Forrige uke skrev TV 2 at flere kvinner har opplevd å få celleprøvene sine feiltolket, og derfor fått påvist livmorhalskreft på et senere tidspunkt hvor kreften har utviklet seg til et mer alvorlig stadium.
Kort tid etter kom det også fram at Norsk pasientskadeerstatning (NPE) har utbetalt erstatning til 117 kvinner som følge av feiltolkede celleprøver de siste ti årene. Totalt 236 millioner kroner har blitt utbetalt til kvinner som har fått feil svar på celleprøven sin.
Les også: Fikk kritikk etter underlivssamtale med døtrene: – Viktig å snakke om
I ettertid har flere norske kvinner delt sine historier og opplevelser med feil prøvesvar på celleprøven. Deriblant den tidligere «Farmen»-deltakeren Lene Sleperud (33).
Onsdag delte 33-åringen sin historie på sosiale medier.
– Jeg er som mange andre en som stoler blindt på helsevesenet. Jeg var inne og tok celleprøver og fikk som alle de andre gangene beskjed om at alt så fint ut. Celleforandringer og kreftbeskjeder er jo sånn en tenker at aldri skjer med en selv, skriver Sleperud blant annet i innlegget på Instagram.
Året var 2018 og Sleperud hadde nylig vært hos legen. Kort tid etter kjøpte kjæresten, Tonje Frøystad Garvik (32), en helsesjekk i bursdagsgave til kjæresten sin. Noe Sleperud følte var unødvendig da hun nettopp hadde vært på sjekk hos gynekologen sin.
Gaven skulle imidlertid vise seg å redde livet til tobarnsmoren.
– Jeg var redd for å dø
Til Nettavisen forteller Sleperud at helsesjekken besto av en ultralyd hvor de undersøkte hele kroppen fra halsen og ned. Da oppdaget legen forandringer på 33-åringens ene eggstokk.
Sleperud forteller at hun fikk en ny time hos sin faste gynekolog for enda en sjekk hvor de gjennomførte en utskrapning. På selveste nasjonaldagen, den 17. mai, fikk Lene et brev i posten.
Les også: «Farmen kjendis»-Malin lekket sitt eget nakenbilde: – To hengepupper og en busk
Hun hadde grove celleforandringer og ble kalt inn til en hasteoperasjon. En dag som skulle bestå av kaker, sang og feiring ble brått snudd på hodet.
– Jeg ble helt paff og kjemperedd. Jeg kjente at jeg bare var redd for å dø, forteller Sleperud åpenhjertig til Nettavisen.
Les også: Prins Harry mener han ble født av én grunn: For å gi broren organer
Sleperud ringte deretter rundt til vennene sine som jobber som sykepleiere og leger for å få råd og informasjon rundt kreftsykdommen.
Opererte rett før innspilling
Omtrent en måned før «Farmen»-innspillingen ligger Sleperud på operasjonsbordet, klar for å fjerne deler av livmortappen. I det øyeblikket visste verken hun eller kjæresten at de skulle være med på realityprogrammet.
Så får Tonje en telefon. De skal være med på «Farmen».
– Det var en følelse av redsel og glede på samme tid, sier Sleperud.
33-åringen sier til Nettavisen at hun skulle ønske at hun visste mer om HPV-viruset tidligere, og at hun på den tiden savnet informasjon på rundt sykdommen.
Kjæresten Tonje Frøystad Garvik forteller at hun synes det er skummelt å tenke på hvordan ting kunne utviklet seg.
– Det er skummelt å tenke på hva som hadde skjedd hvis du ikke hadde tatt den helsesjekken etterpå, og ventet i tre år før neste celleprøve, sier Garvik til kjæresten sin.
Sleperud, som ikke hadde noen symptomer på at noe var galt, er enig med kjæresten din. Den tidligere «Farmen»-deltakeren mener at det bør tas opp til diskusjon om hvor lenge man skal vente mellom hver celleprøve.
– Tre år er lang tid og hvis mange av prøvene viser seg å være feil, så er det skummelt å gå så lenge mellom hver sjekk. For min del ønsker jeg å teste meg en gang i året for å være sikker, samtidig som jeg ikke vil gå rundt å være bekymret, sier hun.
Stor økning av alvorlige celleforandringer
Leder for kreftregisteret, Ameli Tropé, sier til Nettavisen at det har vært en betydelig økning av funn av alvorlige celleforandringer. Ifølge Tropé var det 4800 mennesker som fikk påvist alvorlige celleforandringer i 2012, og 8700 mennesker i 2021.
Hvor mange som har fått feil prøvesvar på celleprøvene har ikke Tropé oversikt over, hun kan imidlertid fortelle at blant 250 000 kvinner med normal screeningsprøve i 2020, så var det 86 personer som fikk påvist alvorlige celleforandringer innen ett år.
Les også: Angrer på egen reaksjon: Tenkte: «hva f**n er det du sier?»
Det er også en betydelig økning for kvinner i aldersgruppen 25–29 år, hvor det i 2012 var 1100 kvinner og i 2021 hele 2700 kvinner med alvorlige forandringer.
Lederen for kreftregisteret forklarer at det vanligste problemet når det kommer til celleprøver er at man ikke får med seg de unormale cellene under prøvetaking, eller at det kan være vanskelig å identifisere forandringene i mikroskopet.
– Betennelser kan for eksempel ha veldig like celleforandringer. Noen laboratorier bruker i dag en robotmaskin som ser på prøvene, noe som er mindre subjektivt. HPV testen er mer følsom og oppdager mange HPV infeksjoner og forandringer, som ofte går tilbake av seg selv, forklarer hun.
Les også: Vil forby foreldre å dele det i sosiale medier: – Hvor går grensen?
Tropé påpeker at kvinner var flinkere på å teste seg før enn nå, og tror årsaken ligger i at det var mer testing i samband med prevensjonsveiledning og ved graviditet.
– Kan føre til unødvendig utredning
Generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross, mener derimot at det ikke er vanlig å få feil på en celleprøve og at det er flere som utvikler forandringer i tiden før neste prøve.
– Nei, det er ikke vanlig å få feil svar på en celleprøve. Av 10.000 kvinner som får normal celleprøve, er det 1–2 kvinner som utvikler livmorhalskreft i tiden før neste prøve. Det er 0,01–0,02 prosent. Dette gjelder altså svært få, selv om det selvfølgelig er forferdelig for de kvinnene det gjelder, sier Stenstadvold Ross til Nettavisen.
Hun understreker også at å delta i Livmorshalsprogrammet dessverre ikke har noen garanti mot å utvikle kreft, men fremhever at man minsker risikoen sin betraktelig.
– Har man symptomer på at noe er galt med underlivet, er det alltid viktig å oppsøke lege, uavhengig av når man sist tok prøven, sier Stenstadvold Ross.
Les også: Slik gikk det med «Malcolm in The Middle»-stjernen
Frem til nylig har livmorhalsprøver blitt undersøkt i mikroskop for å se etter celleendringer. Hvis denne prøven er i orden, kan det gå tre år til neste prøve. Ifølge Stenstadvold Ross er det ikke nødvendig å teste seg oftere.
Stenstadvold Ross forteller at etter 1. juli i år vil en HPV-test være primær testmetode for alle som deltar i Livmorhalsprogrammet. Det betyr at det da kan gå opp mot fem år til neste test hvis prøven er fin. Dette fordi HPV-testen kan oppdage celleforandringer tidligere.
– Det tar oftest over ti år for at celleforandringer utvikler seg til kreft. Ved å ta livmorhalsprøve når du får påminnelsen, kan alvorlige celleforandringer oppdages og behandles før det utvikler seg til kreft. Ved å ta prøven for ofte, kan det føre til unødvendig utredning og komplikasjoner, og man kan finne forandringer som ville gått over av seg selv, sier Stenstadvold Ross.
Stenstadvold Ross oppfordrer likevel alle til å teste seg.
– Det viktigste du kan gjøre for å forebygge livmorhalskreft er å ta livmorhalsprøven når du får brev om å sjekke deg fra Kreftregisteret. Det reduserer risikoen for livmorhalskreft. Risikoen blir også mindre ved å ta HPV-vaksinen, og ved at du ikke røyker, sier Stenstadvold Ross.