I forrige uke åpnet kunstmuseet Kunsten i Aalborg en utstilling kalt «Work it Out». Utstillingen stiller spørsmål om hva arbeid egentlig er, og hvorfor vi arbeider.

To lerret i utstillingen er nesten helt blanke, bortsett fra et par klistremerker, melder DR.

Årsaken er ganske enkel: Den danske kunstneren Jens Haaning fikk låne 534.000 danske kroner (drøyt 730.000 norske kroner) i kontanter av museet for å gjenskape to kunstverk han tidligere hadde laget.

Disse viste henholdsvis en dansk og en østerriksk årsinntekt i kroner og euro på hvert sitt lerret, og tanken nå var at kontantene skulle klistres på lerretet.

Se også:

Men kunstneren valgte ikke dette. I stedet har han skapt et helt nytt verk bestående av et blankt lerret, med det treffende navnet «Take the Money And Run».

– Kunstverket er at det mangler en halv million, sier Haaning, når han forklarer seg til det danske programmet P1 Morgen.

Ifølge avtalen mellom kunstneren og museet skal kontantene leveres tilbake når utstillingen er over i januar 2022, skriver DR.

– Nei, det gjør jeg ikke. Kunstverket er at jeg har tatt pengene deres, sier kunstneren, som legger til at verket er en protest mot lønningene som museet tilbyr.

Han sier lønningene er så dårlig at han ville gått i minus på hele prosjektet om han ikke hadde gjort det han har gjort.

Les også: «Sløseriombudsmannen» snakker ut etter kunstbråket: - De prøvde å fremstille meg som et monster

Museumsdirektør Lasse Andersson, erkjenner at Haaning har skapt et interessant kunstverk.

– Jeg vil absolutt gi Jens rett i at han har skapt et verk som faktisk kommenterer den utstillingen vi har. Men det er ikke avtalen vi hadde, sier Andersson til DR.

Han avviser at museet ikke har tilbudt Haaning en rettferdig lønn. På nåværende tidspunkt vil han ikke kommentere om han vil politianmelde saken i januar, dersom de utlånte pengene ikke kommer tilbake.

Les også: Norges mestselgende kunstner tar et oppgjør med kunstnermiljøet

Kunstneren står på sitt, og sier pengene ikke skal returneres. Han nekter for at det er snakk om et tyveri:

– Nei, det er ikke tyveri. Det er et kontraktsbrudd, og kontraktsbruddet er en del av kunstverket, sier han.