Gå til sidens hovedinnhold

Bjarne Brøndbo om kritikken fra Ap: – Jeg er ikke en kynisk kapitalist

Han fikk en overhøvling da han brøt med Arbeiderpartiet i 2017. Nå håper Bjarne Brøndbo at Erna vinner valget og tar med seg Arbeiderpartiet inn i regjering.

TROMØYA I ARENDAL (Nettavisen): «Vi skoll målbind ein politiker», synger Bjarne Brøndbo i DDE-slageren «Det umulige e mulig». Fredag fikk han sjansen, da DDE spilte foran statsministeren under Tromøyfestivalen.

Anledningen var at Erna Solberg startet valgkampen med bussturné på Øst- og Sørlandet denne uka, med mål om vise at det umulige faktisk er mulig: Å få en Høyre-statsminister valgt for tredje gang på rad.

Like før han gikk på scenen på Tromøya, snakket Nettavisen med DDE-vokalisten som utløste et lite jordskjelv på venstresiden i 2017, da han brøt med Arbeiderpartiet og gav sin støtte til Erna.

Brøndbo var medlem av Ap, men gikk over til Høyre foran sist stortingsvalg. Til VG kritiserte han «fagbevegelsens detaljstyring av Arbeiderpartiet i enkelte saker».

I etterkant handlet ikke medieutspillene til Arbeiderpartiet om «Det fine vi hadd' sammen». Tvert imot ble han kalt en kapitalist av den trønderske Ap-toppen Ingvild Kjerkol, og ble samtidig sterkt kritisert av Trøndelags fylkesordfører, Tore O. Sandvik.

– Jeg blir jo litt lei meg når markante Arbeiderparti-politikere kaller meg for en kynisk kapitalist, for det stemmer ikke. Det er jeg overhodet ikke, sier Brøndbo når Nettavisen spør hvordan det var å få denne kritikken etter et langt og godt forhold til Ap.

– Men jeg har tjent mer penger enn mange av naboene med vanlige jobber. Jeg er jo tross alt popstjerne, så vi har vært heldige og dyktige som har hatt en karriere som har gjort at inntektene har vært tilsvarende. Men det er langt fra å tjene godt til å være en kynisk jævel i hauet. Det tror jeg ikke at jeg er.

Ønsker at Erna fortsetter

13. september er det nytt stortingsvalg og Brøndbo lover ikke bort stemmen sin helt enda.

– Skal du stemme på Erna igjen denne gangen?

– Det har jeg ikke tenkt på, men det er ikke så usannsynlig. Du vet at årsaken til det valget var en frustrasjon over dette med «flerpartier» som styrer sammen. Og det gjør de på høyresiden også, men jeg var ikke så veldig glad i SVs sterke føring med Arbeiderpartiets politikk, svarer han.

Les også: Slik skal Erna Solberg vinne valget

Men på spørsmål om hvem han ønsker som statsminister, faller valget på Solberg.

– Jeg kan gjerne tenke meg at Erna får fortsette. Jeg føler det er trygt, stabilt og godt. Hvis folk tenker seg litt om, så har vi det ikke så «gæli, sjø». Det går an å stå opp på morgenen, selv i en pandemi, og ha en viss trygghet om at livet blir levelig.

– Hun er veldig tydelig og hun tenker seg om før hun står fram i media og mener noe. Så hun gir i hvert fall meg trygghet, sier han om statsministeren.

Brøndbo lanserer deretter et forslag til et nytt regjeringssamarbeid.

– For å være helt ærlig kunne jeg tenkt meg ei regjering med Arbeiderpartiet og Høyre. Hvis jeg kunne satt en strek over dette med høyre- og venstre-tenkingen og historien, og sagt «vi tar de beste. De styrer nå de neste fire årene». Men det er sikkert utenkelig ut fra historikk og rød og grønn, og alt dette, men jeg tror det ville vært en god plattform.

– Hvorfor det?

– Jeg innbiller meg at da har du arbeidshistorikken og næringshistorikken, du har Høyre som …det er ikke sånn at når du stemmer Høyre, så er du ikke et fnugg av sosialdemokrat. Jeg har jo antenner for de som er rundt meg av mennesker og jeg har respekt for folk.

Les også: Kunstgrupper trekker seg i protest: – De vil ha ytringstrygghet, ikke ytringsfrihet

– Det er ikke sånn at når du stemmer Høyre, så er du en kynisk idiot og en kapitalist som driter i alt, og bare kaver deg fremover. Sånn er ikke jeg og de fleste er nok ikke sånn. Så jeg er der jeg er, men det er ikke så langt over til sosialdemokraten Bjarne Brøndbo, det er det ikke.

Liker Vedum

DDE ble stiftet i Namsos, nord i Trøndelag, i 1992. Selv om Nord-Trøndelag har pensjonert seg som eget fylke, er det likevel en valgkrets ved høstens stortingsvalg.

Her har Senterpartiet vært størst på alle stortingsmålinger siden april 2018.

Brøndbo gir inntrykk av å ha sansen for Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Les også: - Ernas siste håp er en skandale fra Vedum

– Du er nordtrønder, og der er jo Senterpartiet nå det klart største partiet. Tror du på den historien Vedum forteller om Norge?

– Vedum har vært veldig dyktig og konkret. Jeg liker jo at politikere er tydelige. Bjarne Håkon Hansen fra Namsos var jo også en tydelig politiker. Snakket sånn at folk forstod han, sier Brøndbo om Ap-mannen Hansen, som var fire ganger statsråd under Jens Stoltenberg.

Les også: Erna med grisetakling på Vedum: – Bonden har det bedre under Høyre

– Og så er jeg så heldig at vi har en flink Senterparti-ordfører i Overhalla kommune, der vi har firmaet vårt, sier Brøndbo om Per Olav Tyldum, som er ordfører og andrekandidat på Sp-lista i Nord-Trøndelag.

– Så jeg har ganske tett kontakt med dem og føler at han gjør en god jobb lokalt. Og han kommer sikkert inn på tinget. Jeg synes jo det er viktig for oss som driver næring og bor i den regionen vi bor i, å ha folk på Stortinget.

– Vi har det veldig bra i Norge

Solberg-regjeringen, hvor Høyre styrer i mindretall med KrF og Venstre, kommer ikke til å få flertall ved høstens valg. Selv når man legger til Fremskrittspartiet ligger de bak på målingene.

Les også: Rødgrønn blokk styrker seg på målingene

Etter litt betenkningstid kommer Brøndbo fram til hvilket råd han vil gi til statsministeren.

– Hva burde hun fokusere på i valgkampen?

– Det har jeg ikke tenkt så mye på, sier han etter en tenkepause.

Les også: Bjarne Brøndbo satser 35 millioner kroner i bilbransjen: Skal gjøre familiebedriften størst i Norge

– Men jeg ser jo at de sliter litt på meningsmålingene. Så jeg ville i hvert fall prøvd å fått folk til å forstå hvor bra vi har det. Vi har det veldig bra i Norge. De aller, aller fleste har det veldig bra. Det går ikke an å si at det har skjedd i løpet av de siste fire årene, men det er summen av alt som er gjort av flinke folk fra krigen og fremover - og olja vi fant. Det er mange faktorer som spiller inn, men det har vært stabilt de siste fire årene, og det liker jeg.