Journalist og programleder Gisle Agledahl (31) er en av profilene i årets sesong av «Bloggerne» på TV 2, der seerne får bli med på overgangen fra by til bygd da Agledahl flytter fra Oslo til Fyresdal i Vest-Telemark over en liten periode.

Overfor Nettavisen forteller Agledahl at flyttingen på mange måter var et koronatiltak for ham selv.

– Etter å ha vært stengt inne i leiligheten min i over et år, kjente jeg at jeg måtte prøve noe helt annet. Så vokste jo mamma opp i Fyresdal, så det var både en utforsking for min egen del. Så da pandemien aldri ga seg føltes det som en god anledningen til å prøve noe helt nytt og til å oppsøke røttene mine litt og se litt hvor jeg kommer fra, forteller 31-åringen.

Les også: «Bloggerne»-profilen avslører inngrep: – Er ikke noe «risky business»

Men Gisle Agledahl ville ikke bare flytte til bygda for å få litt variasjon i hverdagen. Han ville også utrette noe.

– Jeg tenkte ganske kjapt da jeg bestemte meg for å flytte at jeg ville arrangere Pride i Fyresdal, sier han.

Dette skulle imidlertid vise seg å være lettere sagt enn gjort.

Ble nektet hotellrom

Overfor Nettavisen forteller Agledahl at Pride har vært en viktig markering for ham rent personlig.

– Det er jo en markering som har vært viktig for meg med tanke på å bli trygg på det å være skeiv og være hele meg. Så jeg brukte litt tid på å nettopp bli glad i hele meg og bare finne min plass som skeiv i verden. Og i mange år hadde jeg nok med å holde hodet over vannet selv, forklarer Agledahl.

– Og nå vil jeg gjøre det jeg kan for å gjøre det enklere for andre å få lov til å elske hvem de vil eller få ha den kjønnsidentiteten som er riktig for dem, uten at det skal være så vanskelig. Så det å øke bevisstheten og starte noen samtaler gjennom Pride, det var jo planen, legger han til.

Les også: Disse klippene nektet «Bloggerne»-profilene å sende inn til produksjonen: – Forferdelig

Men det var ikke alle som ville ha Pride i Fyresdal. Selv om han fikk støtte fra flere lokale, inkludert ungdomsrådet i bygda, møtte han noe motstand i planleggingen. Blant annet var det et hotell som nektet å leie ut rom til folk som kom til bygda og måtte overnatte i forbindelse med arrangementet.

– Fyresdal er jo et ganske «bygdete» sted langt ute i Vest-Telemarks dype skoger. Så det var ikke alle som ønsket det helt velkommen, sier «Bloggerne»-profilen til Nettavisen.

– Ikke alle synes det er greit

Nettopp grunnet motstanden som oppsto i Fyresdal, er Pride fortsatt viktig, ifølge Agledahl.

– Ikke alle synes det er greit at man skal få være seg selv, og det er derfor vi fortsatt trenger denne kampen, forteller han.

– Det var litt rart å kjenne på en sånn utrygghet på kroppen for første gang på mange år. At det ikke var helt greit å være meg. For det har jeg ikke kjent på veldig lenge, og det var rart å bli litt kastet tilbake i det sånn helt plutselig, legger han til.

Les også: Sophie Elise åpner opp om «Farmen»-ryktene

Han tror også det er sunt for alle samfunn å oppleve noe de kanskje ikke ser hver dag ellers.

– Jeg tror det kanskje er første gang mange må tenke litt gjennom de tingene når ting som Pride arrangeres. Kanskje spesielt på bygda, for det er første gang de blir konfrontert med de holdningene som finnes der. Og det starter noen samtaler som man ikke har hatt tidligere, forteller Agledahl.

– Og i mange tilfeller skal det ikke mer til enn det. For det handler om utrygghet og fremmedhet og at man ikke vet så mye om et tema. Og egentlig er det jo helt ufarlig, sier han.

– Endte veldig bra

Tross litt motstand i planleggingsfasen, ble Pride i Fyresdal gjennomført som planlagt sommeren 2021.

– Det endte jo veldig bra. Det kom nesten like mange som bodde i bygda. Det var traktorer og rånebiler, og både folk som kom langtveisfra og lokale. Så det endte med en kjempefeiring, sier en godt fornøyd Agledahl til Nettavisen.

I tillegg forteller han at mange både tidligere og nåværende lokale satte pris på arrangementet.

– Det var mange folk som hadde flyttet vekk som kom tilbake for å være med på Pride, og som sa at det var deilig å endelig kunne reise hjem uten en klump i magen. Også var det noen som benyttet anledningen til å stå frem som skeive, forteller Agledahl, som har delt flere bilder fra Pride:

Alt i alt er Agledahl også godt fornøyd med at «Bloggerne»-kameraene ble med på hele prosessen.

– Det å flytte til bygda, passe på to små griser, ikke minst arrangere Pride på Quislings hjemsted, det er jeg veldig glad for å ha hatt med «Bloggerne» på. Det er noe med alle fordommene mange har mot både by og bygd, det er et møte mellom by og bygd som kanskje flere får noe ut av, sier han.