1. januar gikk startskuddet til en ny sesong av «Mesternes mester» der ni nye, norske idrettshelter skal konkurrere mot hverandre i ulike fysiske og psykiske grener.

Én som allerde har gjort stort inntrykk hos både TV-seerne og deltakerne er Bjørn Einar Romøren (40).

Les også: Disse idrettsheltene skal kjempe om å bli den neste «Mesternes Mester»

I 2019 fikk Romøren påvist en svært sjeldent kreftdiagnose, Ewing Sarkom, en ondartet svulst i hoften.

13 cellegiftkurer og 36 strålebehandlinger senere fikk Romøren i mai 2020 beskjed om at behandlingene hadde gitt resultater og at kreften var borte. Omtrent ett år senere stod han på startstreken sammen med idrettshelter som Øystein «Pølsa» Pettersen (38), Nils Jakob Hoff (36) og Anja Edin Hammerseng (38), noe som fikk flere til sperre opp øynene.

Tok til tårene av gjennomføringsviljen

Hvordan i alle dager kan det være mulig, var det flere som tenkte. Men Romøren nølte ikke med deltakelsen. Han deltar av helt andre årsaker enn å komme seirende ut av NRK-suksessen med en pokal mellom henda.

– Jeg sa ja til å bli med fordi jeg synes det hadde vært litt gøy å vise andre at man må tørre å prøve selv om man ikke klarer alt. Jeg vil gi motivasjon til dem som står på dørstokken etter lang tids sykdom uten å helt komme seg over, uttalte han til NRK da pressemeldingen ble sendt ut.

Fredag kveld, under andre episode to av årets sesong, viser Romøren mer enn bare med ord hva deltakelsen hans beviser.

Med ren viljestyrke og et sterkt mentalt grep fullfører den tidligere skihopperen en av programmets aller tyngste øvelser, uten å takke ja til hjelp. Til tross for at han var sist over målstreken, kunne ingen av de andre deltakerne måle seg med den imponerende prestasjonen Romøren viste.

Se klippet av den imponerende prestasjonen til Bjørn Einar Romøren her:

De sterke scenene blir for mye for Pettersen, Hoff, Hammerseng-Edin og de andre deltakerne som har kommet seg over målstreken for lengst. Flere tar til tårene og det blir selvsagt et tema rundt bordet samme kveld, der Anja Hammerseng-Edin blant annet uttaler at det var en sterk opplevelse å være vitne til.

«Det handlet ikke lenger om sleden. Plutselig er det at du står der og alle har så lyst til at du skal få det til. Det står mange rundt å heier på deg, og du vet inni deg at dette er en kamp du må ta selv. Jeg tror det er mange av oss som kjenner en som har vært i samme situasjon som deg», sier Hammerseng-Edin i episoden.

Les også: Øystein Pettersen smadret den gamle rekorden i 90-grader i «Mesternes Mester»

– Jeg tror jeg er sånn som person. Hvis jeg har sagt at jeg skal gjennomføre noe, så skal man gjøre det. Så er det ikke alt her i livet som man absolutt må gjennomføre, men hvis man har en holdning om at man skal gjennomføre noe man har bestemt seg for, bygger det en mentalitet og en gjennomføringsevne til litt tyngre dager, sier Romøren til Nettavisen på spørsmål om hvorfor det ble så viktig for ham å fullføre konkurransen til tross for at han allerede hadde tapt.

– Litt som jeg har sagt tidligere: Grunnen til jeg er med er for å vise både for meg selv og andre at man får til mer enn man av og til har troa på selv. Så er det ikke dermed sagt at man ikke skal ta i mot hjelp av andre, men man må gi det et ordentlig forsøk til det i hvert fall ikke går, fortsetter han.

– Du hjelper de du gidder å bry deg om

Hadde Romøren heller valgt å gi seg, hadde ikke det blitt et stort nederlag for ham, men ifølge ham selv er det noe med følelsen av å kjenne at man har klart noe helt på egen hånd.

Reaksjonene til de andre deltakerne ble også et rørende øyeblikk for Romøren. Der de midt i en individuell konkurransesituasjon likevel blir lagkamerater som hjelper hverandre og spiller hverandre gode.

– Det er litt det idrettskarrieren min dreide seg om også. Det er lagspillet som danner prestasjonskulturen, som hopplandslaget hadde og har fortsatt, og som jeg har fått lov til å bidra inn i. Du stiller til start, gjør ditt beste og prøver selvfølgelig å slå de andre, men du hjelper også de du gidder å bry deg om.

Prestasjonen til Romøren under fredagens beinharde øvelse ble på mange måter større enn prestasjonen til «Pølsa» som vant. Med knapt et år fri fra kreft var det tydelig å se at Romøren har mistet kreftene sine til sammenlikning mot de andre topptrente idrettsutøverne.

– Det var jo også litt av grunnen til at jeg ble med nå. At det ikke var så lenge siden jeg ble friskmeldt, slik at man ikke skal ha kunnet trent seg opp så fryktelig mye. Hadde jeg ventet lenger så hadde folk forventet at jeg skulle trent mye, sier Romøren.

Derfor ville han være med nå

Helt siden Romøren fikk påvist kreft tilbake til 2019 har ikke 40-åringen vært en eneste tur innom et treningslokale. Han har vært aktiv i hverdagen, i den grad slik en hverdag krever at du er aktiv, men ikke stort mer enn det etter at han ble friskmeldt.

Men det er også det som var, og fortsatt er, målet til en nå kreftfri Romøren: Komme seg tilbake til hverdagen.

– Det er meningen med hvorfor du skal tilbake som er viktig. Det å ha et godt liv. Det å kunne komme tilbake til de tingene du har lyst til. Og for meg så er det å kunne gjøre forskjellige ting. Det å kunne være med i skibakken når barna blir større. Det å kunne gå en ordentlig fjelltur. Og det er ikke Mount Everest vi snakker om, det er Kolsåstoppen, sier han.

Til tross for at Romøren, som en tidligere toppidrettsutøver, kanskje har litt andre forutsetninger rent fysisk enn andre, er ifølge han den mentale innstillingen likt for alle.

– Man må bare justere treningsmengden ut fra hvordan man var tidligere og hvilke skader man har pådratt seg gjennom sykdommen. «Mesternes mester» blir mer et symbol på at det kanskje ikke er de sterkeste prestasjonene rent fysisk som er de største.

– Du sier ofte at «det ligger mye mellom øra». Tror du viljestyrke er alfa omega til alt i livet?

– Ja, absolutt. Motivasjon, viljestyrke - kjært barn har mange navn. Men det er jo det mentale. Altså hvordan man går gjennom livet og hvordan man håndterer problemer eller utfordringer. Om det er familieliv, jobb, trening eller sport så handler det om hvilken holdning du har til livet. I noen settinger er man bedre enn andre, også er det kanskje om å gjøre jobbe litt ekstra der man har forbedringspotensiale. Samtidig er det viktig å dyrke det du er god på, for det gir mestringsfølelse. Og mestringsfølelse vil kanskje generere troa på at du går på en oppgave som du nødvendigvis ikke er så god på.

Blitt en viktig støttespiller for mange menn

Romøren er blitt et stort forbilde og en enorm inspirasjon for de som sitter i samme situasjon som han var og fortsatt er i . Under kreftsykdommen ble Romøren i 2020 frontfigur for Kreftforeningens kampanje, «Menn snakk om det». Sammen med Kristian Jørgensen delte de åpent om hva kreftbehandlingen gjør med både kroppen og samlivet.

Les også: Romøren slutter i Norges Skiforbund

Ifølge Kreftforeningen har tilbakemeldingene etter Romørens åpenhet vært svært positiv, og ført til at flere menn føler seg mindre alene takket være ham.

I en pressemelding sier generalsekretær i Kreftforeningen Ingrid Stenstadvold Ross at de er svært stolte over å ha Bjørn Einar Romøren med på laget.

– Og vi heier på ham i «Mesternes mester» fordi vi vet at hans deltakelse kan bety svært mye for mange flere enn ham selv. Bjørn Einar viser oss at selv en tidligere toppidrettsutøver som er vant til å hevde seg og kjempe om en plass på pallen, kan våge å prøve selv om man kanskje ikke lenger klarer alt. Han har en imponerende kraft og ståpåvilje som vi vet motiverer og inspirerer andre, sier Stenstadvold.

For Romøren har det vært helt naturlig å snakke åpent om sykdommen han har vært gjennom og hva den har gjort med kroppen hans. Ifølge ham selv har det gitt han like mye tilbake, som det også har gitt andre.

– Jeg har fått mange tilbakemeldinger i alle mulige kanaler. Direkte kontakt, meldinger og diverse. Og jeg kan jo skjønne det hvis det. Rosa Sløyfe-aksjonen har jo vært kjent i mange år, og det er vel og bra - misforstå meg rett. Men det har liksom ikke vært det samme for menn. Prostatakreft og andre krefttyper som som oftest rammer menn har ikke vært like vedtatt at er greit å snakke om. Og senskadene som fører med, de er ikke noe gøy de heller.

Romøren mener at menn har en lang vei å gå når det kommer til å tørre å snakke om ting, der han mener kvinner generelt er mye bedre.

– Jeg skal ikke ha på meg det at jeg er et unikum til å snakke om ting, men jeg tenker at det er viktig.

Også etter at «Mesternes mester» begynte å rulle på TV-skjermen har tilbakemeldinger fra seerne tikket inn på mobilen til Romøren.

– Folk skriver alt fra at det er motiverende og tøft og se på meg, til hvordan det har inspirert dem eller hjulpet dem til å være rundt personer de kjenner som er blitt rammet av dette, sier Romøren og håper deltakelsen hans vil gi folk en «boost» til å ta seg selv litt i nakken i neste situasjon man kan klare seg alene.

– Ikke fordi det nødvendigvis er et mål om at man må klare alt alene her i verden, men det er godt å grave litt dypere av og til slik at man får en mestringsfølelse som er ekstremt god. Jeg tror alle har godt av å oppleve mestring på sitt nivå. Og det å utfordre seg selv litt tror jeg er veldig sunt.