drømt omsider jeg var lita jente. (...) Nå skjedde det. Han tok opp en liten, kvit boks fra lomma og åpna lokket. Så spurte han: «Vil du gifte deg med meg?» Med skia på, i de mest romantiske omgivelsene jeg kunne tenke meg, slo jeg om til bergensdialekt: «Nils Jakob, kødder du med meg?» skarret jeg så godt jeg kunne. Sånn sa jeg ja til den høye, kjekke mannen jeg først hadde lagt merke til på flyplassen i Zürich åtte år tidligere», skriver hun.