Den norske TikTokeren Sebastian Brevik (24) delte nylig en video der han kom med flere kontroversielle påstander.

I en video delt på plattformen uttalte 24-åringen, som hadde over 70.000 følgere, blant annet at man som menneske er enten mann eller kvinne. Reaksjonene lot ikke vente på seg – der flere mente uttalelsene var transfobiske.

De mange reaksjonene førte til at videoen til slutt ble tatt ned, før Breviks konto til slutt ble utestengt fra plattformen.

Les også: Delte hårtransplantasjonsvideo på TikTok: Så kom bekymringsmeldingene

Men 24-åringen er ikke bare kjent på den populære videoplattformen. Han er også modell, og er for tiden å se i en kampanje for det norske klesmerket Jean Paul. De tar nå fullstendig avstand fra Breviks uttalelser om transpersoner.

– Det er livsfarlig

Transkjønn er en betegnelse for personer som ikke identifiserer seg med sitt fødselskjønn, som gjerne omtales som transpersoner. Brevik mener som nevnt at det kun finnes to kjønn, noe han sa i videoen som siden ble slettet.

Til tross for at videoen ble fjernet la Brevik deretter ut en ny video der han kritiserte TikToks avgjørelse.

– Det finnes bare to kjønn. I dag ble videoen fjernet for hatefull oppførsel, sa han i en ny video som også ble fjernet.

Videre utdypet han påstanden:

– Hvordan er det å sitere vitenskapen hatefull oppførsel?

– Vi går en vei der plattformer som TikTok forbyr vitenskapen. Dette er livsfarlig, og jeg tror ikke dere skjønner alvoret. Hva er det som foregår? Vi kan ikke bare «mute» alle vi er uenige med, sa Brevik avslutningsvis.

– Fare for demokratiet

Overfor Nettavisen utdyper Brevik at hvordan man identifiserer seg ikke kan endre kjønnet.

– Det er tullete at man lærer barn som fortsatt tror på julenissen at det er mulig å tukle med kjønnet sitt, sier han til Nettavisen og legger til:

– Problemet er ikke at noen er uenige. Problemet er at man stemples som både transfobisk, hatefull og farlig. Deretter blir man «cancelled» for å si noe som har vært et faktum for oss mennesker i millioner av år.

24-åringen mener derimot at en slik kultur står til fare for både ytringsfriheten og demokratiet.

– Det er en stor fare for demokratiet at man angripes og utestenges for å si noe så vanlig som at det bare finnes to kjønn. I 2022 er det nemlig å kategorisere som hatefull ideologi. Krenkesamfunnet har tatt over, og ytringsfriheten er det bare å glemme, avslutter han.

Trekker samarbeidet

På hjemmesiden til Jean Paul er TikTokeren nå om dagen å finne på en rekke bilder for deres nye kampanje.

Flere av bildene av ham er også brukt som reklame på plakater i kollektivtrafikken. Et fremtidig samarbeid ser imidlertid ikke ut til å ligge i kortene for 24-åringen etter de ovennevnte påstandene, får Nettavisen opplyst i en e-post.

– Sebastian Brevik har hatt et enkeltstående modelloppdrag for oss, som nå er avsluttet. Dette inkluderte en utendørskampanje, som også er avsluttet, skriver markedssjef i Jean Paul, Charlotte Walther Von Lesser Skeie.

– Det foreligger ikke avtale om fremtidige oppdrag, legger hun til.

Markedssjefen er tydelig på at Jean Paul ikke er enig med Breviks uttalelser.

– Vi tar sterkt avstand fra de påstandene som er fremsatt, og undersøker saken nærmere.