Denne uken gjorde statsstyrte medier i Nord-Korea noe så uvanlig som å vise fram et TV-intervju av en innbygger som uttrykte bekymring for Kim Jong-uns vekttap.

Helsetilstanden til regimeleder Kim Jong-un er et tema som aldri blir belyst i de strengt kontrollerte mediene i det hermetisk lukkede landet. Nå har imidlertid flere fotografier og TV-bilder av en tilsynelatende slankere Kim sluppet gjennom den strenge mediesensuren i landet.

Diverse analytikere utenfor Nord-Korea har gått grundig til verks, og sammenlignet gamle og nye bilder av Kim, og påpekt at reimen på luksusklokken rundt håndleddet er langt strammere enn tidligere, noe som altså indikerer et kraftig vekttap.

Les også: Trump kom med absurd Air Force One-tilbud til Kim

- Uro og bekymring

Bildene som viser vekttapet til Kim, skal angivelig ha skapt uro og bekymring i den nordkoreanske befolkningen. Det hele toppet seg med et TV-intervju som ble sendt på den statskontrollerte TV-kanalen i Nord-Korea denne uken.

- Det å se ham gå ned i vekt på denne måten, har gjort oss alle triste. Alle begynte bare å gråte, sier en ikke-navngitt nordkoreaner i intervjuet.

Her i vesten er det ingen som med sikkerhet vet hvorfor Nord-Korea velger å sende et TV-klipp av en nordkoreaner som tilsynelatende er bekymret for lederens vekttap.

Geir Helgesen er leder ved Nordiske Institutt for Asiatiske studier ved Universitetet i København. Han har observert Nord-Korea i over 35 år, og har besøkt landet en rekke ganger.

Han sier det er umulig å vite med sikkerhet hva som er grunnen til at det nordkoreanske regimet fronter Kims vekttap på denne måten.

- Det er som å spå i kaffegrut, sier Helgesen til Nettavisen.

- Syk eller frivillig vekttap

Helgesen spekulerer på at omtalen av vekttapet kan skyldes én av to ting.

- Hvis nordkoreanske medier beskriver endringer hos lederen, kan det være tegn på at han er syk. Men det kan også være tegn på frivillig vekttap. Enten har legen sagt at han bør ta en diett fordi han har blitt for stor og usunn. Ellers har Kim Jong-un tenkt at han selv må ta høyde for at han ikke kan gå rundt og strutte med magen i et land som ikke klarer å sørge for at befolkningen har nok mat å spise, sier Helgesen.

Nord-Korea lider av kronisk matmangel og landet sliter med å forsyne egen befolkning. Internasjonale sanksjoner knyttet til landets kjernevåpenprogram, koronapandemien, dårlige avlinger etter fjorårets flom og stormer, har lagt ytterligere press på den allerede hardt rammede økonomien.

Nylig tok Kim det uvanlige steget med å erkjenne at landets matsituasjon var «anstrengt».

Les også: Spinnville rykter om kona til Kim Jong-un

- Vil ikke ha en klein, tynn gutt

- Men hvorfor viser de et TV-klipp av en nordkoreaner som tilsynelatende er bekymret for Kims vekttap?

- Det er ingen i denne regionen som ønsker en leder som er en klein, tynn og liten gutt som dyrker fitness og passer på midjen. De vil ha en kraftig mannsperson som tar vare på dem, sier Helgesen.

- Lederskap i Øst-Asia handler ikke om alminnelige mennesker som du og jeg. Det handler om mennesker som er viktigere og bedre enn alle andre. Derfor har alle land i denne regionen problemer med å beskrive egen leder, enten det er en folkevalgt president eller ikke.

- De har en utfordring med å beskrive sykdom og lignende. Denne typen overmennesker er sjelden syke, for da er de ikke overmennesker lenger, sier Helgesen.

Les også: - Dette er årsaken til at Kim forsvant sporløst

Kwak Gil Seob er leder for One Korea Center, som følger tett med på nordkoreanske forhold. Han understreker at regimet aldri ville tillatt negative nyheter om Kim Jong-un, og at hensikten bak det snodige intervjuet er å vise folket at Kim har selv valgt å gå ned i vekt.

- Kim Jong-un bruker seg selv som en propagandaplattform for å forsterke imaget til en leder som arbeider hardt for folket sitt både dag og natt, sier Kwak Gil Seob til BBC.

Spekulasjoner om dødsfall og sykdom

Det siste tiåret har det versert mange rykter og spekulasjoner om Kims helsetilstand. Analytikere har tidligere spekulert på at Kim kanskje lider av diabetes og gikt. Kim, som antas å være 37 år gammel, er kjent for å være en storrøyker. Ryktene vil også ha det til at han er en storforbruker av alkohol.

Les også: Kim viste seg offentlig igjen

Senest i fjor vinter, rett etter at korona-pandemien børt ut, gikk det rykter om at Kim Jong-un var død eller livstruende syk. Noen uker senere ble det publisert nye bilder av Kim som viste antydninger til at han hadde merker på håndleddet. Det igjen utløste nye rykter om at diktatoren hadde gjennomgått en operasjon.

Les også: - Kim vil stikke fram det store, tjukke hodet sitt når han føler seg trygg

I 2014 var Kim borte fra offentligheten i 40 dager, noe som også førte til rykter om alvorlig sykdom eller død. Da han igjen dukket opp i offentligheten, ble han avbildet gående med en stokk. Det førte til spekulasjoner om at han hadde gjennomgått en ankeloperasjon.

Kim-familien har styrt i tre generasjoner

Kim Jong-un har vært Nord-Koreas leder i ti år. Kim overtok lederskapet etter sin fars død i 2011. Han har gradvis lagt på seg vekt gjennom årenes løp. Kim har ingen naturlig etterfølger i Kim-dynastiet, med kanskje unntak av søsteren Kim Yo-jong, og et eventuelt dødsfall ville utløst et maktvakuum i atommakten.

Hvis Kim skulle dø, og søsteren Kim Yo-jong blir ansett som en uegnet arvtager, blir det i så fall første gang i landets historie at makten faller på hender utenfor Kim-familien som har styrt regimet med jernhånd i tre generasjoner.