I sitt kanskje mest ærlige intervju til nå, deler artist Ed Sheeran (32) åpenhjertig om sine mange «indre demoner».
Det er i magasinet Rolling Stone at den britiske artisten åpner opp om temaer som død, sykdom, sorg, depresjoner og avhengighet. For han har selv opplevd alt dette på nært hold.
Les også: Ed Sheeran overrasker: – Trodde jeg var homofil
Senest for et drøyt år siden, da bestekameraten og den fremadstormende artisten Jamal Edwards døde av hjerteforstyrrelser grunnet kokainbruk, bare 31 år gammel. I ettertid har Sheeran tatt grep for å forandre sin egen livsstil.
– Jeg kommer aldri til å røre noe sånt igjen. For det tok livet av Jamal, sier han til Rolling Stone.
Eksperimenterte med rus
I det ferske intervjuet legger ikke «Shape of you»-sangeren skjul på at han var en «festgutt» i 20-årene.
Han var 24 år gammel da han prøvde narkotika for første gang. Nøyaktig hvilke narkotiske stoffer han testet ut, sier ikke 32-åringen noe om, men han erkjenner at det var marihuana og «et par andre ting».
– Så blir det plutselig til en vane, og du gjør det én gang i uka. Så blir det en gang om dagen, to ganger om dagen. Uten alkohol. Det ble dårlige vibber, forteller Sheeran åpenhjertig.
Når og hvordan han sluttet sier han ikke noe om i intervjuet, men Sheeran holder seg unna narkotika i dag. Og sprit.
Men det er ikke bare rus artisten har slitt med opp gjennom.
Overfor Rolling Stone snakker han også om et anstrengt forhold til mat – spesielt med tanke på at han helt siden han ble kjent har sammenlignet seg med sine mannlige kolleger.
Les også: Ed Sheeran skulle slutte med musikk da han ble pappa – slik ble det ikke
– Så jeg gjorde det Elton John snakker om i boken sin. Jeg overspiste, også kom det opp igjen. Jeg har et stort problem med spiseforstyrrelser, sier Sheeran, og legger til at han snakker om dette med håp om åpenhet blant alle som sliter.
Fikk selvmordstanker
Sheeran har også slitt med depresjon i lang tid. Men det var først da bestekameraten døde at den kom til overflaten.
Rett før hadde nemlig artisten fått beskjed om at kona, Cherry Seaborn (30) hadde en svulst og trengte operasjon.
Hun var seks måneder på vei med parets andre barn på daværende tidspunkt, og kunne ikke operere før hun hadde født. Alt gikk bra, men bekymringen kombinert med sorgen over Edwards' død ble for mye for ham. Og da kom tankene.
Trenger du noen å snakke med?
Det finnes mange tjenester som tilbyr noen å snakke med, og de fleste er drevet av humanitære og frivillige organisasjoner. Både telefontjenestene og nettsidene er som regel bemannet av frivillige som har fått opplæring, ulike fagpersoner eller brukere og pårørende med erfaringer.
Har du behov for øyeblikkelig hjelp, ring 113 eller din lokale legevakt på 116 117.
Hjelpetelefonen 116 123 er Mental Helses gratis døgnåpne telefontjeneste for alle som trenger noen å snakke med. Du kan være anonym og de har taushetsplikt. Telefonen er åpen hele døgnet, alle dager i uken, året rundt.
For oversikt over flere hjelpetjenester kan du klikke på denne lenken.
I intervjuet sier 32-åringen:
– Jeg har alltid hatt veldig lave daler gjennom livet. Men det var ikke før i fjor at jeg virkelig adresserte det. Jeg følte at jeg ikke ville leve lenger. Og jeg har hatt de tankene flere ganger.
Og selvmordstankene kom ikke alene. Samtidig kom skammen, som igjen er en av grunnene til at han åpner opp.
Han går nå i terapi, og håper at åpenheten kan hjelpe andre.