Gå til sidens hovedinnhold

Blogger Sofie Nilsen: - Jeg vil ikke ha sex

Blogger Sofie Nilsen (22) skrev om at hun ikke føler stort behov for sex - da eksploderte kommentarfeltet.

Blogger Sofie Nilsen (22) skrev fredag forrige uke et innlegg om at hun følte seg ensom om å ikke ha et stort behov for å ha sex.

«Personlig føler jeg at det er slik at alle elsker og digger sex. Du hører alltid at de single klager på at de savner å ha sex tilgjengelig 24/7 og kjæresteparene som elsker at de alltid kan ha sex. Vet dere hva? Jeg er ingen av delene. Jeg synes sex er en hyggelig greie, men jeg hadde klart meg helt fint uten. Eller, sex er jo et behov hos meg som alle andre, men kanskje ikke på lik linje?» skriver hun.

Innlegget har vært et av de mest leste på blogg.no de siste dagene, og har fått massiv respons i kommentarfeltet med tilbakemeldinger fra folk som kjenner seg igjen.

Les hele innlegget her: Jeg vil ikke ha sex

Har ikke lest om temaet før

Sofie sier at hun tenkte mye på hva hun kunne skrive om som kanskje flere kunne kjenne seg igjen i. Etter at blogginnlegget har ligget ute noen dager, har hun heller ikke hørt om folk som kjenner seg igjen, sett bort fra «90 prosent av kommentarfeltet».

- Jeg har ikke lest om dette temaet før på nett, så jeg tenkte at det kunne være spennende å se reaksjonene, sier Sofie til Side2 Nettavisen.

- Synes du det er vanskelig å snakke om dette med vennene dine?

- Jeg synes det før, og fortalte aldri noen av vennene mine dette. Det siste året har jeg blitt mer åpen, på både godt og vondt. Så nå er det helt OK å snakke om.

- Har du alltid følt det på samme måte når det gjelder sex?

- Ja, det har jeg! Det virker som mange mener at jeg ikke liker sex, og at det er synd på Morten (kjæresten, journ. anm.). Det er absolutt ikke det som er situasjonen. Jeg liker sex, det er bare at jeg føler ikke at jeg har like sterkt behov som de rundt meg.

- Jeg har alltid fått høre om de som kunne hatt sex flere ganger om dagen hver eneste dag, men der er ikke jeg. Det er andre ting jeg liker mer å gjøre enn sex. Det betyr ikke at jeg ikke liker sex av den grunn. Jeg faller bare ikke inn i kategorien med de som ønsker det flere ganger om dagen.

Les også: Det er like ofte menn som mangler sexlyst

- Ingen har lyst på sex hele tiden

Anders Røyneberg, sexolog og psykiatrisk sykepleier ved Sex og samfunn sier det er helt normalt å ha liten eller ingen sexlyst.

- Ingen har lyst på sex hele tiden. Verken jenter eller gutter. Det er nok en forventning om at unge skal kjenne på mye på lyst for å være vellykket, men mange mennesker vil i perioder av livet kjenne på lite eller ingen lyst. Dette er normalt, sier han til Side2 Nettavisen.

Han legger til at lysten kommer tilbake etter en stund for de fleste, men at dette kan bli et problem dersom man er i et parforhold.

- På klinikken Sex og samfunn møter vi mange unge pasienter og noen oppgir mangel på seksuell lyst. Det er viktig å huske på at vi mennesker er forskjellige. Noen har et stort behov for sex, andre ikke.

- I perioder med sykdom, vanskelige utfordringer i livet og mye press og stress, vil mange nedprioritere det å ha sex. For andre er det nettopp i vanskelige perioder ekstra viktig med intimitet og nærhet, slik at noen i utfordrende faser opplever økt behov for sex.

- Jeg føler meg veldig ensom

«Jeg føler meg veldig ensom når det kommer til dette med sex. I samtaler med venner, bekjente og ikke bekjente så får jeg alltid høre hvor høyt de elsker å ha sex. De savner det, de kunne hatt det hele dagen og de har det flere ganger om dagen med kjæresten sin. Hvor er jeg i denne samtalen? Ikke-eksisterende» skriver Sofie videre i innlegget.

I kommentarfeltet har hun fått kommentarer som dette:

«Føler det samme som deg, Sofie!»

«Jeg er akkurat sånn som deg på det der, kjenner meg igjen i hele innlegget ditt her!»

«Det var godt å lese at det er noen som føler det samme som meg! Du er absolutt ikke alene.»

Så mange er aseksuelle

Sofie Nilsen sier hun ikke føler like sterkt behov for sex som mange andre, men man har også de som ikke har seksuelle følelser.

Det blir antatt i forskningen at rundt en prosent av befolkningen er såkalt aseksuelle, det vil si at man aldri kjenner på seksuell lyst. Det er omkring 70 millioner på verdensbasis.

- En del av de som definerer seg som aseksuelle vil likevel ha en romantisk interesse for andre, men vil da ikke ønske en seksuell relasjon, sier Anders Røyneberg.

Les også: Det siste sex-tabuet

- En kan spørre seg om aseksualitet er ett nytt fenomen eller noe som alltid har vært der. Noen hevder at dagens stress og jag etter å ha det perfekte seksualliv fører til at noen melder seg av og tenker det er like greit å la være å ha sex. Det er en interessant tanke, og det er nok noe i at vi påvirkes av sosiale media som forteller oss at «normalen» er å kjenne på mye lyst, og at en må ha en perfekt kropp for å ha ett godt seksualliv. Dette stemmer ikke, avslutter han.

Les også

LO spår pensjonssmell for sliterne

Kommentarer til denne saken