LONDON (Nettavisen): Den 54 år gamle britiske skuespilleren portretterte verdens mest populære hemmelige agent i hele femten år gjennom fem suksessrike «James Bond»-filmer.

Dermed ble han den lengstsittende Bond-skuespilleren i serien og slo den tidligere rekorden til sir Roger Moore, som til tross for å ha spilt i flere filmer, satt i rollen i færre år. Craigs filmer var også blant de mest fremgangsrike i den nå 60 år gamle filmserien.

Nettavisen møter Daniel Craig for et svært eksklusivt intervju på luksushotellet Corinthia i London, kun et steinkast fra Trafalgar Square. Et hotell som gjerne kunne vært en lokasjon i en Bond-film. Og selv om han har lagt smokingen på hylla, er han fortsatt ulastelig antrukket.

For anledningen er han ikledd en skreddersydd dress.

− «Good morning, how are you», sier han på erkebritisk da han tar oss imot på hotellsuiten.

Den formelle bekledningen til tross: Han er i særdeles godt humør og avslappet – kanskje fordi han er lettet over at han er «fri» fra Bond-rollen.

Se hele Nettavisen-intervjuet med Daniel Craig:

Ny filmserie

Craig hadde tross alt en karriere før Bond, blant annet roller i Steven Spielbergs «München» og Sam Mendes sin Oscar-vinnende film «Road to Perdition». Når sant skal sies har han aldri stoppet å gjøre andre filmer. I årene mellom Bond-filmene fortsatte han å spille varierte karakterroller i alt fra «The Girl with the Dragon Tattoo» til «Logan Lucky».

Han gjorde også den Agatha Christie-inspirerte mysteriethrilleren «Knives Out» fra 2019 – en film som ble en overraskende stor kinosuksess. Det gjorde at Netflix etter sigende betalte hele 469 millioner dollar for rettighetene til to oppfølgerfilmer.

Craig er nå aktuell i nummer to i rekken kalt «Glass Onion: A Knives Out Mystery».

Vi starter med å spørre han om livet etter Bond. Han trodde aldri han skulle få en lang 007-karriere.

− Jeg ser tilbake på rollen med stolthet. For å være ærlig trodde jeg ikke at jeg skulle gjøre flere enn én Bond-film, sier han og fortsetter:

− Jeg går fra film til film. Om jeg bare hadde vært med i «Casino Royale», så tenkte jeg som så at «det var det». Man er ikke bedre enn sin siste rolle.

«Knives Out»-regissøren Rian Johnson står bak noen av Hollywoods største kassasuksesser de siste årene, deriblant «Star Wars: The Last Jedi». Han er ikke i tvil om hva som gjør Craig til en dyktig skuespiller.

− Han får det til å se enkelt ut på film. Publikum oppfatter det som uanstrengt og morsomt. Men det krever mye innsats og hardt arbeid. Daniel har jobbet beinhardt for at resultatet skal bli så bra. For jo lettere det ser ut, desto vanskeligere er jobben, mener Johnson.

Se de andre «Glass Onion: A Knives Out Mystery»-skuespillerne forteller om vepsene som nærmest angrep dem under opptakene:

Sprakk ut i latter

Craig sier han aldri har hatt det så gøy som på denne filmen.

− Jeg vet veldig godt hvordan jeg skal opptre foran kamera. Det var derimot en utfordring å holde maska med så mange humoristiske talenter rundt meg, sier han og sikter til motspillere som Kate Hudson, Edward Norton og Janelle Monáe.

− Når vi gjorde opptak, fikk jeg ofte latterkrampe. Noen ganger måtte vi bare sette oss ned og roe oss.

Det er foreløpig planlagt minst en film til i «Knives Out»-serien. Skal vi tro regissøren Johnson har de enda flere under planlegging.

− Vi kommer til å lage disse filmene så lenge Netflix ikke stopper oss, sier han med et stort smil.