OSLO/NEW YORK (Nettavisen): De siste 13 årene har James Spears (68) hatt full kontroll over livet og økonomien til Britney Spears (39), etter at han i 2008 fikk jobben med å være verge for popstjerne-datteren.

Dette er imidlertid en ordning Britney Spears selv ikke lenger ønsker, og hun har de siste årene søkt om å løsrives fra farens kontroll – foreløpig uten hell. Onsdag skal hun for første gang snakke ut i retten og fortelle sin side av saken.

Les også: Britney Spears klar for å uttale seg i retten

Det er knyttet stor spenning til popstjernens forklaring, spesielt fordi fansen hennes i flere år har ment at faren har for mye kontroll. Dette har resultert i kampanjen #FreeBritney – der fansen krever at hun får tilbake friheten.

Selv har familien Spears holdt tett, og Britney selv har heller ikke uttalt seg om saken direkte.

Nå har det imidlertid dukket opp nye detaljer i saken, og ifølge New York Times har striden vart mye lenger enn det som til nå er offentlig kjent. Allerede i 2014 prøvde sangeren for første gang å fjerne faren som verge, viser rettsdokumenter den amerikanske avisen har fått innsyn i.

Les også: Dokumentar om Britney Spears vekker avsky

Ukjente rettsdokumenter

Den gang hevdet Britney at hun ble tvunget til å opptre mot sin vilje, og at hun ikke hadde noe frihet i hverdagen.

To år senere, i 2016, ytret hun et ønske om å fjerne faren som verge umiddelbart. Ifølge avisen står det i rettsdokumentene at Britney selv uttalte at ordningen hadde blitt et «undertrykkende og kontrollerende verktøy» med årene, og hun skal ha uttalt at hun var «lei av å bli utnyttet».

Ifølge rettsdokumentene hevdet sangstjernen at faren var «besatt» av å kontrollere henne, og at hun selv følte på frykt.

Det kom også frem at hun ikke hadde noe som helst kontroll over sin egen formue, og at hun levde på en ukelønn på 2000 dollar. Summen tilsvarer om lag 17.000 norske kroner.

Også i 2019 fortalte Britney i retten at hun ble tvunget til å opptre mot sin egen vilje, samt at hun hevder hun ble tvunget til å sjekke inn på et psykiatrisk sykehus. Dette er ting kampanjen #FreeBritney har hatt flere mistanker om.

Verge siden 2008

James Spears ble som nevnt utpekt som datterens verge i 2008, ett år etter at popstjernen hadde et svært offentlig sammenbrudd der hun blant annet barberte av seg alt håret.

Etter dette var hun inn og ut av rehabilitering flere ganger, men karrieren tok ikke slutt av den grunn. Siden sammenbruddet i 2007 har Britney gitt ut flere album, medvirket i tv-serier, vært dommer i «X Factor» og turnert.

Les også: Konspirasjonsteorien om Britney er tilbake

Senest i 2018 sto popstjernen på scenen i Telenor Arena i Norge med turneen «Piece of Me».

Det faktum at 39-åringen har jobbet og reist såpass mye etter å ha fått beskjed om at hun ikke er i stand til å ta sine egne avgjørelser, er noe flere har reagert på de siste årene i forbindelse med den pågående rettssaken om vergemålet.

Dette fordi de fleste andre som har permanente verger ofte har dårlig helse eller andre begrensninger.

- Britney er avhengig av legene

Kjendisnettstedet TMZ skriver at det slettes ikke er sikkert at Britney Spears kommer seg ut av vergeordningen selv om hun på onsdag kan kommer til å gi uttrykk for at hun vil ut av dette.

Ifølge TMZ er Britney nemlig helt avhengig av at legene er av samme oppfatning, og superstjernen vil trenge en godkjenning fra legene for å komme seg ut av ordningen, skriver TMZ.

Om Britney fortsatt vil ut av ordningen og hva hun vil si, er blant dette det knytter seg størst spenning til.