JERNBANETORGET (Nettavisen): Psykolog og TV-profil Benjamin Mathias Baarli Silseth (32) har gjennom årene vært svært synlig i rampelyset. Det siste året har han vært programleder for «Gift ved første blikk», i tillegg til å være med i TV 2 programmet «Sofa» sammen med ektemannen Niklas Silseth Baarli (34).

Pride er en feiring av LHBTQ + og feires vanligvis gjennom hele juni. Gjennom måneden er det ofte foredrag, feiringer og parader som retter fokus på skeives rettigheter.

Les også: Frykter Pride-avlysning etter trusler: – Blitt et symbol på terror

Til tross for feiringen av kjærlighet og mangfold har Pride møtt mye motstand gjennom årene. For knapt et år siden var Norge i sjokk og sorg etter skytingen som ved London Pub i Oslo, der to mennesker mistet livet.

Silseth har vært aktiv i kampen for skeives rettigheter, og blant annet vært programleder for NRK sin Pride-sending i 2021. 32-åringen kom også nylig ut med barneboken «Stolt». Det har ikke gått uten kritikk.

– Hjernevasking av unge

Barneboken til TV-profilen omhandler blant annet Pride og hvordan det er å være skeiv i Norge. Boken har blitt møtt med en hatstorm.

Når Nettavisen tirsdag kveld møter Silseth i forbindelse med Podimo LIVE-festival, forteller 32-åringen at det er trist at boken har fått så mange hatkommentarer

– Det er veldig mange som mener at det å gi ut en skeiv barnebok er å prøve å rekruttere barn til å bli skeive, og at barn skal beskyttes mot et sånt tema. Jeg synes jo det er veldig rart, fordi det handler jo egentlig bare om å gi mer kunnskap og en arena for å prate om kjærlighet, identitet, og seksualitet, sier Silseth til Nettavisen.

Les også: Dyp splittelse mellom justisministeren og det skeive miljøet

På sosiale medier florerer det i hatkommentarer om barneboken

«Pride kan dra til helvete, hjernevasking av unger også» skriver en i kommentarfeltet.

«Presse homofili på barn er bare helt forkastelig», skriver en annen.

Silseth er psykolog og forteller at forskning viser at det er ingenting som tilsier at man blir mer skeiv av å se LHBTQ+ mennesker i media, lese om det, eller lære om det.

– Jeg kjenner meg ikke helt igjen i den kritikken, men jeg ble overrasket over hvor mye det var, for det var jo flere hundre kommentarer på dette innlegget som omhandlet boken, sier Silseth og legger til:

– Så det var overraskende og ganske trist å se.

Var usikker på egen legning

Silseth tror at årsaken til hatkommentarene grunner i usikkerhet og lite forståelse på hva det vil si å være annerledes.

– Jeg tror de er redde og usikre, også tror jeg de bruker barna litt som et skjold for å unngå tematikken, og at de er litt for feige til å adressere det på egen hånd.

32-åringen håper at boken kan være et fint verktøy for barn og unge i dag som kan gi noen trygge og gode svar fra fagpersoner.

– Det er en bok som jeg gjerne skulle lest selv da jeg var ung og usikker på min egen legning. Så jeg håper at den kan bidra til noen holdningsendringer.

Anmeldelse

Til tross for mange hatkommentarer, kan Silseth bekrefte at han også har fått massiv støtte og kjærlighet rundt utgivelsen av boken.

– Det er også veldig fint å se kommentarfeltet under mitt eget Instagram-innlegg hvor jeg snakket om dette. Jeg håper at barn og unge kan se på i stedet for det andre kommentarfeltet, sier Silseth.

TV-profilen forteller at flere har spurt om han har tenkt til å anmelde hatkommentarene.

– Jeg har ikke kommet så langt at jeg har tenkt på om jeg skal anmelde enda. Men hvis det blir aktuelt, så kommer jeg jo til å gjøre det, sier Silseth.

Les også: