- Spiritisme og den type greier har jeg god koll på. Jeg har vært tryllekunstner i mange år, og jeg kjenner igjen de psykologiske triksene som blant andre sjaman Durek utfører, sier komiker Per Inge Torkelsen til Nettavisen.

Mandag kommer prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett til Torkelsens hjemby Stavanger, med duoens foredragturne «The Princess and The Shaman». Det er ventet et folkehav av både presse og deltakere.

Torkelsen, derimot, velger å holde seg langt unna.

- Jeg hadde litt lyst faktisk. Jeg ville dra for å observere, og for å se hva dette er for noe. Men jeg klarer ikke å støtte disse menneskene, sier han.

- Kjenner igjen flere av triksene

Den selveklærte klovnen, som er kjent for å lire av seg kontroversielle uttalelser som at han «ønsker kristenrocken til Helvete» og «gi ungdommen en flaske brennevin før idretten tar dem», mener det Verrett og prinsessen står for bare er vås.

- Jeg har liten tiltro til slike ting. Jeg har vært til stede under flere lignende seanser og kjenner igjen flere av triksene jeg også bruker i tryllekunsten. Den eneste forskjellen er at de pakker det inn med at de er utsendt fra Gud og slike ting. Det er bare vås, sier Torkelsen.

Durek Verrett har fått mye oppmerksomhet for hans tidligere uttalelser om at han kan helbrede alvorlige sykdommer og flytte atomer. Sjamanen har også hevdet at han kan heale og kurrere mennesker fra avhengighet gjennom sjamanisme.

Kunne aldri blitt healet

Torkelsen har i en årrekke vært en storrøyker, og gikk blant annet hardt ut mot den nye røykeloven i 2014, der det ble forbudt å røyke på alle stasjoner og plattformer - over hele landet.

- Tror du sjaman Durek kunne healet vekk røykesuget ditt?

- Nei, det har jeg ikke noen tro på. Men hvis man tror på det selv, så kanskje det hadde funket.

Selv om Torkelsen ikke har noen tro på det Durek Verrett og Märtha Louise står for, skjønner han likevel at enkelte lar seg overbevise.

- Det er jo denne placeboeffekten alt dreier seg om, og det er den troen disse menneskene satser på, sier han.

- Hun må jo tjene penger hun også

Torkelsen er ikke alene om å være kritisk til foredragsturneen til prinsesse Märtha Louise og hennes nye kjæreste.

Kritikken har ikke latt vente på seg, og flere stiller seg svært kritiske til at Märtha blant annet bruker prinsessetittelen til å reklamere for virksomheten.

Det ser imidlertid Torkelsen ingen problemer ved.

- Det driter jeg i. Hun må jo tjene penger, hun også. Hun er jo en prinsesse, så hun kan ikke akkurat skrive rørlegger. Dette må hun få lov til, ler han.

Utførte sjamanisme fra scenen

Stavanger er prinsesse Märtha og Verretts andre stopp under turneen. Søndag var duoen til stede i København der de holdt en workshop som blant annet inneholdt flere sjamanistiske seanser.

Nettavisen var til stede, og snakket med flere som deltok på den mye omtalte workshopen. Blant andre Josefa Pedersen (23) som fikk en sjamanistisk healing på scenen foran publikum.

- Jeg opplevde en enorm energi som gikk gjennom kroppen min. Hendene, leppene og magen min startet å riste, og jeg følte meg kald, fortalte Pedersen til Nettavisen blant annet.

Se intervjuer av flere deltakere under workshopen i København nedenfor:

Om Durek Verrett har planer om utføre en liknende seanse i Stavanger er foreløpig ukjent.