Gå til sidens hovedinnhold

Bloggere kritiseres for sponset Norwegian-tur til Dubai. Slik svarer Anniken Jørgensen

Anniken «Annijor» Jørgensen

I helgen har det stormet rundt bloggere som har fått sponset tur til Dubai. Anniken Jørgensen kommenterer kritikken i en Instagram-post.

Bloggerne Espen Hilton, Hedda Skoug, Anniken Jørgensen, Cornelia Grimsmo, Lene Orvik og Benedichte Bjerke har fått sponset tur til Dubai av selskapet Norwegian.

Det har skapt temperatur blant lesere og Amnesty Norge på grunn av holdningene og reglene i landet.

«Vi skjønner det er deilig å slikke sol i Dubai, men ikke la stater som Emiratene bruke dere som levende reklameplakater,» skriver Amnesty på Instagram, og refererer til at uskyldige mennesker blir fengslet og torturert i Dubai.

Jørgensen har svart på kritikken på sin Instagram-konto:

«Jeg var her i 9 timer før en storm startet hjemme. Nå betyr ikke mine meninger noe, og jeg vil ikke fortelle hva jeg føler. Så det er min hemmelighet. Og vær så snill å diskutere hvor mye du vil, men ikke tving meg til å svare», skrev Anniken Jørgensen på Instagram søndag kveld.

Samtidig takker hun Norwegian for at hun fikk lov til å si hva hun mener om Dubai etter turen.

Nettavisen har forsøkt å komme i kontakt med Jørgensen, men hun har så langt ikke besvart våre henvendelser.

- Jeg bruker hodet mitt til å tenke

Dubai aksepterer blant annet ikke at to mennesker av samme kjønn viser sin kjærlighet til hverandre, og homofile risikerer derfor å bli fengslet.

Jenter og kvinner som anmelder voldtekt kan også kastes bak lås og slå, grunnet anklager om sex før ekteskapet.

Jørgensen innrømmer på Instagram at hun trolig vil tenke seg om to ganger i framtiden når det gjelder sponsede turer, men påpeker at det er en del av jobben sin.

«Jeg kan ikke forsvare at jeg skal til Zanzibar om et par uker, hvor det er ulovlig å for eksempel være homofil. Jeg kan ikke forsvare hvorfor jeg har en iPhone når folk dreper seg selv på Apple i Kina, eller hvordan jeg spiser ting som dreper regnskogen. Hvis jeg er et sted i denne verden, er jeg det. Og jeg lytter, jeg ser over skulderen min og jeg bruker hodet mitt til å tenke», skriver bloggeren.

Kritikk fra Amnesty

Amnesty Norge har også reagert på bloggernes sponset-tur til Dubai. De skriver blant annet følgende i kritikken sin:

«Selv om Dubai er Insta-vennlig, så skjuler det seg en brutal virkelighet bak fasaden der uskyldige mennesker blir fengslet og torturert.»

Lasse Sandaker-Nielsen, kommunikasjonssjef i Norwegian, ser ikke problematikken med å sende influencere til Dubai.

- Å invitere påvirkere på tur er en del av vårt arbeid med å synliggjøre Norwegians direkteruter og nye, mer miljøvennlige fly. I dette tilfellet har påvirkerne fått flybilletter av oss, mens opphold og lokale aktiviteter er dekket av andre, skriver han i en e-post til Nettavisen.

- Hvorfor ønsker Norwegian ønsker å promotere et land som ikke aksepterer homofili, og hvor jenter og kvinner kan bli fengslet for å anmelde voldtekt?

- Dubai er én av over 150 destinasjoner Norwegian flyr til, og som kommersielt selskap er det helt naturlig å promotere våre reisemål uavhengig av politisk styresett. Vi tilbyr ruter dit folk vil reise, sier han.

Videre sier Sandaker-Nielsen at turisme bidrar til at mennesker fra ulike kulturer møtes. Han mener at det å bli eksponert for et annet tankesett og andre verdier kan bidra til at både lokalbefolkning og tilreisende får nye perspektiver på verden.

- Vi registrerer samtidig at flere norske medier også promoterer Dubai som reisemål, sier han.

Reise er viktig for aksept

Bloggeren Espen Hilton er åpen om at han er homofil, men valgte likevel å reise til Dubai med andre norske influensere. I et innlegg på Instagram forklarer han hvorfor han ønsket å dra.

Hilton skriver blant annet at endringer ligger i å vise forskjeller, som må til for å lære å respektere hverandre.

«Hvis vi vestlige aldri skal besøke land vi ikke er enige med, vil «steinalderen» gjenoppstå. Dubai for 4 år siden var greit, nå er det enda bedre. Fordi turismen viser hud, språk og kultur. Og slik blir vi en knyttet verden, og slik. En dag, er det kanskje lov å være meg i hele verden», forklarer han følgerne sine.

Les også

Dette tjener Norges største bloggere

Reklame

Grillpakken som gir deg saftig mat

Kommentarer til denne saken