OSLO TINGRETT (Nettavisen): Onsdag møter tidligere VGTV-profil Bernt Hulsker (45) i Oslo tingrett, der han står tiltalt for hatefulle ytringer og hensynsløs atferd mot en dørvakt ved utestedet og karaokebaren Syng Mer i Oslo.

45-åringen har tidligere erkjent straffskyld for forholdene han er anklaget for. Onsdag erkjenner han derimot kun straffskyld for hensynsløs atferd, ikke for hatefulle ytringer.

Les mer om saken: Derfor må Bernt Hulsker møte i retten

Det er satt av én dag til saken i tingretten. Hulskers forsvarer er Bernt Christian Birkeland.

I sin avsluttende prosedyre under rettssaken i Oslo tingrett onsdag ettermiddag, mener aktor Marianne Aune at tiltalte Bernt Hulsker kan straffes for begge tiltalepunkter. Hun ber om betinget fengsel i 24 dager med prøvetid på to år, og hun legger også ned påstand om en bot på totalt 15.000 kroner.

I retten påpekte aktor alvorlighetsgraden av hatkriminalitet i samfunnet:

– Hatkriminalitet er alvorlig fordi det rammer identiteten til den fornærmede. Det rammer også den gruppen som identifiserer seg med fornærmede. I verste fall fører det til at de endrer adferden sin fordi de blir utsatt for slike hendelser.

Bernt Hulskers forsvarer, Bernt Christian Birkeland, mener derimot på sin side at hans klient må frifinnes.

– Ærede rett, jeg vil igjen beklage på det dypeste til fornærmede. Igjen, det finnes ikke noe rasistisk i meg overhodet, sier Bernt Hulsker avslutningsvis før retten heves.

– Det er utilgivelig

– Jeg vil først be om unnskyldning til fornærmede, jeg er veldig lei meg for at vi sitter her. Så jeg vil sterkt beklage det som inntraff onsdag 9. mars, åpner Hulsker sin forklaring.

Videre minnes 45-åringen et restaurantbesøk under det forsinkede VGTV-julebord der stemningen er god, før de går videre til karaokebaren Syng Mer. Der erkjenner han å ha drukket for mye – før han begynner med en Monty Python-parodi der han «går frem og tilbake med den hilsenen og det der». Dette er en parodi han har gjort en del ganger, sier han.

Les også: Ekspert reagerer på VGs Bernt Hulsker-dekning

– Så setter jeg meg ned, og er fremdeles i show-modus, har fått for mye å drikke. Også kjenner jeg at noen drar meg i armen, og da kommer nok det spontane som jeg er tiltalt for, n-ordet, det gjør det nok. Så blir jeg vel geleidet ut, sier han.

Videre forklarer den tidligere VGTV-profilen i retten hvorfor han ikke erkjenner straffskyld for hatefulle ytringer:

– Det som gjør at jeg ikke erkjenner skyld, er rett og slett på det som følger etter, det kan jeg ikke erindre. Jeg kan ikke huske at jeg har sagt «hvordan kan du hive ut en hvit mann».

– Jeg har i hvert fall ikke sagt det til fornærmede. Det er en enorm, kapital feil at jeg har brukt n-ordet, det er utilgivelig, men jeg har ikke sagt den neste setningen til han, sier han.

Innrømmer nazihilsen

Hvor mye han har drukket kan ikke Hulsker huske, men han sier han var «beruset» og at det er «hull i hukommelsen».

– Jeg husker n-ordet, det er forferdelig vanskelig for meg å skille mellom det jeg husker og det jeg har lest. «Jævla» kan jeg ikke huske, det kan være hva som helst, det har jeg ingen idé om, men n-ordet tviler jeg ikke på at har blitt sagt, sier han om hva han kan huske å ha sagt denne aktuelle kvelden.

Hulsker mener uttalelsene han kom med er et feilet forsøk på humor, og påpeker at han aldri ville såret noen med vilje.

– Det er først og fremst skam og flauhet jeg tenker på når dette kommer opp, svarer han på spørsmål fra aktor Marianne Aune om hva han tenker om å ha brukt n-ordet.

I retten innrømmer Hulsker også at det ble gjort en nazistisk hilsen i løpet av kvelden, da som del av en sketsj.

– Det er det, ja. Det er en del av den sketsjen som er gjort uendelig mange ganger, sier TV-profilen og forklarer videre at dette er en gammel referanse ikke alle nødvendigvis tar.

Ba om unnskyldning

Hulsker forteller i retten at han prøvde å be om unnskyldning til den fornærmede allerede samme kveld som hendelsen fant sted. Den ble derimot ikke godtatt der og da.

– Noe jeg forstår godt at han ikke ville der og da, sier han, og legger til at han dagen derpå tok kontakt med eieren av utestedet og ønsket kontaktinfo til vakten, noe han ikke fikk.

– Jeg får til slutt en mail om at det ikke er noen grunn til å ta kontakt direkte med ham, unnskyldningen er tatt imot, vi ønsker deg lykke til og anser saken som avsluttet, deler han.

Hulsker sier at saken har gitt ham konsekvenser jobbmessig, og også personlig.

– Jeg mistet jobben i VGTV, og mistet engasjement i Discovery, i NENT, og mistet managementet mitt. Også er det selvfølgelig skammen og alt det andre, som er det verste, at man har folk i nær familie som synes det er tøft, sier han.

Som følge av dette har han ingen inntjening i dag, sier han.

– Det var fullstendig kaos

Etter Hulskers forklaring er det den fornærmede dørvaktens står for tur. Han var alene på jobb som vekter 9. mars i år.

Dørvakten minnes at han ble vitne til Hulskers Monty Python-parodi etter om lag en time, der Hulsker både viste nazihilsen og ropte noe han ikke skjønte på tysk. Dette reagerte også de som jobbet i baren på, forklarer dørvakten.

Han hevder videre at 45-åringen viste seksuell atferd mot noen kvinnelige gjester på utestedet, og bestemte seg deretter for å kaste ut Hulsker. Da skal Hulsker ha sagt «jævla n****», samt «hvordan kan du be en hvit mann gå ut».

– Da jeg kom bort til baren igjen fikk jeg beskjed fra bartenderne om at Hulsker hadde sneket seg inn igjen. Jeg gikk inn, ba ham om å gå, men han nektet og begynte å være fysisk mot meg. Og da måtte jeg bruke makt, forklarer han.

Deretter så dørvakten seg nødt til å kaste ut alle fra VGTV.

– Det var kaos, rett og slett. Det var fullstendig kaos, minnes fornærmede om den aktuelle kvelden.

I likhet med Hulsker bekrefter vakten at tiltalte var beruset.

– Han var skikkelig beruset. Overstadig beruset, rett og slett, men han snakket normalt. Jeg kunne hatt en samtale med ham hvis vi snakket sammen. Selv om han var beruset klarte han å snakke helt fint, sier dørvakten om Hulskers tilstand.

– Det var en forferdelig opplevelse. Jeg har aldri opplevd at noen har sagt noe slikt til meg.

Han legger ikke skjul på at tiden etter har vært tøff for ham:

– Det har vært veldig vanskelig i etterkant. Jeg var veldig deprimert, jeg var lei meg, og jeg var veldig såret. Og jeg har vært sykmeldt etter det, jeg var hjemme i to uker, gjorde ingenting. Tenkte: Er jeg et dårlig menneske? Hvorfor skal jeg bli behandlet på denne måten? Jeg følte meg veldig svak.

Motstridende vitneobservasjoner

I retten er det også flere vitner som forklarer seg onsdag ettermiddag, blant andre en kvinne som var til stede på Syng Mer den aktuelle kvelden. Hun er ikke tilknyttet verken fornærmede eller tiltalte, ei heller noen fra VGTV-julebordet.

Hun bekrefter at Hulsker gjorde en nazhilsen, noe hun oppfattet som «ugreit». Hun kan huske at Hulsker sa noe om at dørvakten ikke kunne kaste ham ut fordi han er en hvit mann, før hun overhørte at dørvakten ble kalt «jævla n****».

En tidligere kollega av Hulsker har derimot en noe annerledes oppfatning av hva som skjedde. Han ble vitne til at dørvakten forsøkte å få Hulsker ut, og gikk deretter inn i situasjonen for å hjelpe til ettersom han kjenner 45-åringen.

Vitnet minnes at hans daværende kollega sa følgende på vei ut, i det han beskriver som en slags rolle eller skuespill:

«Jeg blir kastet ut, jeg er en n****».

Bernt Hulskers tidligere arbeidsgiver, VGTV-direktør Thomas Manus Hønningstad, er også kalt inn som vitne.

Han var ikke vitne til uttalelsene Hulsker nå er tiltalt for, men var inne på et av karaokerommene der Hulsker gjore Monty Python-parodien sin og det han fra vitneboksen beskriver som «tullenazihilsener». Hulsker skal da ha fått beskjed av enkelte om å forlate rommet – noe han så gjorde.

– Første gangen kom han inn på et rom kanskje rundt litt over midnatt, hvor jeg opplevde at han prøvde å få litt oppmerksomhet. Snakket litt tulletysk og gjorde det jeg opplevde var en spøk, med sånne tullenazihilsener, sier han.

Hønningstad sier Hulsker ble bedt om å skjerpe seg av sine kollegaer. Senere observerte han at vakten kastet ut Hulsker.

«Jævla n****»

Hendelsen som endte med at det i juni ble tatt ut en tiltale mot Hulsker fant sted i mars i år. TV-profilen var da til stede på et forsinket julebord med VGTV på karaokebaren Syng Mer i Oslo sentrum – der han fornærmet en dørvakt verbalt.

Ifølge dørvakten, som selv anmeldte Hulsker, kom 45-åringen med grov hets mot innvandrerbakgrunnen hans – og kalte han blant annet «jævla n****» da han ble kastet ut. Han skal siden ha sagt «hvordan kan du kaste ut en hvit mann».

Dørvakten har overfor TV 2 tidligere også uttalt at han fikk en albue i halsen da han kastet ut Hulsker.

– Jeg gikk rett inn og sa tydelig ifra om at han måtte dra, men han nektet. Da gikk jeg fysisk til verks og la hendene hans på ryggen. Han er en stor mann, så det var ikke lett å få han med meg ut. Jeg gikk rett bak ham og holdt hendene hans. Da vi kom utenfor, slapp jeg. Han slang armen sin opp mot ansiktet mitt og traff meg i halsen med albuen, sa han.