Ulovlig deling av nakenbilder har endt i flere store skandaler opp gjennom årene og har vist seg å blitt et gjentakende problem i flere tiår.

Vi har eksempler som sextapen til Pamela Anderson (54) og Tommy Lee (59) som havnet på avveie og rystet en hel verden på 90-tallet (historien som for tiden gjør stor suksess som egen serie på Disney+), og for ikke å snakke om den mye omtalte sextapen til Kim Kardashian (41) som endte med å gå viralt over hele verden i 2007 etter at også den skal ha blitt lekket.

Med årene har hackingen blitt mer komplisert enn den gang. Ny teknologi gjør at hacking- og spredningsmetodene forekommer hyppigere og i mye større skala.

I 2014 ble nærmere 500 nakenbilder av en lang rekke kjendiser spredt på nett i en bildeskandale som i dag er kjent som «The Fappening». Bildene ble innhentet fra en datahacker som fikk tilgang til et uendelig antall iCloud-passord som han brukte til å logge seg inn på kjendisers private nett-kontoer. Hendelsen ble et skrekkeksempel på manglende sikkerhet i personlige nettkontoer hos blant annet iCloud, Snapchat og e-posttjenester.

Hollywood-stjerner som Jennifer Lawrence (31), Rihanna (33) og Selena Gomez (29) er blant ofrene for hendelsen. Man har også blitt vitne til slike tilfeller i Norge der blant andre Sophie Elise Isachsen (27) og Nora Mørk (30) har vært utsatt for å bli hacket og fått private bilder spredt på nett.

Etter det Nettavisen erfarer er det flere internasjonale og skandinaviske kjendiser som igjen er blitt utsatt for det samme. Håndteringen av de grove lekkasjene, derimot, ser ut til å ha tatt en ny vending.

Fikk hett tips av norsk ekspert

For å hindre spredningen av bilder som først er blitt lekket har kjendisene ofte valgt en distansert strategi ved å holde seg tyst til lekkasjen og spredningen. I enkelte tilfeller har dette virket mot sin hensikt da stillheten ofte har ført til mer fart på ryktemølla.

Den siste tiden har det derimot vært en tydelig endring i måten store og offentlige profiler håndterer lekkasje av intime bilder på. Enkelte velger å gjøre humor ut av bildene og situasjonen de har havnet i.

De siste månedene er det spesielt en internasjonal kjendis som har vakt oppsikt med sin håndtering av lekkasjen.

Kjendisen har selv ikke uttalt seg om bildene som er kommet på avveie, annet enn kommentarene i sosiale medier som hinter om innholdet som er lekket. Foreløpig har vedkommende ikke ønsket å besvare Nettavisens henvendelser. Derfor holdes personen anonym i denne saken.

Da den ikke navngitte kjendisen ble utsatt for å få en rekke nakenbilder av seg selv spredt på nettet tok vedkommende anledningen til å selv dele Twitter-meldinger og Instagram-stories med beskrivelser av seg selv som andre brukte om vedkommende etter at de intime bildene hadde gått viralt. Grepet la raskt lokk på interessen rundt de lekkede bildene, og flere har hyllet vedkommende for å stå opp for seg selv på den måten.

Strategien er imidlertid ikke tilfeldig. Grepet skal vedkommende ha blitt rådet til av en den norske hackerekspert, Mia Landsem (24).

– Vedkommende tok kontakt med meg for hjelp. Vi snakket sammen og jeg rådet personen til å eie situasjonen og ta kontrollen tilbake over egen kropp, sier Mia Landsem til Nettavisen.

Oppfordrer til å eie situasjonen selv

Mia Landsem er en norsk foredragsholder, etisk hacker og «datadetektiv» som jobber på nett for å avsløre mennesker bak såkalt ulovlig deling av nakenbilder. Hun står bak Instagram-profilen «Mialandsem» der hun har over 16.000 følgere som hun daglig deler råd og viktig info rundt problematikken til.

Ifølge Landsem dreper man mystikken rundt bildene som er lekket, og på en måte ufarliggjør det hele ved å selv adressere det faktum at det ligger intime bilder av en selv ute på nett. Ifølge Landsem fremstår offeret sterke ved å strategisk eie situasjonen selv på den måten.

– Det er en stor påkjenning for ofrene å bli utsatt for ulovlig deling eller hacking av intime bilder som blir spredt på nett. Selv om kjente personer kanskje virker sterke utad i offentligheten, kan det for mange føles som at alt håp er borte, sier Landsem.

Hun råder derfor til å ta kontroll over situasjonen, og at det på et vis kan føles bedre, selv om man ikke nødvendigvis får kontroll over delingen av bildene som er kommet på avveie.

Les også: Emily Ratajkowski snakker ut om nakenbildene «alle» vil se (+)

Landsem er en av Nordens fremste på problematikken og jobber daglig med å hjelpe kjendiser og unge mennesker med håndtering av den ulovlige bildespredningen. Til Nettavisen kan hun avsløre at hun er blitt kontaktet av flere store kjendiser den siste tiden.

– Jeg har fått altfor mange henvendelser og jeg får de hele tiden. Uten å kunne si så mye eller nevne navn så har jeg vært i kontakt med de fleste av sakene du kjenner til, sier Landsem til Nettavisen.

Kjendismanager: – Støtter strategien

Kjendismanager David Eriksen (54) har en rekke store stjerner i stallen i byrået Eccentric People. Blant andre Tone Damli Aaberge (33), Alexandra Joner (31) og Iselin Guttormsen (34).

Eriksen forteller at han har latt seg imponere av måten flere kjendiser har håndtert hackerangrep og ulovlig bildedeling på, og støtter metoden til Landsem. Likevel mener han det ikke nødvendigvis er en metode som passer for alle.

– Jeg mener det er en veldig bra måte å gjøre det på. Du viser hele verden at det finnes sånne drittsekker der ute og at det er en realitet alle kan bli rammet av. Men la oss si du er syv år eldre og har et barn for eksempel, da er det flere hensyn som må tas og da er heller ikke den virkningen like heldig nødvendigvis, poengterer han.

Eriksen har selv opplevd å få private bilder lekket og ulovlig delt. Han forteller at slike situasjoner håndteres som regel privat og at prinsippet «jo mindre man sier, jo mindre blir problemet» ofte er veien å gå. Han legger ikke skjul på at det er en ekstrem belastning for dem som blir rammet.

– Det å være et kjent ansikt og føle at alle har sett deg naken påvirker deg ganske kraftig. Jeg føler man har tatt litt for lett på det, men nå ser det ut som at det er blitt mer orden på det, sier Eriksen til Nettavisen.

Jobber kontinuerlig med å sikre profilene best mulig

Det er ikke før de siste årene at Eriksen har jobbet spesifikt med å sikre datainnholdet til profilene i Eccentric People. Han legger ikke skjul på at det i starten var svært lite man kunne gjøre.

– I starten var det så klart begrenset for hva man kunne gjøre utenom å gi klar beskjed til profilene at hva enn de gjør så må de ikke ha skadelig innhold på telefonene sine, sier han.

Les også: Delte intime bilder av Sophie Elise - to personer bøtelagt

Ettersom risikoen har blitt betraktelig større tar han dette på største alvor og forsøker å ruste profilene så godt det lar seg gjøre. Eriksen har blant annet hatt kurs om nettvett og hatt besøk av Mia Landsem der de har jobbet med ulike strategier for å hindre at slike hendelser skal oppstå.

Blant annet å skifte passord hyppig og ta varsler om datalekkasje seriøst. Videre understreker han viktigheten av å ligge et steg foran hele tiden, ved å ta de nevnte forholdsreglene på alvor.

Som nevnt er ulovlig deling av nakenbilder ikke noe nytt, men spredningen og hackermetodene blir stadig mer kompliserte. Ifølge Landsem handler det om å ta tidlig grep og bruke de riktige sikkerhetssystemene. I de aller fleste tilfellene er det nemlig datasikkerheten til kjendisene som har vært for dårlig, hevder hun.

Landsem er overrasket over manglende kunnskap hos managementene og opplever det som alt for dårlig.

– Det er mange kjendiser som kommer til meg og ber om råd for hva de skal gjøre etter de har blitt hacket. Ofte skyldes det at managementet deres ikke er godt nok rustet til å ta vare på profilene sine fordi de har manglende ressurser og kunnskap.

Ifølge Landsem er det fortsatt mange som for eksempel ikke ser viktigheten rundt en sikker Instagram-konto. Hun har opplevd kjendiser med over en halv million følgere på sosiale medier som ikke bruker totrinnsbekreftelse, en sikkerhetsrutine som krever et passord du mottar i tillegg til et passord du allerede har opprettet.

Totrinnsbekreftelse gjør kontoen sikrere fordi det hindrer andre å logge inn i en konto selv om uvedkommende kjenner til passordet.

Strengere straffer - fortsatt en lang vei å gå

I fjor sommer vedtok regjeringen en ny lov, paragraf 267 a. og b, der deling av krenkende bilder straffes med bot eller fengsel inntil ett år. Grov deling av krenkende bilder straffes med fengsel inntil to år.

Selv om Landsem opplever at politiet følger opp slike saker i mye større grad enn før, opplever hun stadig at det er mye som blir henlagt. Hun mener at det fortsatt er en lang vei å gå for å få bukt på den type datakriminalitet.

Det er flere grunner til hvorfor noen velger å stjele privat innhold, for så å dele det på nett.

Ifølge Landsem er det noen som gjør det for å tjene penger ved å selge det videre til nettsider som legger ut bildene på nett. I andre tilfeller kan det dreie seg om mennesker som ikke føler tilhørighet i noen gruppe, og som søker oppmerksomhet ved å bruke innholdet som en digital valuta for å få innpass og en slags status blant andre.

Landsem mener det også kan handle om noe så enkelt som et adrenalinrush og søken om spenning ved å sitte på innhold de ikke skal ha. Uansett hvem det er, eller hva årsaken er, er det ofte den samme måten overgriperne opererer på. Landsem kan derfor ikke understreke godt nok viktigheten rundt å ha sikre kontoer på nett.