Den siste uken har «Brennpunkt»-dokumentaren «Omsorg bak lukkede dører» skapt sterke reaksjoner.
I dokumentaren, der deler av avsløringene er filmet med skjult kamera, møter seerne blant andre 90 år gamle Lilly fra Oslo, som ikke får maten og medisinene hun trenger fra hjemmetjenesten. Dokumentaren retter også søkelyset mot lange køer for å få sykehjemsplass og lang behandlingstid.
Les også: Raymond Johansen om sjokkavsløringer om eldreomsorgen: – Store utfordringer
Artist Carina Dahl (37) er blant de som har engasjert seg i saken, og som håper engasjementet og debatten rundt dokumentaren kan føre til bedring i eldreomsorgen. Hun har nemlig selv stått på sidelinjen, som pårørende, og reagert.
– Da jeg så dokumentaren fikk jeg fysisk vondt i hjertet. Det er helt forferdelig, sier hun til Nettavisen.
– Vondt å se
Dahl understreker at hun selv ikke er helsepersonell eller har kompetanse i helsefeltet, men hun håper engasjementet hennes kan bidra litt til at eldreomsorgen bedres og styrkes.
– Jeg skjønner at det ikke alltid er en lett jobb for de som jobber i eldreomsorgen, og jeg tror ikke folk er onde. Jeg har alltid vært veldig imponert over folk som jobber innen helse, og det står mye respekt av den jobben de gjør, forklarer Dahl.
– Og det er ingen grunn til å tro at folk ikke vil gjøre jobben sin, men når det er lagt opp som det er så ser det ut til at det blir vanskelig å gjøre den jobben man vil gjøre, legger hun til.
I 2019 havnet 37-åringens morfar på sykehjem.
Mannen som en gang hadde blitt kåret til verdens sterkeste mann, trengte plutselig hjelp til det meste.
Det legger ikke Dahl skjul på at var tøft å se.
– Det var vondt å se en mann som jeg alltid har sett på som sterk i en posisjon der han trenger hjelp. Og han syntes selvfølgelig det var vanskelig selv, sier artisten, og legger til:
– Morfaren min var en helt for hele familien. En enorm bidragsyter både i arbeidslivet og privat, men så sitter du der og blir avhengig av hjelp du ikke får. Sånn skal det ikke være.
Ble bortprioritert
Torsdag tok Carina Dahl til Instagram for å dele tankene sine rundt avsløringene i NRK-dokumentaren.
«Hvordan kan verdens rikeste land ha en så grusom eldreomsorg? Kjenner jeg blir forbanna, lei meg – og det er vondt å vite at de som sårt trenger pleie ikke får det, eller blir behandlet så fælt», var blant det hun skrev i et innlegg på Instagrams historiefunksjon om NRK-dokumentaren.
Overfor Nettavisen forteller Dahl at da morfaren lå på sykehjem, opplevde de både at ting fra tidligere ikke hadde blitt fulgt opp og at morfaren ikke hadde spist da de kom.
– Det blir jo et ekstra stressmoment for de pårørende, å føle at man har foreldrene og besteforeldrene sine i trygge hender, men så er de ikke nødvendigvis alltid det, sier Dahl.
Hun håper derfor det skjer endringer i eldreomsorgen, og at engasjementet kan bidra til det.
– Jeg er ingen ekspert, men det virker som både tid, overskudd og ressurser mangler for å gi de eldre den omsorgen de trenger og fortjener. Og når det er overfylte sykehjem og slitent helsepersonell, så blir det fort en ond sirkel, sett utenfra. Jeg vet jo altfor lite om det, og da er det fint at dokumentarer som dette skaper engasjement og debatt som kanskje kan føre til endring, sier hun håpefullt.