Natt til mandag norsk tid ble Oprahs intervju med Harry og Meghan publisert. Det var stor forventing til intervjuet i forkant, og reaksjonene etter at det ble publisert har ikke latt vente på seg.

Blant annet insinuerte Meghan at den britiske kongefamilien ikke ville at deres sønn Archie skulle bli prins og således også få beskyttelse og politibeskyttelse livet ut, fordi de var bekymret for den mørk hudfargen han ville få.

- I de siste månedene jeg var gravid, pågikk det samtidig samtaler om at han ikke ville få en tittel og sikkerhet rundt seg, og det var også bekymringer rundt hvor mørk hud han ville ha da han ble født, fortalte Meghan i intervjuet.

Les mer: Intervjuet «alle» snakker om. Nå kommer søsteren til Meghan med kraftig kost

Adresserer anklagene

Disse anklagene svarer nå det britiske kongehuset på, og sier i en uttalelse, blant annet gjengitt av Sky News, at spørsmål om hudfarge er «urovekkende» og at de «vil bli adressert».

- Hele familien er triste over å høre hvor utfordrende de siste årene har vært for Harry og Meghan, sier en talsperson og fortsetter:

Erik Stephansen: Harry og Meghan: Når virkeligheten biter fiksjonen i halen

- De spørsmålene som ble stilt, spesielt angående rase, er urovekkende. Selv om noen erindringer kan oppfattes ulikt, blir de tatt veldig alvorlig, og de vil bli adressert av familien privat.

Talspersonen legger til at både Harry, Meghan og Archie er tre høyt elskede familiemedlemmer.

Se høydepunktene fra intervjuet her:

Sterke reaksjoner

Det to timer lange intervjuet har skapt sterke reaksjoner. BBCs kongereporter Jonny Dymond skrev tidlig mandag morgen at intervjuet med prins Harry og hertuginne Meghan var «ødeleggende».

- Dette var et ødeleggende intervju. Det at Harry beskriver broren og faren sin som «fanget», og at Meghan avslører at hun gjentatte ganger søkte hjelp i kongehuset bare for å bli avvist, er et slag i mellomgulvet for institusjonen, skrev han.

Også kongehusekspert Rober Johnson har uttalt seg om intervjuet. Han står bak boken «Diana: Closely Guarded Secret» om avdøde prinsesse Diana - Harrys mor.

- Dette var en forestilling fra begynnelse til slutt. Selvopptatt og egoistisk. De har opptrådt respektløst overfor landet vårt, har han uttalt.

Les også: Oprah Winfrey oppklarer hudfarge-kommentarer: Kom ikke fra dronningen

Trakk seg tilbake

Det var tidlig i 2020 at prins Harry og hertuginne Meghan flyttet til USA, trakk seg fra kongehuset og sluttet å bruke sine kongelige titler, samtidig som de fortsatt ville være en del av kongefamilien. De varslet imidlertid en vurdering av sine framtidige roller på et senere tidspunkt.

Les mer: Oprah-intervju med prins Harry og hertuginne Meghan sendes på norsk TV

I slutten av februar i år kom meldingen om at paret ikke vil vende tilbake som arbeidende medlemmer av det britiske kongehuset.

– Dronningen har skrevet og bekreftet at det ved å tre ut av arbeidet i kongefamilien, ikke er mulig å fortsette med det ansvar og de plikter et liv i det offentliges tjeneste innebærer, het det blant annet i en uttalelse fra Buckingham Palace.