Boeings flyvende bil har tatt av

Boeing Next

Boeing Next: Luftfartgiganten Boeing har gjennomført den første, vellykkede testen av av sin flygende bil.

24.01.19 12:56

Boeing er for de fleste forbundet med en lang rekke passasjerfly og ikoniske bombe- og kampfly som B-2 Spirit og F-15 Spirit.

Men nå ser flyselskapet mot nye horisonter, og har gjennomført den første vellykkede testen av sin «flygende bil» Boeing Next.

- Det er nok et gjennombrudd for oss. Sammen med Aurora Flight Sciences har vi vellykket testet vårt passasjer-flyfartøy. Vi fortsetter fremover mot et trygt og bærekraftig økosystem for urban mobilitet, skriver Boeing i en kommentar på Twitter.

Den flyvende bilen, utviklet i prosjektet Boeing Next, lettet kontrollert, svevde i lufta og gjennomførte en kontrollert landing tirsdag på et testområde i Manassas, Virginia i USA.

Boeing Next drives av elmotorer og modellen har en rekkevidde på opptil 80 kilometer, ifølge Boeing.

Boeing kapper med konkurrenter som Airbus og en rekke andre selskap om å utvikle fungerende flyvende biler og droner som kan frakte mennesker og varer.

Den flyvende bilen lettet, svevde i lufta og landet kontrollert under en test i midten av januar 2019. Foto: Boeing

Slike fartøy kan være det neste som snur opp ned på luftfartsindustrien, skriver Bloomberg.

Boeing gjorde et byks framover i kappløpet da de kjøpte Aurora Flight Sciences i 2017. Aurora er selskapet som utvikler Übers mye omtalte flygende taxier.

Airbus, gjennom søsterselskapet A3, er også godt i gang med et liknende flyvefarkost kalt Vahana. Også Google og Terrafugia er et godt stykke på vei i sine forsøk.

Det var ingen passasjerer om bord under testen. Det er uklart når slike flygende biler kan bli tilgjengelig for forbrukere, men analytikere spår skyhøye inntekter for vinnerne av kappløpet. Foto: Boeing

Det er usikkert når de første flygende bilene vil være mulig å kjøpe for forbrukere. Samtidig som teknologien utvikles mangler det et lovverk som regulerer slik flytrafikk.

Analytikere i Morgan Stanley antyder i sine mest positive anslag at «flygende biler» kan utgjøre en industri på skyhøye 25 billioner kroner innen 2040. Det mest forsiktige anslaget er på 5500 milliarder kroner.

Boeing konkurrerer blant annet med Airbus om å lage en vellykket flyvebil.  Foto: Boeing

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Motor

Mest lest på Puls

Annonsebilag