Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Barnepsykolog om aktivitetsbånd for barn: - Ingen grunn til å overvåke barns kropp på den måten

AKTIVITETSBÅND for barn er i salg i norske elektronikkbutikker. Det er både barnepsykolog Willy-Tore Mørch og førsteamanuensis Solfrid Bratland-Sanda kritiske til.
AKTIVITETSBÅND for barn er i salg i norske elektronikkbutikker. Det er både barnepsykolog Willy-Tore Mørch og førsteamanuensis Solfrid Bratland-Sanda kritiske til. Foto: NTB Scanpix/Garmin
Barnepsykolog Willy-Tore Mørch er bekymret for at aktivitetsbåndene kan skape større avstand mellom barn og foreldre.

«Med vívofit jr.-aktivitetsmåleren er det enklere å belønne og motivere barna. Når barna når målet om 60 minutters daglig aktivitet, får de morsomme fakta, og en mobil oppdagelsesløype låses opp, slik at de blir inspirert til å gjøre sitt beste hver dag.»

Slik markedsfører Garmin, en av verdens ledende produsenter på GPS-utstyr, sine nye aktivitetsbånd, «Vivofit Junior», spesielt designet for barn.

Aktivitetsbåndet, som selges av flere elektronikkjeder i Norge, måler antall skritt, kaloriforbruk, hviletid og søvnmønster. Vivofit Junior har imidlertid ikke GPS-måler.

Via sin egen smarttelefon kan foreldrene styre barnas aktivitetsbånd. De kan blant annet legge inn daglige gjøremål, som å ta ut av oppvaskmaskina eller pusse tennene, og når barnet fullfører gjøremålet, kan de få en «virtuell belønning».

«Du kan tildele oppgaver og gjøremål, finne ut hvor mange belønningspoeng hvert av barna har, og til og med invitere hele familien til å konkurrere i en daglig utfordring,» skriver Garmin på hjemmesiden sin.

- Stressfaktor

Barnepsykolog Willy-Tore Mørch er kritisk til aktivitetsarmbåndene for barn.

BARNEPSYKOLOG: Willy-Tore Mørch er kritisk til aktivitetsmålere for barn.

- Det er ingen grunn til å overvåke barns kropp og fysiologi på den måten. Hvis et barn er under- eller overvektig kan det være viktig som forelder å passe på aktivitet og kosthold, men generelt sett, for barn flest, så er dette helt unødvendig, sier Mørch til Nettavisen.

Den danske barnepsykologen John Halse tror aktivitetsarbåndet kan oppleves som stressende for barn.

- Det kan bli en stressfaktor for barn fordi de kanskje kan føle at de ikke går eller løper nok, og da blir det ikke lystpreget. I stedet risikerer man at barna overskrider det som deres humør og fysikk har behov for akkurat nå, sier Halse til Metroexpress.

Mørch er enig med Halse i at barn fort kan bli stresset av å bli overvåket på denne måten av sine foreldre.

- Det at foreldrene styrer barna gjennom denne teknologien, både gjennom å gi beskjeder og oppgaver, men også via belønninger, kan oppleves som stressende for barn. Foreldrene kontrollerer barna via teknologi, og det er jeg kritisk til.

Bekymret for tilstedeværelsen

I tillegg mener Mørch at aktivitetsarmbåndene innebærer en form for overvåkning som han ikke liker.

- Barnas aktivitet blir holdt oppsikt med fra avstand. Det liker jeg ikke. En slik teknologisering av barneoppdragelsen kan øke avstanden mellom foreldre og barn, sier Mørch, og legger til:

- Det kan føre til at foreldrene i mindre grad er tilstede og at de sjeldnere oppsøker barna fysisk. Det er ingenting i veien med å gi barn oppgaver hvor det finnes et konkurranseelement, men da bør man være sammen med barnet og gi den eventuelle belønningen fysisk. Det er noe helt annet enn å gi oppgaver og belønninger via teknologi, avslutter barnepsykologen.

- Bli heller med barna ut og leke

Solfrid Bratland-Sanda, førsteamanuensis i fysisk aktivitet og helse ved Høgskolen i Sørøst-Norge, tror ikke det er nødvendig med aktivitetsmålere for barn.

- Hvorfor skal hver enkelt måle barnas aktivitetsnivå? Vi har data på at 90 prosent av barn opptil ni år tilfredsstiller Helsedirektoratets aktivitetsanbefalinger. Så hvis målet med aktivitetsbåndet er å få barn mer aktive, er det ikke i denne gruppen det finnes behov for det.

For at barn skal oppleve fysisk aktivitet som lystbetont og gøy, er det mestringsfølelsen og den sosiale støtten, som står sentralt, sier Bratland-Sanda.

- Så i stedet for at foreldrene skal sitte hjemme å styre ei aktivitetsklokke, bør de heller være med barna ut å leke, sier Bratland-Sanda, og fortsetter:

- Det er fokuset jeg reagerer på. Jeg er redd man får et fokus på «hvor langt og hvor høyt», i stedet for å spørre barna om de likte aktiviteten og om de hadde det gøy.

SOLFRID BRATLAND-SANDA mener fokuset bør ligge på mestringsfølelse og sosialt fellesskap når det kommer til barn og aktivitet - ikke på måling av prestasjoner.

- Ikke for hvermannsen

For barn generelt i det daglige, er det ingen grunn til å måle aktivitetsnivå og kaloriforbruk, fastslår Bratland-Sanda.

- Skal man måle slikt, må det være av en eller annen medisinsk grunn. Hvis slike aktivitetsmålere skal brukes på barn, tenker jeg at det må være i en målgruppe med behov for å øke aktivitetsnivået sitt - og hvor det gjøres i kontrollerte former av mennesker med kompetanse. Jeg synes ikke at en slik måling av barn er noe hvermannsen bør drive med.

Bratland-Sanda er positiv til aktivitetsmålere for voksne som trenger å øke motivasjonen for fysisk aktivitet, men sier at hun også her vet om tilfeller hvor aktivitetsmåleren tar for mye fokus. I stedet for å fokusere på å ha det gøy på trening, kan det for noen bli viktigere å nå målene man har satt seg i aktivitetsklokka.

- Jeg er positive til alle tiltak som hjelper de som sliter med å komme i gang med fysisk aktivitet, men det er også lov å være kritisk. Det er heller ikke nødvendigvis slik at det som fungerer på voksne, fungerer på barn.

«Teknologifører barneoppdragelsen»

Vivofit jr. selges av både Elkjøp og Power. Men ifølge Thomas Tønsberg, produktansvarlig for produktgruppen «Trening og aktivitet», i Power, er ikke Vivofit jr. en stor salgssuksess i Norge.

- Vi selger jo litt av det, men langt mer i andre Nordiska land, for eksempel. Det handler nok om hvilke varemerker som er populære i de ulike landene. I Finland står for eksempel Polar og Suunto veldig sterkt, mens Garmin er populært i både Sverige og Danmark. I Norge er det Fitbit som er den klare favoritten når det gjelder aktivitetsmålere, sier Tønsberg til Nettavisen.

POWER: Thomas Tønsberg i Power.

Tønsberg ser på Vivofit jr. som en måte å «teknologiføre barneoppdragelsen» på.

- Man bruker systemet for å belønne barn for ulike gjøremål. Hvordan man setter opp appen eller hvilke mål man eventuelt lager for barna, er opp til foreldrene selv.

- Men er det nødvendig å måle barns aktivitetsnivå?

- Nei, absolutt ikke. Og du kan alltid vinkle et produkt negativt, men dette er en av få ganger vi i teknologibransjen faktisk får kritikk for å oppfordre til aktivitet. Som regel er det jo motsatt, sier Tønsberg, og utdyper:

- Jeg tror noe av tanken til produsenten er å være en motvekt til all teknologi som «parkerer» barna våre. Disse aktivitetsbåndene vil i stedet aktivisere barn, og så er det foreldrene selv som tilpasser det til akkurat deres barn. Målene som barnet får i appen er helt styrt av de foresatte, og trenger ikke være aktivitet. Det kan like gjerne være snakk om belønning for utførte lekser, tannpuss, småoppgaver i hjemmet som rydding og så videre.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!