Det er første gang man har hatt suksess med å prøve en vaksine mot klamydia på mennesker, ifølge danske medier.

Utviklingen av den danske vaksinen er gjort i samarbeid med Statens Serum Institut (SSI) i Danmark og Imperial College i London. Vaksinen er så langt testet på 35 britiske kvinner og skal ifølge forskerne ha virket hensiktsmessig på alle de testede kvinnene.

Les også: Økning av gonoré i Oslo: - Et tidsspørsmål før vi ser ubehandlbare tilfeller i Norge

Resultatene fra testene betegnes som oppløftende, og ifølge avdelingssjef Frank Follmann ved SSI er det et gjennombrudd.

– For oss er det et gjennombrudd. Vi har arbeidet med dette i 15 år, og klamydia-feltet har ennå ikke kommet med en slik vaksine, sier Follmann, som videre mener det er første steg på veien mot å skape en vaksine mot kjønnssykdommen.

Les også: Eksperter er bekymret over unge nordmenns forhold til sex - dette svarer de unge

Vaksinen vil nå bli testet på flere personer, og forskerne håper at vaksinen vil være på markedet i løpet av fem til sju år.

– Det er enda et stykke på vei før man kan få vaksinen, sier Follmann.

Studien blir publisert i sin helhet i tidsskriftet The Lancet Infectious Diseases tirsdag.

Klamydia rammer årlig rundt 131 millioner mennesker verden over. I 2018 ble 26.570 klamydiatilfeller registrert i Norge, 5,7 prosent flere enn i 2017. Antall klamydiadiagnoser i 2018 er det høyeste antallet siden 2005. Tallene ble lagt ut i det nasjonale overvåkingssystemet for smittsomme sykdommer, MSIS, i juni.

(©NTB)