*Nettavisen* Livsstil.

Christine Koht etter tilbakefall: – Jeg er veldig redd og lei meg

SYK: – Det eneste jeg drømmer om er å få oppleve en dag som andre mennesker ikke husker engang, som bare er en tirsdag og en onsdag, sier Christine Koht. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

– Det eneste jeg drømmer om er å få oppleve en dag som andre mennesker ikke husker engang, sier en sterkt preget Christine Koht (52).

06.06.19 21:42

Podkasten «Koht vil leve» kom denne uken med en ny episode.

Podkasten utgis av Aftenposten med jevne mellomrom, men den siste tiden har Koht fått stadige tilbakefall og vært for syk til å lage podkasten.

– Det har ballet på seg med nye ting hele tiden. Det er en setning Christine sier hele tiden «Tar det aldri slutt, mamma?» Og det synes jeg er så vondt, hva kommer neste gang? Det er sånn at jeg nesten ikke klarer å si det, hva skjer dersom Christine dør? For nå skal jeg bygge meg opp til å kunne tåle det, forteller Kirsten, moren til Christine Koht.

- Skal ut, om så med rullator

I en Aftenposten-artikkel publisert på torsdag, viser Koht selv hvordan utseendet hennes er blitt forandret etter kraftig kortisonbehandling.

Likevel ønsker hun å komme seg ut i bylivet så fort hun føler seg sterk nok til det.

- Jeg skal gå ut! Så rakrygget jeg kan. Om jeg så må gå med rullator, så skal jeg ut. Det er mitt samfunnsoppdrag, sier 52-åringen.

- Jeg er for syk til å stå på scenen, jeg er for syk til å gå på rød løper, jeg er for syk til å være på TV, men jeg skal ut! Kanskje noen andre gjør det samme. Kanskje de tenker, at hvis Christine Koht går ut, så skal jeg gå ut, så kan vi bekjempe skammen sammen.

Sterke ord

I januar ble det kjent at Christine Koht (51) er kreftsyk. Vinteren og våren var beinhard for komikeren, som ble akuttinnlagt på sykehuset flere ganger.

Den siste episoden av «Koht vil leve» tar lytteren med tilbake til mai, hvor Christine skal skrives ut etter tre måneder på sykehus, og kona Pernille Rygg gjør klar for hennes hjemkomst og 52-årsbursdag.

Sånn blir det ikke. Christine får en alvorlig lungebetennelse og planene blir lagt på is.

– Det kommer noe hele tiden, og nå sa Christine at hun hadde det like vondt som nede i Tønsberg. «Nå vil jeg dø mamma» sa hun. «Jeg orker ikke mer, mamma.» Akkurat nå kjenner jeg at nå er det ikke noe lystig. Jeg synes det er så grusomt at Christine har det så vondt, hun har det så vondt nå, sier moren over telefon til podkastskaperen Joachim Førsund.

Dette var altså i mai.

- Drømmer om en helt vanlig dag

Koht forteller i podkasten at hun lengter etter en vanlig hverdag.

– Det eneste jeg drømmer om er å få oppleve en dag som andre mennesker ikke husker engang, som bare er en tirsdag og en onsdag, jeg drømmer bare om en helt vanlig dag hvor jeg kan ta på meg klær og bare sitte og ikke være så svimmel og bare være, og ikke gjøre noen ting. For det er så mange gleder i løpet av en dag som ingen husker er. Det er mange ting, ikke bare fugler og sånn, det er å ta en kaffe og hente en te, det er masse fint på en vanlig dag, forteller Koht, med lidenskap i den ellers så skrale stemmen.

Behandlinger setter mange spor, noen også synlige. Overfor Aftenposten uttrykker Koht at forandringene er viktige å snakke om, og vise frem:

Hun spør hver dag hvor lenge hun vil leve.

Legen Anna Winge ved Radiumhospitalet har sagt at de tror Christine ikke dør dette året, og at hun kan leve med sykdommen i mange år.

– Jeg hadde nesten ikke turt å håpe at det skulle se så bra ut som det gjør i dag. Så lenge kreftsykdommen er slått skikkelig ned, er dette det beste vi kunne håpe på, forteller Kohts lege.

Dette er siste episode i podkasten «Koht vil leve». Episoden slutter før Christine skal operere vekk to svulster i halsen for så å bli skrevet ut og komme tilbake på jevnlige sjekker.

– Jeg er veldig redd og lei meg, men også veldig optimistisk. Så slutten er litt bipolar, hvis du skjønner hva jeg mener. Slutten er... det er ikke noen slutt, sier Koht.

Kohts manager Knut Erik Müller-Nilssen har ingen kommentar til hvordan det har gått med operasjonene overfor Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.