Tirsdag er endelig høstens vakreste bondeeventyr tilbake på TV-skjermen når den 19. sesongen av «Farmen» sparkes i gang.

Nok en gang skal 14 deltakere oppleve å drive en gård 100 år tilbake i tid, og det er bare å stålsette seg for vakker norsk natur krydret med humor, intriger, vennskap og bonderomantikk - slik «Farmen» har utfoldet seg tidligere år.

Etter over 20 år på skjermen er det ingen tvil om at realityprogrammet ikke har vært foruten dramatikk, og «Farmen» har bydd på flere minneverdige øyeblikk, skandaler og snakkiser de siste årene.

Satte hele produksjonen i fare

For tre år siden opplevde programmet en av de største skandalene i realityprogrammets historie. Det var 2020 og til tross for pandemi fikk 14 deltakere prøve seg på bondelivet, med forbehold om å være i karantene før innspilling og følge strenge smittevernsregler under oppholdet.

Les også: Skaper reaksjoner: Minst elleve «Farmen»-deltakere på samme fest

Allerede før «Farmen» startet på TV ble det kjent at produksjonen hadde stoppet opp på grunn av brudd på de strenge smittevernsreglene. Da det endelig begynte på TV gikk det fire uker før seerne fikk se bildene fra da det ble oppdaget at intet mindre enn syv deltakere hadde brutt reglene ved å møte utenforstående.

En rekke hendelser som involverte fyll, smugling av alkohol, nattlige utflukter, lån av telefoner og generelle brudd på smittevernsreglene stoppet produksjonen i et døgn og fikk daværende programleder Mads Hansen (39) til å se rødt.

– «Farmen» er ikke et fengsel. Det er frivillig å melde seg på, og konseptet er bygget på en gjensidig tillit og respekt mellom produksjonen og deltakerne. Regelbruddene som ble gjort var så uansvarlig og respektløst overfor de andre deltakerne og produksjonen, at jeg ikke synes de kunne komme ustraffa fra det, sa Hansen til Nettavisen den gang.

Illsint møtte programlederen opp på gården og krevde at det ville få konsekvenser for de det gjaldt. Han ga deltakerne selv valget om hvem av de syv som skulle sendes hjem fra gården og etter mye frem og tilbake, diskusjon og tårer, insisterte til slutt Nils Kvalvik på at han ønsket «å ta en for laget», slik at de andre kunne fortsette kampen for tilværelsen som vanlig.

Konsekvensen og avgjørelsen til Kvalvik satte en støkk i de seks gjenværende «synderne», og det ble en tårevåt avskjed når finnmarkingen pakket baggen og reiste hjem.

Til Nettavisen fortalte imidlertid Kvalvik at det var en helt annen grunn til hvorfor han ønsket seg hjem. To uker inn i oppholdet fikk Kvalvik en trist beskjed fra produksjonen om at onkelen hans hadde gått bort.

Les også: Helomvending i retten etter «Farmen»-fest: Aktor ber om frifinnelse av Nils Kvalvik

Kvalvik tok tapet av onkelen svært tungt. Onkelen var ikke syk på det tidspunktet Kvalvik sjekket inn på gården, og dødsfallet kom som et sjokk. Han fikk blant annet fripass fra produksjonen til å møte opp i begravelsen.

– Vi hadde gjort noen forferdelig dumme valg med å bryte reglene inne på gården, men det var familien min som var hovedgrunnen til at jeg valgte å trekke meg. Man kan ikke sette familie og TV-innspilling opp mot hverandre, sa han den gang.

Raste etter finaletapet

To år før det som ble omtalt som «fylleskandalen» i norske medier, ble det også dramatikk inne på «Farmen»-gården. Etter 12 uker inne på gården var det nemlig duket for finale, men det var ikke seiersbrølene til Tonje Frøystad Garvik som skapte de store overskriftene.

Garvik, kjæresten hennes Lene Sleperud og Kjetil Nørstebø fikk et fint og nært vennskap inne på «Farmen»-gården, men da Garvik og Nørstebø møttes til finale fikk pipa en annen lyd.

Les også: Sterke reaksjoner etter «Farmen»-finalen: – Avgjøres på verst tenkelig måte

Etter finaletapet rømte nemlig Nørstebø til skogs og anklaget etterpå Garvik for å ha jukset seg til seieren.

Nørstebø mente noe var alvorlig galt under finalen og etter oppgave ni i den avgjørende kunnskapskonkurransen avbrøt han finalen og ba om å få snakke med produsenten for programmet.

Her skal han ha gitt uttrykk for det han mente, altså at noen i produksjonen fortalte Garvik flere av finalespørsmålene mens de to finalistene ennå var inne på gården på finaledagen. Produsenten avviste derimot anklagene og mente at det ikke var mulig. Nørstebø ble til slutt overtalt til å returnere til innspillingen for å fullføre finalen.

– Da Tonje klarte det tiende spørsmålet, som omhandlet de ulike delene på geita, styrket det mine mistanker. Hun hadde ingen forutsetning for å kunne dette. Da vi til slutt fikk utslagsspørsmålet og hun klarte det også, ble jeg helt sikker i min sak, fortalte Nørstebø til TV 2 i etterkant av finaletapet.

Da tapet var et faktum stakk altså Nørstebø av fra produksjonen og nektet å komme tilbake for å fullføre innspillingen av seieresscenene. Han møtte heller ikke opp på finalefesten da finalen ble sendt på TV to måneder etterpå.

Jukseanklagene skapte store overskrifter og Nørstebøs påstander ble tatt på det største alvor av TV 2 i etterkant av finaleinnspillingen. Ifølge pressekontakten for programmet ble blant annet bevegelsene til vedkommende i produksjonen som Nørstebø hevdet skal ha gitt finalespørsmål og svar til Garvik, kartlagt.

– Basert på de undersøkelsene vi har foretatt, er det vår konklusjon at påstandene om finalejuks er grunnløse. Vi finner ingen beviser for at noe galt har skjedd, sa pressekontakten til TV 2 i etterkant.

Nørstebø og Garvik fant aldri tilbake til vennskapet de hadde i de 12 ukene inne på gården, og er fortsatt ikke på talefot den dag i dag.

Opphetet stemning

Det er ikke første gang at deltakere ikke er på talefot etter endt «Farmen»-inspilling. Også i 2016 ble det opphetet stemning, den gang etter et dramatisk førstekjempevalg.

Mange husker nok den såkalte guttetrioen «Olsenbanden» bestående av Simen Amandus Haug Henriksen, Ali Ahmad og Marius Hofsøy som regjerte de første åtte ukene inne på gården med venninnene Åsta Hølmo, Sophie Therese Lindberg og Stine Hartmann.

Idyllen ble imidlertid brutt da storbonden Hartmann gikk i mot sin egen allianse og valgte Henriksen til førstekjempe. Med det splittet hun «Olsenbanden» og drømmen om at guttetrioen skulle få stå i finaleuken sammen, da Henriksen var nødt til å velge en av de to andre kompisene til kamp.

Resten av alliansen tente på alle plugger mot storbonden. Ord som «forbanna drittkjerring» og anklagelser om å ha blitt dolket i ryggen av storbonden ble slengt rundt om Hartmann.

– Det ble mildt sagt opphisset stemning. Jeg hadde aldri forutsett reaksjonen, den var drøy, sa Hartmann til Side 2 den gang.

Reaksjonene til deltakerne skapte flere oppgjør i mediene, og da tvekampen endelig stod for tur noen dager senere valgte Henriksen å trekke seg fra konkurransen til fordel for at kompisen skulle få bli værende på gården.

– Det var et øyeblikk der jeg vurderte å kaste bøtta på Stine. Det er en liter melk i hver bøtte, og jeg var fristet. Men jeg besinnet meg og fant ut at det beste var å sette spannene rolig ned. Jeg tror det var greit, sa Henriksen om exiten til VG.

Etter «Farmen»-oppholdet kunne Hartmann avsløre overfor VG at hun, Henriksen og Hofsøy fortsatt ikke var på talefot.

Dramtisk tvekamp

I årene som har gått har det ikke bare utspilt seg dramatikk i det psykologiske spillet på «Farmen», men også i tvekampene. Blant annet ble det dramatisk i fjorårets sesong da Benjamin Lien og Tore Haraldset skulle møtes til kamp.

Like før tvekampen hadde Lien blitt akutt syk, men valgte likevel å stille til start. Følelsene tok imidlertid overhånd over, og en fortvilet Lien stakk "til skogs" i strigråt før kampen i det hele tatt ble satt i gang.

Se de dramatiske scenene i videoen under:

Tvekampen skulle han derimot gjennomføre, og da han fikk tatt seg sammen stilte han til slutt opp til kamp. Men med en mage som vred seg, og en pust som overhode ikke hang meg gikk Lien til slutt i bakken.

– Jeg begynner etter hvert å se dobbelt og jeg klarer ikke puste godt nok. Om det er fordi jeg hyperventilerte eller om det er fordi jeg begynte å gå tom for energi, vet jeg ikke. Men jeg ble veldig svimmel, så dobbelt og jeg bommet på mange slag, fortalte Lien til Nettavisen.

Ku-drama

Det er ikke bare tvekampene som har ført til nervepirrende scener fra «Farmen»-gårdene, også enkelte scener har fått seerne til å holde pusten.

Spesielt under fjorårets sesong da Henrik Eijsink og den vesle valpen Taino ble jaget av en av kuene på gården, var det flere som satt med hjertet i halsen.

Samtidig som deltakerne jobbet med deres første ukesoppdrag, gikk det nesten galt for valpen. For mens han sto bundet fast i et tre på gården blir en av kuene tilsynelatende så interessert i hunden at det nesten blir for mye nærkontakt mellom de to dyrene.

Ifølge deltakerne forsøkte den ene kuen å tråkke på Taino, før Eijsink kom valpen til unnsetning og dyttet vekk kuen. Det hele eskalerte i en svært dramatisk situasjon der kuene løp etter Eijsink og valpen før han omsider klarte å få valpen til et inngjerdet, trygt område.

– Det gikk jo såvidt bra, men de kuene er jo veldig svære. Det ble veldig mye dyr på kort tid. Det var ganske ubehagelig egentlig, sa Eijsink etter hendelsen.

Se de dramatiske bildene:

Falt pladask for hverandre

Selv om det har vært flere intriger og dramatiske øyeblikk inne på «Farmen»-gårdene de siste årene er det ingen tvil om at programmet også har vært et godt egnet sted for å oppdage nye vennskap og ikke minst: finne kjærligheten.

Programmet har vært starten på flere romantiske forhold og senest i fjor ble seerne vitne til deltakere som forelsket seg på gården, da Andrea Rosli og Lasse Fredheim forelsket seg på gården og ble kjærester kort tid etter de kom hjem.

Noen måneder senere kunne imidlertid paret bekrefte at de hadde gått hvert til sitt.

Også året før oppsto det hete følelser på innspilling. Allerede dag én i sesongen i 2021, fant «Farmen»-deltakerne Tonje Frigstad og Simon Tronstad Jacobsen tonen, og tidlig ble det klart at det var mer enn bare vennskap mellom de to.

I flere uker ventet seerne og de andre deltakerne inne på gården på at de to skulle vise ordentlige følelser for hverandre, og ikke minst legge kortene på bordet om hva det er de egentlig følte for hverandre. Til slutt klarte ikke paret å holde hendene vekk fra hverandre og seerne fikk være vitne til et hett øyeblikk mellom de to.

Les også: «Farmen»-duoen avkrefter sexryktene: - Vi bare koste litt

På nattestid snek paret seg ut etter at de andre deltakerne hadde gått og lagt seg og under en romantisk bålseanse delte Frigstad og Jacobsen et varmt kyss til kameraene.

– Det var litt «Bonnie & Clyde»-stemning over det for min del. Så vi måtte sette prikken over i-en med et kyss, sa Frigstad til Nettavisen i etterkant.

Også Tronstad fortalte til Nettavisen at hele settingen de to satt i, med både bål og på nattestid, gjorde at et kyss var på sin plass.

– Det var et fint øyeblikk, og kamerateamet var med på å hype oss opp. Men det er en del av vår historie sammen der inne, så det føltes absolutt bra.

Frigstad og Tronstads romanse fikk enorm medieoppmerksomhet og det tok ikke mange ukene etter at de kom hjem før de også bekreftet at de var blitt et par. Forholdet skulle derimot ikke vare, for bare tre måneder delte de nyheten om at de har gått hver til sitt.

Tidligere i år kom den gledelige nyheten om at Frigstad hadde funnet kjærligheten på ny, denne gang med norske freestylekjøreren Brik Ruud.

Ble døpt på TV

Det er imidlertid ikke bare hverandre deltakerne på «Farmen» har fått et forhold til opp gjennom, men også egen tro.

I 2020 var nemlig prest Thor Haavik med, og etter flere uker hvor han serverte de andre deltakerne med både bordbønn, gode kveldshistorier med preken var flere av de andre deltakerne nysgjerrig på hva den kristne troen innebar.

En av dem var den da 27 år gamle Oslo-gutten Kjetil Kirk som ønsket å bli døpt av Haavik. For presten ble det et svært rørende øyeblikk da Kirk ønsket å bli døpt av han, men han måtte likevel forsikre seg om at Kirk ville bli døpt med riktige intensjoner.

– For meg som prest er det veldig viktig at Kjetil virkelig ønsker å bli døpt, at han ønsker å være en kristen og stå inne for det som det betyr å bli døpt, sa Haavik da episoden ble sendt.

Også programleder Mads Hansen stilte spørsmål ved Kirk sitt ønske om å bli døpt, men Kirk var tilsynelatende overbevist.

Til tross for at deltakerne var stengt inne på en gård med minimalt av utstyr utenfra, klarte likevel presten Haavik å stelle i stand en skikkelig dåp med alle «Farmen»-deltakerne til stede.

Også faddere ble utnevnt til Kirk. Blant andre «Farmen»-deltaker Nils Kvalvik, som lovet å lære opp Kirk i den kristne tro. Også «Farmen»-deltaker Raymond Røskeland ble fadder til Kirk.