– Kongehuset og helsemyndigheter må umiddelbart stoppe kvakksalveri og alternative utspill som ikke har noe grunnlag i virkeligheten pasienter og det profesjonelle medisinske miljø står i, sier Olav Ljøsne, leder i Blodkreftforeningen, i en pressemelding.

Blodkreftforeningen skriver at de «reagerer kraftig på uttalelsen til Derek Verret som hevder at leukemi skyldes dårlig balanse i blodet, og at han har kreftene til å gjenopprette denne balansen».

- Det advares herved mot slike amatøruttalelser som spres i Norge i disse dager. Vi forventer en klar og tydelig melding fra Kongehuset, og at videre markedsføring av denne turneen gjøres uten bruk av kongelige titler, sier Olav Ljøsne, leder i Blodkreftforeningen, i pressemeldingen.

Fremstår som om han har kongelige velsignelse

- Han legger nå ut på en turne i Norge hvor han markedsfører seg sammen med Märtha Louise som bruker sin kongelige tittel prinsesse. Dermed fremstår han også som en person som har den kongelige velsignelse, skriver foreningen i pressemeldingen.

De viser til at rundt 1800 mennesker årlig får diagnosen blodkreft i Norge, og at diagnosen normalt kommer som et sjokk, og at mange av dem som får denne diagnosen og deres pårørende er fortvilte og redde.

- Vi vet at mange alvorlig syke mennesker leter etter alternative løsninger når de kommer i en livskritisk situasjon. Da er det viktig at informasjonen de får er balansert og basert på kvalifiserte medisinske råd.

- Det er mange som prøver å sko seg på å fremme alternative løsninger, og det blir feil når det som av mange blir oppfattet som useriøs og udokumentert behandling får en form for godkjenningsstempel på seg ved at de knyttes til bruk av en kongelig tittel – den øverste leder av vår nasjon, skriver foreningen.

– Kongehuset og helsemyndigheter må umiddelbart stoppe kvakksalveri og alternative utspill som ikke har noe grunnlag i virkeligheten pasienter og det profesjonelle medisinske miljø står i, skriver Blodkreftforeningen.

- Jeg er ingen lege

Onsdag stilte sjaman Durek Verrett opp i et intervju på TV 2 Nyhetskanalen. Under intervjuet fikk Verrett spørsmål fra TV 2-journalisten om hvorvidt hans sjaman-praksis har vitenskapelig beviselig effekt.

- Nei, jeg baserer ikke resultatene mine på vitenskapelige bevis før jeg tar en blind-test. Jeg behandler uansett ikke medisinske problemer. Jeg ber folk om å fortsette å gå til legen, mens jeg kan hjelpe dem med det mentale aspektet i den spirituelle verdenen. Men jeg er ikke her for å sette diagnose, jeg er ingen lege, uttalte Verret.

Fredag morgen ble både han og prinsessen intervjuet på TV 2.

TV 2-journalistene Vår Staude og Peter Bubresko stilte flere kritiske spørsmål til Verrett. Sjamanen har nemlig uttalt at han kan reversere alder og kurere syke.

- Jeg har aldri sagt at jeg kan kurere leukemi, sier Verrett, og la til at flere av presseoppslagene var overdrevet.

- Bør si fra seg prinsessetittelen

Torsdag skriver Fædrelandsvennen på lederplass at Märtha Louise bør si fra seg prinsessetittelen fordi de mener den ikke bør brukes i kommersiell sammenheng.

Fædrelandsvennen skriver at det opp til prinsessen å velge hvem hun vil være kjæreste med og at hun står fritt til å tro på hva hun vil, men avisen mener det angår hele samfunnet når hun og hennes nye kjæreste Durek Verrett bruker prinsessetittelen i kommersiell sammenheng.

Avisen viser til navnet på turneen, som heter «The Princess and The Shaman». Paret offentliggjorte forholdet få dager før turneen skulle starte og billettsalget har økt betydelig etter dette, skriver avisen.

– Med andre ord bruker Märtha Louise aktivt prinsessetittelen til å fremme salg av billetter. Det er uholdbart, skriver avisen på lederplass og fortsetter:

– Märtha Louise har flere ganger før blitt oppfordret til å si fra seg tittelen. Det rådet bør hun følge. Både av hensyn til seg selv og kongehuset, heter det i lederen.

Sier ikke fra seg tittelen

Prinsesse Märtha Louise sier imidlertid til God morgen Norge fredag at hun ikke vurderer å si fra seg tittelen.

- Jeg brukte å bli såret over slike uttalelser, men denne gangen ble jeg ikke det, sier prinsessen.

På spørsmål fra TV 2-journalistene om hvordan mediekjøret påvirker Märthas barn, sier hun at de takler det bra.

- De vet hvordan pressen fungerer. Pressen tar halv-sannheter og spinner videre på det. Det er slik pressen i Norge fungerer, sier hun.

Les: Prinsesse Märtha Louise langer ut mot pressen