*Nettavisen* Livsstil.

Christina løste sprøløk-mysteriet: Dette betyr bokstavene PS på sprøløken

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Christina Kihlman undret seg over bokstavene PS på den sprøstekte løken. Det ble starten på et heftig detektivarbeid som har engasjert tusenvis av nordmenn. Foto: Privat

Har du stusset over hva bokstavene «PS»på sprøstekt løk-pakken står for?

06.05.20 14:44

Bloggeren Christina «Konatil» Sandnes Kihlman har den siste tiden fått folk over det ganske land til å fundere over noe man kanskje ikke funderer så ofte over: Sprøstekt løk.

Det hele startet på tur med familien for en del uker tilbake. Christina og familien hadde tatt turen ut i vårsola. Med seg hadde de pølse på termos og den tradisjonsrike sprøstekte løken i sekken.

Les også: Har du sett de digre humlene ute nå? Her er forklaringen

– Jeg ble sittende og kikke på sprøløk-posen og la merke til PS-bokstavene, forteller Kihlman til Nettavisen.

– Det sto ikke noe på pakka, og mannen min hadde heller ikke peiling på hva det var, så jeg spurte følgerne mine på Instagram om de visste det.

Ras av spekulasjoner: – Aldri vært borti maken

Engasjementet var enormt blant følgernde, så Kihlman forsto at det var flere enn henne som hadde lurt på hva disse to bokstavene står for.

Derfor innledet hun en grundig jakt etter svar.

Les også: Test av iskaffe: Store forskjeller på sukker og kalorier (+)

For en uke tilbake la hun ut et innlegg på bloggen sin, hvor hun spurte følgerne sine hva bokstavene «PS» på pakken med sprøstekt løk sto for.

Det startet et aldri så lite ras av spekulasjoner, og både på bloggen og i sosiale medier nådde det tusenvis som lurte på det samme.

For det var nemlig ingen som kunne svare på spørsmålet, men gjetningene gikk på alt fra Per Sundnes til Post Scriptum og Christinas egen gjetning «PrøStekt løk».

– Jeg har holdt liv i bloggen i fem år og har aldri vært borti maken, det er ikke måte på hvor mye engasjement det har vært. Det har vært mye humor, alt fra gjetting til konspirasjonsteorier, forteller hun.

Løste mysteriet

Da Kihlman kontaktet Orkla fikk hun ikke annet til svar enn at de ikke kunne gi ut oppskriften på produktet, noe som ikke var det hun ba om til å begynne med.

Likevel ga hun ikke opp.

Christina endte med å kontakte Foodman som sin siste sjanse til å løse gåten, for de produserer den sprøstekte løken på vegne av Orkla. Foodman videresendte mailen til Orkla, og denne gang var det svar å få.

– PS løk kom inn i Orkla-familien gjennom et oppkjøp i Orkla på begynnelsen av 90-tallet. Et lite, norsk firma sto bak, Progress Snacks. Derav navnet, skriver Orkla i svarbrevet, som Kihlmann har gjengitt på sin blogg.

Les også: Adele deler første bilde siden jul. Fansen er i sjokk over hvordan hun ser ut nå

Klikk på bildet for å forstørre.  

«PS» står altså for «Progress Snacks», som var navnet på produsenten fram til de bli kjøpt opp av Orkla på 90-tallet. Foto: Lars Wærstad (Nettavisen)

Skuffet

Til tross for at hun kan smykke seg med å ha løst mysteriet, må bloggeren også innrømme at hun ble litt skuffet over hva bokstavene faktisk står for.

– Jeg hadde kanskje håpet at det var noe litt mer sprekt, men jeg hadde forventet at det skulle være noe i den gata, siden jeg har fulgt med på kommentarfeltet og mange har skrevet om den fabrikken som i sin tid startet produksjonen.

– Jeg må si jeg likte forslaget om at dette var Per Sundnes som drev med sprøløk, men jeg hadde nok også litt troa på at det var PS (post scriptum), for at man skal huske å kjøpe sprøløk når man handler på butikken. Det hadde vært så mye mer logisk, sier hun.

Les også: Martin (15) fikk gode nyheter av legene, men så døde han brått. Nå oppfyller folk over hele Norge hans siste ønske

Overrasket over responsen

Etter å ha løst mysteriet er hun nesten litt lamslått av den enorme vendingen saken fikk, når hun egentlig bare satt og funderte for seg selv.

– Alt dette er litt rart, blogging i seg selv er veldig uforutsigbart og man aner ikke når ting går viralt, men jeg hadde aldri sett for meg at akkurat dette skulle skape så mye oppstuss, forteller Kihlman, som tror det hele kan skyldes et behov for noe annet å tenke på i disse tider.

– Jeg håper ikke eventuelle nye lesere ikke blir skuffet når det går tilbake til familie og hverdag på bloggen, og det ikke er så mange mysterier, ler hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag