Tvillingabort-saken har dominert debatten etter Granavolden-plattformen ble offentliggjort, men det er noe helt annet legemiljøet ved St. Olavs Hospital bekymrer seg over:

At KrF har fått vetorett over Bioteknologiloven.

Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti har altså blitt enige om at det ikke skal gjøre endringer i Bioteknologiloven uten at de alle er enige om det - til tross for at det var stortingsflertall for en rekke lovendringer da Stortinget stemte i mai 2018.

- Bioteknologiloven er gammeldags og overmoden for endringer. I mai var Stortinget enige om en rekke endringer, men på grunn av vetoretten, blir de ikke gjennomført. Det bekymrer meg, og jeg synes det er trist, sier lege Kjell Å. Salvesen ved Kvinneklinikken på St. Olavs hospital til Nettavisen.

Salvesen er en av to leger som gjennomfører fosterreduksjon av flerlinger, og har uttalt at KrFs gjennomslag om at tvillingabort må nemndbehandles, er en ønsket lovendring fra legemiljøets side.

At Kristelig Folkeparti nå har vetorett når det kommer til Bioteknologiloven, er imidlertid ikke ønsket.

Triste og sjokkerte

Spesielt trist synes Salvesen det er at lovforslagene om eggdonasjon og kunstig befruktning for single, nå blir stoppet. Begge lovforslagene fikk flertall på Stortinget i mai.

- Det er paradoksalt at fødselstallene går ned og Erna Solberg ber om flere barn, men så gjør regjeringen samtidig det vanskeligere for norske kvinner å få assistert befruktning, sier Salvesen, og fortsetter:

- Jeg vet mange argumenter for at dette uansett ikke var lov tidligere, så i den forstand tar ikke dagens regjering noe fra oss, men Stortinget var jo enige om at det nå skulle bli lov. Kvinner som hadde trodd de skulle få tilbud om eggdonasjon eller assistert befruktning i Norge må altså fortsatt reise til utlandet, og det synes jeg er trist.

LES OGSÅ: Jordmor spurte norske kvinner om hvorfor de ikke ønsker seg mange barn - fire årsaker går igjen

Salvesen er ikke den eneste fra fagmiljøet som reagerer:

– Vi er sjokkerte over at det kunne ta en sånn vending etter at stortingsflertallet i fjor sa ja til eggdonasjon. Både fagmiljøet, og ikke minst pasientene, tenkte at endelig skulle det bli likeverdig behandling av infertile, sier seksjonsoverlege ved fertilitetsseksjonen ved St. Olavs hospital og påtroppende leder av Norsk forening for assistert befruktning, Sigrun Kjøtrød, til NRK.

Disse lovforslagene blir stoppet av KrF

Blant de lovforslagene som ble vedtatt på Stortinget i mai, blir flere altså stoppet av KrF, skriver Forskning.no:

1. Eggdonasjon

I mai sa flertallet på Stortinget ja til eggdonasjon. De ønsket seg samme retningslinjer som sæddonasjon. Dette blir nå stoppet.

2. Assistert befruktning til enslige

I mai vedtok Stortinget at enslige skal få rett til assistert befruktning, på lik linje med par. Dette blir heller ikke tillatt.

3. Forskning på overtallige befruktede egg

Flertallet på Stortinget ønsket i mai å åpne for muligheten til å gjøre genetiske endringer på embryo i forbindelse med medisinsk forskning. Det betyr at man ville kunnet studere genenes betydning på en helt annen måte enn tidligere. KrF har stoppet dette.

4. Mitokondriedonasjon

Stortingsflertallet ville tillate mitokondriedonasjon, en teknikk hvor kvinner med mitorkondriesykdommer kan få donert mitokondrier fra en annen kvinne slik at man kan få et friskt barn. Dette vil ikke bli tillatt.

Mitokondriesykdom kan arves til barna, og er knyttet til forstyrrelser i cellenes energiproduksjon. Noen av de vanligste symptomene er svelg- og pustevansker, tap av ferdigheter, ustøhet og øyeproblemer.

- Flertallet i Høyre henger ikke med hodet

I nyttårstalen oppfordret statsminister Erna Solberg norske kvinner til å få flere barn. Samtidig stopper regjeringen altså lovforslag om eggdonasjon og assistert befruktning til enslige.

- Det er søkt å sette dette opp mot Erna Solbergs oppfordring i nyttårstalen, mener Høyres helsepolitiker Sveinung Stensland, og fortsetter:

- Det var noen punkter i Bioteknologiloven som var veldig viktig for KrF, og det er liten tvil om at noen av lovforslagene du nevner ville gått gjennom hvis det ikke var for Kristelig folkeparti. Samtidig så har det vært bred uenighet innad i Høyre når det kommer til for eksempel eggdonasjon, så det er ikke slik at flertallet i Høyre henger med hodet på grunn av dette.

LES OGSÅ: Splittet eggstrid: - På tide at vi sier ja, så kvinner slipper å reise til utlandet

I Høyres partiprogram står det at de er for både eggdonasjon og assistert befruktning til enslige.

- Ja, det ville vært noen flere som kunne fått barn hvis man hadde åpnet for eggdonasjon og assistert befruktning til enslige, men samtidig så gjør vi mye for å endre Bioteknologiloven også. Blant annet vil vi utvide retten til å lagre ubefruktede egg, samt utvide lagringstiden, så det er ikke fullstendig stillstand, sier Stensland.

- Under den rødgrønne regjeringen var det derimot full stillstand. Da Jonas Gahr Støre var helseminister gjorde han ingenting for å endre på Bioteknologiloven, men det gjør denne regjeringen, avslutter Høyre-politikeren.

Ber statsministeren ta ansvar

Ingvild Kjerkol, helsepolitiker i Arbeiderpartiet, reagerer på Stenslands uttalelse.

- Arbeiderpartiet blir kritisert for å ha gjort lite med Bioteknologiloven da vi var i regjering, men faktum er at vi på den tiden ikke hadde flertall på Stortinget for å gjennomføre disse endringene. Det flertallet har vi nå, men lovforslagene stoppes, sier Kjerkol.

LES OGSÅ: Sophie Elise: - Frister jævlig lite å få barn under denne regjeringen

Kjerkol henviser til at de andre regjeringspartiene, Høyre, Frp og Venstre, i stor grad er enig med Arbeiderpartiet i de fleste lovendringsforslagene til Bioteknologiloven.

- Det er altså KrF som bremser, et relativt lite parti med få velgere i ryggen.

Ap-politikeren er også dypt uenig i Stenslands uttalelse om at det «er søkt» å sette Solbergs nyttårstaleønske opp mot denne saken.

- Det er tung symbolikk i at statsministeren kommer med en direkte oppfordring til kvinner om å få flere barn - for så å snu i døra når stortingsflertallet har gjort det mulig for kvinner å få hjelp fra helsetjenesten til å bli gravide. Det er ikke søkt, det er en situasjon statsministeren må ta ansvar for, sier Kjerkol, og avslutter:

- Det føles nok blytungt for de som har fått sine familiedrømmer knust i løpet av noen sene nattetimer på Granavolden.