Onsdag annonserte flyprodusenten Boeing The Boeing Airpower Teaming System, som gir et glimt av hvordan framtidens luftkamper vil bli utkjempet.

Stikkordet er fjernstyrt. Kampdronen er også en utviklings- og forskningsplattform, og er designet til å fly oppdrag alene og uten pilot eller som støtte for andre militære fly.

Se video øverst i saken!

En av oppsidene med et slikt system er at flyene er vesentlig billigere i kost og drift enn tradisjonelle kamp- og militærfly.

Det er Boeings avdeling i Australia som står bak prosjektet. Flyet ble avduket av forsvarsminister Christopher Pyne.

- Gir en plagsom fordel

Konseptet skal i første omgang resultere i et demonstrasjonsfly kalt Loyal Wingman. Det skal være klart allerede i 2020.

- Systemet vil gi allierte styrker en plagsom fordel, sier Kristin Robertson, sjef for Boeing Autonomous Systems.

- Det kan raskt omkonfigureres og utføre forskjellige typer oppdrag i tandem med andre fly. Systemet vil mangedoble slagkraften og beskytte dominansen i luften, fortsetter hun.

Flyet er 11,7 meter langt og har en rekkevidde på 2000 nautiske mil, om lag 3700 km. Det er omtrent avstanden mellom Norge og Irak.

Systemet har integrerte sensorer for etterretning, overvåkning, mållokalisering og oppklaring (såkalt ISTAR) samt elektronisk krigføring. Flyet bruker kunstig intelligens til å fly alene eller som støtte til bemannede fly.

- Dette flyet er historisk for Boeing. Ikke bare er det utviklet utenfor USA, det er også designet slik at våre globale kunder kan integrere lokalt innhold for å dekke deres landspesifikke krav, sier Boeing-sjef Marc Allen i en kommentar.

Kampdronen er planlagt å fly for første gang i 2020.

Fiendens verste mareritt

Boeing omtalte system som dette første gang i 2015. Prosjektet hatt forskjellige navn, men er i dag kjent som «Next Generation Air Dominance».

Prosjektet innebærer utviklingen av 6. generasjons kampfly. De nye F-35-flyene er 5. generasjon.

En av mulighetene som er pekt ut jagerfly som vil kunne operere sammen med en flokk av ubemannende kampdroner. Det er fristende å kalle det for fiendens verste mareritt.

Den mest toneangivende retningen synes ikke å være enkeltstående teknologier som stealth eller bedre motorer, men system som jobber sammen for å skape et slags «ultimat kampfly».

Kunstig intelligens har lenge vært ansett som kjernen i slike system.

- Kunstig intelligens kommer til å bli enormt. Jeg tror vi alle er enige om at vi må jobbe med PNT (Positioning, Navigation & Timing - eller satellittnavigasjon), kommunikasjon og stordata, uttalte en offiser med kjennskap til framtidige flyprosjekt til Popular Science den gang.

Med The BAT System later det til Boeing er på god vei til å realisere planen.