Onsdag økte matvareprisene i butikker over hele landet, og på toppen av en allerede ekstraordinær prisvekst er det flere aktører som har varslet et prishopp på ytterligere ti prosent.

Med det følger en langt dyrere tur på matbutikken, noe flere har uttrykt bekymring for.

Blant andre influenser Emilie Nereng (27), som med årene har blitt en av landets største matprofiler. På Instagram-kontoen EmilieNutrition deler hun daglig tips og oppskrifter med sine godt over 200.000 følgere, og som følge av de økte prisene retter hun nå et fokus mot nettopp den tematikken.

Les også: Tar Øyunn Krogh i forsvar etter botox-uttalelser

Den populære 27-åringen er nemlig bekymret for at matvareprisene skal bidra til at flere nordmenn tyr til enkle løsninger og med det velger bort de sunnere alternativene.

– Når vi nå ser en generell prisøkning igjen, også på den sunne maten som vi bør spise mer av, så tenker jeg at jeg kan bruke mine kanaler til å inspirere folk til å fortsatt ta valg som er bra for helsen, forklarer Nereng overfor Nettavisen.

– Utrolig at vi ikke har en annen strategi

Nereng, som har en bachelorgrad i ernæring, la tirsdag ut en video på Instagram der hun fortalte at hun i dagene fremover vil dele sine beste tips til billige og sunne måltider.

Til Nettavisen sier hun at hun ønsker at flere skal leve sunnere – noe hun vil formidle gjennom plattformene sine.

– Og jeg vet at de beste grepene for å velge sunnere i butikken er både at det er bedre tilgjengelighet av råvarer, men også pris. At sunn mat bør være billigere, sier Nereng.

Les også: Etterlyser oppfølging etter sykdomsbeskjed

Når maten derimot blir dyrere, har hun forståelse for at de billigere, lettvinte alternativene kan virke fristende.

– Sånn som det er nå, så er det mye billig ferdigmat. At man kanskje tenker det er bedre å dra på McDonalds fordi det virker billigere og enklere der og da, uttaler hun og legger til:

– Men når man vet at et kosthold basert på Helsedirektoratets kostholdsråd er ekstremt viktig for forebyggingen av livsstilssykdommer, synes jeg det nesten er litt utrolig at vi ikke har en annen prisstrategi i butikkene.

Vil bidra til pengesparing

Men så lenge prisnivåene er som de er og prispolitikken er som den er, vil det være opp til forbrukerne selv å ta grep. Og det er det Nereng ønsker å bidra til med å dele tips og triks.

– Jeg skjønner jo tankegangen med at en bollepose til ti kroner er enklere å forholde seg til enn en brokkoli til samme pris, for eksempel. Målet mitt er å vise at man kan få det til selv, og fortsatt gjøre valg som er bra for helsen sin.

Nerengs beste råd er å i første omgang få en oversikt over hva man allerede har hjemme.

– Hvis man får en oversikt over hva man har og prøver å være litt kreative og kjøper inn noen få ingredienser, så kan man allerede der spare penger, forklarer hun og fortsetter:

– Og hvis man må på butikken og handle, så tenker jeg at det er lurt med litt billige basisvarer som også er sunne og bra.

Som for eksempel bønner, fullkornspasta eller hakkede tomater – varer som holder lenge og som kan brukes til alt.

Les også: Deler «alt» i sosiale medier – nå revurderer de

Influenseren påpeker at med litt planlegging og et godt basislager kan man enkelte dager lage mat til en billig penge.

– Alle kan spare ganske mye penger på mat, det er veldig nyttig å ta litt grep. Også tror jeg vi alle kan øve oss på nye retter, teste ut noe nytt. For det er veldig gøy å lage mat selv.

Dette ville hun gjort selv

Nereng har selv merket hvordan de økte prisene generelt i samfunnet påvirker økonomien, selv om hun erkjenner at hun er heldig som står i en god posisjon med en stabil jobb.

Men på grunn av de økende prisene og utgiftene, er det ekstra viktig for henne å være prisbevisst. Også fordi hun videreformidler alt hun gjør til følgerne sine i sosiale medier.

– Mange ser nok på meg som en som lager veldig dyr mat, men det er jeg ikke. Jeg er jo en «hverdagsjente». Og dette er en anledning for meg å vise at jeg har fokus på det, sier hun.

Hadde hun selv sittet med makten hva gjelder prising av matvarer, ville Nereng gjort det lettere for alle å velge sunne alternativer ved å fjerne moms på frukt og grønt i matbutikkene og øke prisen på de mer usunne alternativene.

– Jeg skjønner jo at når du kan kjøpe en ferdigrett for 50 kroner eller råvarer for 100 kroner, så blir valget veldig lett for mange. Så jeg ville gjort ferdigmaten dyrere. Det er første steg, tror jeg, for at det skal bli enklere for folk å spise sunt.