RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

IQ-TEST: Klarer du å svare på de tre spørsmålene «verdens korteste IQ-test» består av?
IQ-TEST: Klarer du å svare på de tre spørsmålene «verdens korteste IQ-test» består av?

Består du «verdens korteste IQ-test?»

Sist oppdatert:
Den er vanskeligere enn du tror.

«Cognitive Reflection Test», på norsk «den kognitive refleksjonstesten», omtales som «verdens korteste IQ-test». Den består kun av tre spørsmål, og ble lansert i 2005 av psykologen Shane Frederick.

Ved første gjennomlesning, kan testen virke svært enkel. Men testen er designet for å oppfordre folk til å tenke forbi det som virker som et opplagt svar, og dermed virkelig få satt hjernecellene i arbeid.

Etter Donald Trump utfordret sin utenriksminister til å ta en IQ-test for å avgjøre hvem som er smartest av dem, tuller mange internasjonale medier nå med at politikerne kanskje kan benytte seg av «den kognitive refleksjonstesten».

Kanskje du vil prøve selv? Spørsmålene kommer her, mens svarene ligger under bildet:

Spørsmål 1: Et balltre og en ball koster til sammen 11 kroner. Balltreet koster 10 kroner mer enn ballen. Hvor mye koster ballen?

Spørsmål 2: Hvis fem maskiner bruker fem minutter på å lage fem produkter, hvor lang tid vil 100 maskiner bruke på å lage 100 produkter?

Spørsmål 3: Et område av en innsjø er dekt av liljeblader. Hver dag dobles området med liljeblader. Hvis det tar 48 dager før området dekker hele innsjøen, hvor lang tid vil det ta før det dekker halve innsjøen?

PRØV OGSÅ: Klarer du oppgaven som Mensa-medlemmer sliter med?

USAs president Donald Trump har utfordret sin utenriksminister til å ta en IQ-test for å avgjøre hvem som er smartest av dem to. Kanskje han skulle prøvd seg på «Cognitive Reflection Test»?

Dette er svarene de fleste avgir:

1. Ballen koster 1 krone.

2. Det tar 100 minutter å lage 100 produkter.

3. Det tar 24 dager før halve innsjøen er dekt med liljeblader.

Men dette er de riktige svarene:

1. Ballen koster 50 øre.

Hvis ballen koster X og balltreet koster 10 kroner mer, blir ligningen som følger:

X + (X+10) = 11

2X + 10 = 11

2X = 1

X = 0,5

2. Det tar fem minutter å lage 100 produkter.

Hvis fem maskiner bruker fem minutter på å lage fem produkter, bruker hver maskin fem minutter på å lage ett produkt. Har du hundre maskiner, vil de lage hundre produkter på fem minutter.

3. Det tar 47 dager før halve innsjøen er dekket av liljeblader.

Hvis området med liljeblader blir doblet for hver dag, må det dekke 50% den 47. dagen. Dagen etterpå, den 48. dagen, dobles det og dekker hele innsjøen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere