Gå til sidens hovedinnhold

Bikiniens historie

Bikinisesongen nærmer seg. Her ser du hvordan det hele startet.

Mens dagens bikini ikke overlater særlig mye til fantasien, besto 1800-tallets bademote av korsett, ankelbukser, kortermet dekkende overdel og en badehatt. Plaggene var som oftest av ull, i beste fall flanell.

Bikinien, slik vi kjenner den i dag, fikk sitt navn etter stillehavsøya Bikini Island, som ble verdenskjent etter at etterkrigstidens første atombombe eksploderte og tilintetgjorde den lille øya i 1946.

Franskmannen og ingeniøren Louis Réard lanserte samme året sin todelte oppfinnelse, som han i det stille ga navnet bikini. Pressen, som ga bikinien en levetid på maksimalt 15 dager, skulle vise seg å ta grundig feil.

Bikinien har siden vært en stor kilde til forargelse, og vekker fremdeles motstand den dag i dag.

I 1957 skrev magasinet Modern Girl følgende om bikinien:

Det er ingen vits i å kaste bort spalteplass på den såkalte bikinien, ettersom det er fullstendig usannsynlig at jenter med takt og verdighet noensinne vil ikle seg et slikt plagg.

De katolske landene i Europa boikottet bikinien, og krevde forbud mot å vise den i amerikanske filmer.

Til tross for trusler om boikott fra flere hold, fikk bikinien sitt virkelig store gjennombrudd etter at en bikinikledd Brigitte Bardot i 1958 steg opp av vannet i filmen «Og Gud skapte kvinnen».

Det nok ikke helt tilfeldig at amerikanerne samtidig lanserte de første tredimensjonale brillene til bruk i kinomørket.

I 1960 sang Brian Hyland tidenes landeplage; «Itsy Bitsy Teenie Weeny Yellow Polka Dot Bikini», og skapte bikinihysteri blant amerikanske tenåringsjenter. Bikinien hadde kommet for å bli.

70-tallet: Du Pont lanserer lycra som brukes som materiale i badetøy den dag i dag. Bikinien er typisk trekantformet, ofte med knytebånd i sidene. Lave skjæringer på buksene, noen med belte i livet. Fargesterkt, spesielt mye brunt og oransje.

80-tallet: Bikinioverdelene kommer i flere varianter, stroppløse overdeler er spesielt populært, eventuelt med tynne stropper som begynner ved bikiniens midtstykke og knyttes rundt halsen. Mye pastellfarger og marineblått. Striper, prikker og firkantmønster. Skjæringene på bikinibuksa kryper oppover.

90-tallet: Sporty bademote med funksjonelle topper og superhøye skjæringer. Badedrakten gir bikinien konkurranse. String-bikini og overdeler med innlegg som fremhever bysten blir populært. Kroppsfikseringen er sterkere enn noen gang. Det maritime fortsetter, mens neonfargene kommer med full styrke.

2000-frem til i dag: Det meste er i dag retromote fra ulike tiår. Det er faktisk svært lenge siden noe var moderne i ordets rette forstand.

Kilde: Triumph

Reklame

Her kan du levere Lotto