Som så mange år tidligere endte Storbritannia opp med en svært dårlig plassering i Melodi Grand Prix-finalen.

I en Facebook-post søndag, som har gått viralt, markerer den britiske politikeren Nigel Farage hva han mener om Storbritannias bunnplassering.

– Jeg har sagt det før men vi må ut av denne globalistiske Eurovision-farsen, skriver den britiske Brexit-politikeren, og legger ved et bilde av årets plasseringer.

I kommentarfeltet flommer det over av kommentarer, og over 12.000 har delt sin mening. Mange er enige med politikeren, og omtaler Storbritannia som den store musikk-nasjonen.

Vil løsrive landet fra konkurransen

Farage, som er politiker i Brexitpartiet i Storbritannia, har – som partinavnet indikerer – vært en stor pådriver av å løsrive Storbritannia fra EU.

Nå vil han altså også ha Storbritannia ut av sangkonkurransen.

Klubb-leder Morten Thomassen i den norske Grand Prix-klubben er ikke overrasket over politikerens reaksjon.

– Jeg synes at Storbritannia i stedet enn å bli sur på Europa, må bli sur på sin egen TV-stasjon. Det er haugevis av gode britiske artister på radio til enhver tid. Men disse deltar ikke i konkurransen, sier Thomassen til Nettavisen.

Han legger til:

– Når de skal forklare hvorfor de gjør det så dårlig i konkurransen, så skylder de på at Europa misliker dem, eller ikke liker dem lenger. Men det er heller det at de ikke tar konkurransen på alvor.

Les også: Rocka italiensk Eurovision-seier – Norge på 18. plass

Han forklarer at Storbritannia tradisjonelt har gjort det svært bra i konkurransen, og de havnet stort sett blant de ti landene med mest poeng. Dette var en gjentakende tendens helt fra Storbritannia ble med i konkurransen i 1957.

I 1999 forsvant imidlertid språkkravet. Thomassen mener dette har mye å si for at poengene begynte å dale for England. Før var de ulike landene pålagt å synge på eget språk. Når dette pålegget forsvant hadde ikke lenger Storbritannia den store fordelen.

– Det er jo klart at «Love is fire» er en frase alle skjønner. De ga jo Storbritannia en stor fordel tidligere, sier Thomassen.

Les også: «Waterloo» kåret til tidenes beste Eurovision-låt

Avskjedsgave fra EU

Storbritannias representant i Eurovision, James Newman, reagerte med å juble da han fikk vite at han ikke fikk ett eneste poeng av verken juryene eller TV-seerne.

MGP-klubbleder Thomassen er heller ikke overrasket over at Europa ga Storbritannia årets bunnplassering.

– Europa ga dem null poeng i avskjedsgave, sier han, og sikter til Storbritannias utmelding av EU, gjennom Brexit.

Det er andre gangen i historien Storbritannia har fått null poeng i finalen. Sist gang var i 2003.

Han er ikke videre imponert over kvaliteten på Storbritannias bidrag heller.

– Her snakker vi artister langt nedpå alfabetet. Det er ikke A-,B- eller C-artister. Her må vi ganske langt ned, sier han.

Han mener grunnen til at de får være med utelukkende dreier seg om at de er et av de landene som betaler seg inn i finalen med størst summer.

Videre tror han at mange britiske artister er redde for å bli assosiert med Eurovision, rett og slett fordi det har blitt en «greie» at Storbritannia gjør det så dårlig i konkurransen.

– Om de skulle trekke seg fra konkurransen vil det være kritisk for konkurransen, mener Thomassen.

Til Storbritannias bidrag i år har Thomassen følgende å si:

– For meg er det bidraget mer som en typisk radiolåt, med fin stemning og rytme som man kan ha i bakgrunnen mens man kjører bil. De klarer ikke gjøre noe ut av det på TV, og det blir mer som en litt koselig kar som står på scenen og synger.