*Nettavisen* Livsstil.

Dårlig nytt for kaffe-elskere: Mer enn seks kaffekopper om dagen er dårlig for helsa

SEKS: Seks kopper kaffe er grensen man må holde seg innenfor for å være trygg. Foto: Thomas Brun (NTB scanpix)

Men om du holder deg under den «magiske grensen» på seks kopper er du trygg.

15.05.19 10:05

Årlig importerer vi rundt 40.000 tonn kaffe til Norge, noe som er over ti kilo per voksne innbygger. Det viser tall fra SSB.

Norge ligger på andreplass over de som drikker mest kaffe i verden, bare nabolandet Finland ligger over oss.

I en ny studie publisert i tidsskriftet Oxford Academic har forskere analysert data fra 347.077 mennesker for å se på hvilke konsekvenser kaffe kan ha for kroppen.

Gjør at kroppen arbeider raskere og hardere

- De fleste vil være enig i at dersom du drikker mye kaffe, kan du føle deg nervøs, irritabel eller kvalm. Det er fordi koffein hjelper kroppen med å arbeide raskere og hardere, men det kan også være en anbefaling om at du har nådd grensen din på det tidspunktet, sier en av forskerne i studien, Elina Hyppönen i en uttalelse gjengitt av nettstedet Study Finds.

Forskerne har hentet data fra en britisk biobank, der over 340.000 mennesker mellom 37 og 73 år er registrert.

For å undersøke risikoene ved kaffedrikking sammenlignet forskerne kaffe-vanene til folk med hjertesykdommer. De studerte også om bærere av et gen som forbrenner koffein raskere kunne drikke mer kaffe uten å få de negative effektene, skriver nettstedet.

Kan øke faren med opp til 22 prosent

Studien konkluderer med at dersom man drikker mer enn seks kopper kaffe om dagen - uavhengig om man er bærer av genet eller ikke, kan faren for hjertesykdommer øke med opp til 22 prosent.

Forskerne skriver at dette kommer av at for mye koffein kan føre til høyt blodtrykk, som er en forløper for hjertesykdommer.

- For å kunne opprettholde sunt hjerte og et sunt blodtrykk, må folk begrense kaffedrikkingen til færre enn seks kopper om dagen. Basert på våre data var seks kopper vendepunktet hvor koffein begynte og negativt påvirke faren for hjertesykdommer, sier Hyppönen videre i uttalelsen.

Bra for helsa i moderate mengder

Andre studier konkluderer imidlertid med at det ikke finnes noen «magisk grense» for hvor mange kaffekopper man bør drikke per dag.

I em studie fra 2018, publisert i JAMA Internal Medicine, ble en halv millioner briter fulgt i ti år og forskerne fant at kaffedrikkerne hadde lavere dødelighet i løpet av de ti årene.

Også om du er en stordrikker av kaffe skal du kunne nyte av helsegevinstene, ifølge forskerne. Selv det å drikke mer enn åtte kopper om dagen var bra.

Det er imidlertid flere studier som har konkludert med at kaffe bør inntas i moderate mengder - men at det faktisk er bedre for helsa å drikke litt kaffe enn å droppe koffein fullstendig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag