Se «Charter-Svein» brenne munnbind under lørdagens demonstrasjon i Oslo:

Bildene av Svein Østvik (59), bedre kjent som «Charter-Svein», som deltar under lørdagens demonstrasjon mot de strenge koronatiltakene har engasjert voldsomt.

Flere koronaskeptikere møtte opp utenfor Stortinget lørdag, der de blant annet arrangerte en stor gruppeklem og brant munnbind. Svein Østvik var en av dem, og i ettertid har han både fått støtte og hard medfart.

Les også: Koronaskeptiker demonstrerte: Arrangerte stor gruppeklem og brant munnbind

En av dem som tar stor avstand fra Østviks opptreden, er Hilde Skovdahl (51), eller «Charter-Hilde» som flere kjenner henne som. Hun og Østvik har figurert som frontfigurene til TV-programmet «Charterfeber» på TV3, og har i en årrekke vært TV-kompanjonger.

– Jeg ble sjokkert. Jeg måtte se videosnuttene og bildene flere ganger for å se om det var ham. Jeg kunne ikke skjønne det. Jeg ble lei meg og rasende da jeg skjønte at det var ham, sier Skovdahl til Nettavisen.

Skiller lag

Selv om Østvik og Skovdahl ikke pleier å tilbringe tid sammen på privaten, er det flere som ser på de to som en duo på grunn av de mange TV-opptredenene de har gjort sammen.

På Facebook samme dag valgte derfor Skovdahl å dele et innlegg der hun tok stor avstand fra Østviks opptreden under demonstrasjonen, og skrev at hun nå ville skille lag med den mangeårige TV-kompanjongen.

– Jeg ønsket å vise at jeg ikke støttet det han gjorde, så jeg la ut et bilde av meg selv med visir og munnbind og skrev at jeg ønsket å skille lag, sier Skovdahl.

Kort tid etter slettet imidlertid Skovdahl innlegget.

Les også: I Brasil er de fleste koronapasientene under 40 år - dette kan være grunnen

– Det var et bra innlegg, som jeg fortsatt står for, men jeg slettet det fordi jeg ikke orket å diskutere i kommentarfeltet med mennesker uten ordentlig argumentasjon. Jeg fikk for det meste støtte, og det var flere som skrev at de var enige med meg, men det er alltid noen som skal mene noe annet. Jeg er for diskusjon, men det går ikke an å diskutere med folk som ikke har noen saklige argumenter, sier Skovdahl.

– De har bare låst seg til en mening uten refleksjon og uten ordentlig argumentasjon, og slike mennesker går det ikke å diskutere med, fortsetter hun.

– Et farlig signal å sende ut

Ifølge Skovdahl er også argumentasjonen til Østvik for svak for at en slik opptreden kan støttes.

– Han har ikke noe argument annet enn at han synes det har gått for langt og at han var der «for å vise sympati med dem som synes det har gått for langt», som han sa til VG. Jeg kan forstå det til en viss grad, men de som dukket opp på demonstrasjonen er ikke mennesker som verken har kunnskap om helsevesenet eller vet hva de snakker om når det kommer til å håndtere en pandemi. Dette er ikke tiden for å konspirere, dette er tiden for å lytte til fagfolk. Lytte til folk som har studert og vet hva de snakker om, sier Skovdahl.

Svein Østvik har fått muligheten til å svare på Hilde Skovdahl sine uttalelser, men har foreløpig ikke besvart Nettavisen.

Til Avisa Oslo kan han imidlertid fortelle at han ikke angrer.

– [Jeg har] fått masse kjærlighet fra alle som virkelig ønsker en bedre verden og et mer kjærlighetsfullt samfunn! At mange er uenig i min oppfatning, ja det er jo sånn det! Vi har forskjellige ståsteder og drømmen er jo at uenighet kan gå sammen hånd i hånd, sier han blant annet.

Hilde Skovdahl har siden pandemien startet vært svært redd for viruset, og levd etter alle forholdsregler hun kan. Dette for å gjøre alt hun kan for å ikke bli smittet og smitte andre, men også med tanke på hvilket signal hun sender ut.

– Svein er en så elsket person og han har en stor innflytelse. Det han gjorde på lørdag er rett og slett farlig. Han sender ut signaler som kan gi en farlig konsekvens for samfunnet. Jeg blir rasende og jeg har ikke ord. Jeg tror handlingen hans var et resultat av noe impulsivt, og jeg tror ikke han tenkte så mye gjennom det. Men det er ikke rom for å gjøre slike ting nå, sier Skovdahl som har sett flere liknende hendelser fra mennesker med innflytelse den siste tiden.

– Ikke at jeg skal sammenlikne Svein med Kari Jaquesson, men slike personer provoserer meg, og det er farlig når mennesker med innflytelse som verken har kunnskap eller vet hva de snakker om når det kommer til situasjonen vi lever i nå, sier hun.

Les også: Samfunnets koronafrykt skader barn og unge

Oppfordrer andre til å lytte til fagfolk

Ifølge FHI har totalt 684 personer dødd av koronaviruset i Norge, der over 3700 mennesker er blitt lagt inn på sykehus. Selv har Skovdahl mistet fem personer til korona i nær omkrets, og hun som mange andre ser på situasjonen som svært alvorlig.

– Ikke kom her å si at dette er tull. Jeg vet at korona også har skapt alvorlige konsekvenser for andre i samfunnet. Jeg har også kjent på ensomhet, og jeg kan forstå at man begynner å bli lei. Men skal man gi opp nå? spør Skovdahl seg.

– Vi må lytte til fagfolkene, leger og forskere. Vi må gi dem det etter alt de har gjort. Det er ikke slik som Svein og Kari mener – at de gjør dette for å lide oss. De gjør det for å redde oss!

Hilde Skovdahl gjestet Nettavisen-podkasten SCHENDIS kort tid etter at pandemien brøt ut i Norge. Hør Skovdahl fortelle om hvorfor hun har valgt å alltid være positiv, om ulykken som forandret livet hennes og hvordan det er å finne en kjæreste i kjendistilværelsen: