Gruppen, med navnet «Jenter på Tinder», ble startet opp i juni 2020 og tillater kun jenter som medlemmer.
Her legger brukerne ut innlegg om menn de mener har oppført seg dårlig, holdt på med flere eller som til og med anklages for å være voldelige.
Det var NRK som først omtalte saken.
Les også: Tinder-utpressing: Lurte menn med falske profiler
Kan straffes
En mann statskanalen har snakket med ble nylig kontaktet av en bekjent som fortalte at han hadde blitt hengt ut på gruppen med navn og bilde. En kvinne i 20-årene hadde nemlig skrevet et innlegg hvor hun advarte om en dårlige opplevelser flere år tilbake.
Mannen mener kvinnen ikke har rett til å skrive dette og sier innlegget ikke er «forklaringen på hva som som skjedde» den aktuelle gangen. Ifølge ham ligger det mye mer bak.
En annen kvinne advarer mot en mann fra Lillestrøm-/Oslo-området som hun matchet med og gikk på et par dates med. Etter å ha oppført seg seriøst i starten, mener kvinnen han så begynte å drive med psykisk vold, verbale angrep og mer.
Det får advokat Jon Wessel-Aas til å reagere, og den erfarne juristen forklarer at en gruppe i sosiale medier anses som en offentlig gruppe når det er flere enn fem til ti stykker.
- Denne gruppen har så mange medlemmer at den vil regnes som offentlig, og da risikerer de som legger ut disse innleggene å bli juridisk ansvarlig hvis de ikke kan dokumentere disse beskyldningene, forklarer han til NRK.
Wessel-Aas mener noen av innleggene i gruppen har ærekrenkende påstander, mens noen kan sees på som krenkelser av privatlivet til de aktuelle mennene.
Dermed kan man bli erstatningsansvarlig overfor de man omtaler, dersom mennene blir klar over innleggene og forteller at det er løgn. Med mindre man kan dokumentere at innholdet er sant.
Sesong to av «Exit» er nå klar - og den er om mulig enda drøyere enn den første:
- Tillater ikke mobbing
Kvinnen som la ut innlegget om mannen NRK hadde snakket med har nå slettet innlegget. Hun visste ikke at det kunne være straffbart å legge det ut, men står fortsatt på sitt.
Administratoren for Facebook-gruppen kan ifølge Wessel-Aas stilles ansvarlig dersom vedkommende oppdager kommentarer som bryter loven uten å fjerne eller redigere dem.
Nettavisen har vært i kontakt med administratoren for gruppen, som går under falsk navn. Hun understreker at de er veldig bevisste på hva som legges ut på siden.
- Men når andre legger ut så kan det ta litt tid før vi oppdager om de har brutt en retningslinje i gruppen ved å poste navn på personen. Det skjedde kun én gang og da ble innlegget slettet med en gang. Men personen det gjaldt gikk til media, sier kvinnen til Nettavisen.
Hun forteller videre at gruppen «ironisk nok» ble opprettet etter inspirasjon fra NRKs «Hvem er Silje»-sak fra mai 2020, hvor journalisten avdekket en mann som latet som han var en kvinne på Tinder.
- Vi startet gruppen et par uker etterpå som følge av det, sier hun.
- Tillater ikke mobbing
Kommunikasjonskonsulent i Facebook, Camilla Nordsted, forteller at de ønsker folk skal bruke det sosiale nettverket til å komme i kontakt med andre, samt øke bevisstheten rundt viktige emner, inkludert bekymringer om sikkerhet knyttet til dating.
Hun legger likevel til at de ikke aksepterer mobbing og trakassering og sier Facebook også jobber kontinuerlig med å fjerne innhold som bryter retningslinjene.
- Vi tillater ikke mobbing, eller trakassering, og fjerner innhold som med viten og vilje retter seg mot private individer med intensjon om å nedverdige dem.
Nordsted understreker likevel at mobbing og trakassering er kompliserte områder, noe som gjør kontekst veldig viktig. Derfor lener de seg også i stor grad på rapporteringer fra brukerne.