Gå til sidens hovedinnhold

Bengt Berger Beches Brew: «Gothenburg»

Plateanmeldelse

Den svenske trommeslageren, bandlederen, komponisten og plateselskapsdirektøren Bengt Berger er av det slaget som aldri gir seg. Takk for det!

Bengt Berger (76) er en voksen herre som har rukket svært mye i sitt musikalske liv. I over 50 år har Berger stått i spisssen for noe av det mest spennende som har skjedd på svensk side av grensa når det gjelder original musikk. I tillegg til å spille en hel del konvensjonell jazzmusikk, så har han studert indisk og afrikansk musikk og bodd i disse kulturene også over tid. På den store internasjonale scena er han nok mest kjent for samarbeidet med ikonet Don Cherry og sammen ga de ut «Bitter Funeral Beer» i 1981.

I forlengelsen av samarbeidet med Cherry vokste et nytt band fram: Beches Brew. Man kan vel kanskje ikke se bort i fra at Miles Davis´ legendariske «Bitches Brew» har vært en inspirasjonskilde heller. Beche er forresten tilnavnet til Bengt Berger.

Gjennom hele fjoråret spilte Beches Brew for et lite, men entusiastisk publikum hver lørdag ettermiddag i Göteborg. Mye skjedde musikalsk i løpet av disse treffene, så Berger & Co bestemte seg for å gi ut musikken som delvis er henta fra ei studioinnspilling og delvis fra ei liveinnspilling gjort for Sveriges Radio.

Sammen med et empatisk og svært samspilt ensemble bestående av Stefan Bellnäs på beyzz - som jeg tipper er gøteborgsk for bass -, Thomas Gustafsson på sopransaksofon, Sir Thomas Jäderlund på sopranino- og altsaksofon og bassklarinett og Göran Klinghagen på gitar, samt Viktor Reuter på bass og Staffan Svensson på trompet på to av de tolv spora - store deler av kremen av Göteborgs jazzbefolkning med andre ord, tar Berger oss med på ei rundreise i sitt musikalske univers der impulser både fra jazzen og hans ekskursjoner bortimot kloden rundt finnes.

Dette er tøff, livsbejaende og tildels svært så melodisk, men samtidig løs, åpen og fri jazzmusikk spilt av musikanter med store hjerter både for Bengt Berger og for musikken. Jeg kjenner det må bli en Göteborg-tur snart.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Kommentarer til denne saken