«Velkommen til NM i sommerkropp! Hva føler du nå? Norges uoffisielt største mesterskap er i gang. Noen få vinnere og litt for mange tapere skal kåres. Hvor mye klarer du i kroppspress?»

Slik åpner parautøveren Birgit Skarstein innlegget hun postet på Facebook-siden sin søndag kveld.

Mandag ettermiddag hadde det fått hele 29.000 likes, nesten 3.000 kommentarer og 9.000 delinger.

Det var Adressa som først omtalte saken.

- Treffer en nerve

I innlegget tar hun opp presset om å ha den perfekte sommerkroppet, samt skammen mange kjenner på ved å gå i bikini eller shorts med en kropp med arr, strekkmerker eller noen ekstra kilo.

- Jeg tror responsen viser at det er et tema som berører mange. Jeg har kjent på kroppspresset selv. Det er derfor jeg ville skrive om det. Jeg treffer en nerve, og det ser ut som mange kjenner seg igjen i det. Jeg prøvde å dra hele debatten opp et hakk og sette det i perspektiv, sier hun videre til Adressa.

Selv fikk Skarstein en ryggmargsskade som gjorde at hun mistet evnen til å gå i en alder av 20 år.

På familieferie i Spania et par år senere kunne hun ikke lenger gjøre det hun hadde vært vant til, som å kjenne sanden mellom tærne, spille volleyball og svømme motstrøms. Hun ville heller sitte i skyggen på hotellet og lese bok.

Omveltningen kom som et sjokk for den nå 30 år gamle idrettsutøveren og «satt virkelig alt i perspektiv». I stedet for å bry seg om utseende, som folk flest, var det eneste som betydde noe for Skarstein hva hun kunne bruke kroppen til.

- Se på beina, de har fått sin andel stygge kommentarer fra personer som mener jeg ikke bør gå i skjørt eller vise dem frem på stranda ,skriver hun og ber leserne se på hele bildet:

- Arrene viser at jeg har lært noe viktig om livet. Overkroppen viser funksjon. Og det viktigste er at denne kroppen og sinnet sammen gir meg muligheten til å gjøre hva enn jeg vil.

- Snu fokus

Videre i innlegget oppfordrer hun til til å flytte fokus vekk fra det ytre til hva som heller står bak.

- Det er ikke hvordan rumpa di ser ut i sommervarmen som teller, men hvordan den bærer deg opp trappen til terrassen. Det er ikke størrelsen på magen som avgjør om du kan gå tur i favorittkjolen, men hvordan den rake ryggen din tar deg dit du vil, skriver hun og fortsetter:

- Det er gleden og rausheten dere deler, og ikke antall strekkmerker på låret, som avgjør hvor trivelig det er på café med venninner.

Skarstein mener at om man klarer å legge vekk distraksjonene om utseendet, kan man virkelig nyte det som egentlig betyr noe.

- Man må stille seg selv spørsmålet: Hva er det som gjør deg glad? Spille volleyball med venner, eller hva slags shorts du har på deg? Vi må snu fokuset. Mange bekymrer seg uten grunn. Kan vi redusere litt av det har vi vunnet alle sammen, sier hun til Adressa.

I tillegg til å ha hatt stor suksess både i roing og langrennspigging, har Skarstein vunnet både Menneskeverds Livspris og Egerbergs Ærespris.