Det har gått 27 år siden det famøse BBC-intervjuet med Wales' daværende prinsesse, Diana. Intervjuet har i ettertid vært et av de mest omtalte TV-øyeblikkene, mye på grunn av uttalelsene til prinsessen - men også for hva som måtte til for å lande intervjuet.

Det var BBC-journalisten Martin Bashir (59) som fikk æren av å intervjue prinsesse Diana, og han gjorde omtrent hva som helst for å få et nærmere innblikk i datidens mest populære mennesker.

Det siste året har oppmerksomheten rundt intervjuet blusset opp igjen etter at nye detaljer har kommet til overflaten, noe som har skapt stor oppstandelse - 27 år senere.

Nå forteller Dianas bror, Charles Spencer (58) flere urovekkende detaljer fra intervjuet fra 1995.

Manipulasjon og spionering

Som nevnt gjorde Bashir en rekke tvilsomme valg for å intervjue den folkekjære prinsessen, blant annet ved å komme med grove anklager, forfalske dokumenter, i tillegg til å lyve.

Dianas lillebror ble også en brikke i Bashirs spill.

I et nylig intervju med Daily Mail letter Spencer på sløret om søsterens mye omtalte intervju, og hevder for første gang at han ble manipulert av BBC-journalisten.

– Jeg følte jeg ble grovt manipulert. Jeg ble lurt av Bashir for at han skulle komme nærmere min søster, sier Spencer til avisen.

Uttalelsene til avisen har på kort tid skapt overskrifter i internasjonal presse.

Les også: Disse skandalene har preget dronning Elizabeths 70 år på tronen

Før BBC-intervjuet fant sted i november 1995 ble Spencer fremvist det som viste seg å være forfalskede kontoutskrifter av Bashir.

Journalisten lot dermed 58-åringen tro at han og storesøster Diana ble spionert på, i regi av britiske tabloidaviser. Det var først i ettertid at Spencer skjønte at Bashir prøvde å vinne hans tillit med forfalskede dokumenter, og at han hadde gått rett i fellen til journalisten.

Det var Spencer som introduserte Diana for den tidligere BBC-journalisten i september 1995.

Dette er ikke første gangen Spencer går hardt ut mot den britiske journalisten.

Ifølge et intervju med BBC i 2021 er han overbevist om at det notoriske intervjuet bidro til prinsesse Dianas død i 1997.

– Ironien er at jeg møtte Martin Bashir 31. august 1995, for nøyaktig to år senere døde hun. Jeg trekker virkelig en linje mellom de to hendelsene, fortalte han i intervjuet den gang.

Det personlige intervjuet viste seg å være en gullgruve for den britiske kringkasteren da Diana kom med sjokkerende detaljer om hennes ekteskap til prins Charles (73) og trekantdramaet som hørte til.

«Det var tre av oss i ekteskapet. Det var litt folksomt»., sa hun i intervjuet og refererte til prins Charles' affære med Camilla Bowles (74).

Sen beklagelse

Det tok nærmere 30 år før det kom en offentlig beklagelse fra BBC for hvordan deres tidligere journalist, Bashir, hadde oppført seg for å sikre intervjuet med prinsessen.

En granskingskommisjon fastslo at 59-åringen brukte tvilsomme metoder, deriblant overtalelse og bruk forfalsking av diverse dokumenter. Både BBC og Bashir har beklaget til prins Charles og Dianas sønner, også til Spencer.

Nylig ble det kjent at han hadde spredt rykter om utroskap mellom prins Charles og en tidligere barnepike som jobbet for de kongelige. Bashirs påstander ble også brukt til å sikre 1995 intervjuet.

Nylig ble det kjent at Bashir hadde også spredt rykter om en affære mellom prins Charles og en tidligere barnepike som jobbet for de kongelige. Påstandene ble også brukt til å komme seg nærmere Diana, skriver People.

Les også: Nye avsløringer: Dette mener Hertuginne Meghan og prins Harry står bak lekkasjene

Kvinnen, Alexandra Pettifer (57), var barnepiken til prinsene William (40) og Harry (37) på 1990-tallet. Bashir fikk nemlig Diana til å tro på at Charles hadde vært utro med Pettifer, og hadde gjort henne gravid.

Ryktene til Bashir viste seg å ikke ha medhold, og nå har BBC måtte gi nok en beklagelse, denne gangen til Pettifer. I tillegg til en offentlig unnskyldning har hun også fått 200.000 pund utbetalt, ifølge en estimering fra The Times.

Kort tid etter at granskingsrapporten som beviste at Bashir hadde vist manglende presseetikk med Diana-intervjuet, sa han opp jobben i BBC i 2021, grunnet helsemessige årsaker.

For ett år siden ga den britiske journalisten sitt første intervju siden rapporten kom ut.

– Jeg ønsket aldri å skade Diana på noen måte. Jeg er dypt lei meg, sa Bashir til The Sunday Times.