Kjenner du noen du alltid blir glad av å være rundt? Som gir deg energi, glede og optimisme og som du, kort oppsummert, egentlig bare vil være sammen med så ofte som mulig?

I så fall er nok dette en person som mange vil være sammen med - ikke bare du. For de menneskene som alltid gir energi, er gjerne populære blant mange.

Men hva er det som gjør dem så populære? Hvilke personlighetstrekk går igjen hos de som «alle» vil være venner med?

Ifølge forskningen, handler det ikke om å være morsom, kul eller snill, men noe helt annet.

Utadvendt og omgjengelig

Vi skal se på to studier, begge omtalt av Psychology Today, som har forsøkt å konkretisere hvilke personlighetstrekk som går igjen hos de mest populære menneskene.

Men før vi ser på forskningen, tar vi en telefon til professor Svenn Torgersen, som er ekspert på personlighetspsykologi.

- Opppsummert lander forskerne på at det er to personlighetstrekk som går igjen hos de menneskene vi «alle» liker. Vil du gjette på hvilke?

- Jeg vil tro de er utadvendte, at de scorer høyt på personlighetstrekket ekstroversjon. Og så tipper jeg de scorer høyt på omgjengelighet.

LES OGSÅ: Disse fem tingene angrer vi mest på like før vi dør

Ekstroversjon og omgjengelighet er to av trekkene i den anerkjente «femfaktormodellen», som brukes til å kartlegge noens personlighet. De tre andre trekkene er åpenhet, planmessighet og nevrotisisme.

Merk at i personlighetspsykologi innebærer «omgjengelighet» mer enn det som ligger i ordets rette forstand. Scorer man høyt på denne faktoren, er man veldig sjenerøs medgjørlig, tillitsfull, empatisk og omtenksom.

Det viser seg at Torgersen er «personlighets-ekspert» helt på ordentlig.

I en studie fra 2015, inviterte forskerne 40 mennesker til å delta i et eksperiment hvor de speed-datet seks eller syv mulige partnere. De personlighetstrekkene som gikk igjen hos de mest populære, var nettopp de Torgersen nevner:

Utadvendthet og omgjengelighet.

- Det er ikke vanskelig å forstå. Scorer du høyt på disse to, er du sulten på folk og naturlig glad i mennesker. Du bryr deg om dem og vil at de skal føle seg vel, derfor gjør du det du kan for at de skal ha det bra. Samtidig har du en egen vinning i det, nemlig fordi du er så ekstrovert så trenger du å ha folk rundt deg hele tiden - og da er du avhengig av at mange liker deg, sier Torgersen.

Han legger til to andre faktorer som vil gjøre deg ekstra populær:

- Er du i tillegg klart planmessig, er du altså pålitelig og samvittighetsfull, og scorer du samtidig lavt på nevrotisisme, er du enkel og være sammen med, ikke nærtakende og har jevnt humør. Det blir vanskelig å slå, ler Torgersen.

Gir andre en god følelse

Torgersen er inne på noe når han sier at de utadvendte og omgjengelige menneskene, gjør det de kan for at folk rundt seg skal ha det bra.

En annen studie fra 2010, hvor forskerne studerte data fra 48 ulike grupper, viser nemlig at det er måten du får andre til å føle seg på, som er det mest relevante, altså de følelsene du vekker i andre.

For tenk deg om selv. Hvem setter du deg ved siden av på fest hvis du får velge helt fritt? Hvem vil du spise lunsj med i kantina? Og når du har en litt dårlig dag, hvem er det du søker mot da?

Det er ikke nødvendigvis den som kan mest, forteller de beste historiene eller gir deg innpass i de kuleste miljøene. Det er ofte den som får deg til å føle deg bra - som hører på deg, ser deg og nærmest «overfører» sin positive energi til deg.

LES OGSÅ: Disse ti livshendelsene har størst sjanse for å gjøre deg syk - en uventet sorg troner på toppen

Forskerne noterte seg at de menneskene «alle» likte, ofte var vennegjengens midtpunkt - ikke nødvendigvis fordi de tok mest plass og pratet høyest, men fordi de var den personen flest i gjengen rangerte som en av sine nærmeste venner.

De ga andre en god følelse av å bli sett, hørt og bekreftet, og ble på den måten et knutepunkt i vennegjengen.

- Det stemmer, nikker Torgersen, og legger til:

- Ofte har disse menneskene veldig mange venner. De er heldigvis glade i mennesker og har lite behov for å være alene, men for mange kan det likevel bli utfordrende å pleie alle disse vennskapene etter hvert.

De menneskene vi liker minst

2010-studien gjorde imidlertid et litt overraskende og motstridende funn, i alle fall ved første øyekast:

De menneskene som var dårligst likt, scoret gjerne høyt på ekstroversjon. Men - og dette er et viktig men - det ble først negativt når de samtidig scoret lavt på omgjengelighet.

For hva blir resultatet hvis vi kombinerer det å være veldig utadvendt med å være lite sjenerøs, medgjørlig, tillitsfull, empatisk og omtenksom?

- Dominerende, konkurrerende og mistenksomme mennesker. Sånne mennesker som ikke egentlig liker andre, men som trenger å omgi seg med folk likevel fordi de er så sugen på andre mennesker. Altså tar de mye plass, men overkjører folk rundt seg uten å bry seg noe særlig om hvordan de har det, sier Torgersen.

Kan du endre personlighet?

I utgangspunktet er det slik at ingen av oss ønsker å være dårlig likt. Helst vil jo vi alle være populære og godt likt.

- Så da avslutter vi med det kanskje viktigste spørsmålet: Kan vi endre oss?

- Ja, til en viss grad. Personligheten vår består av følelser, tanker og handlinger. Skal du endre deg, må du begynne med handlinger. Vil du bli mer sosial og mindre innadvendt, må du begynne med å gå ut blant folk og oppsøke det sosiale. Så kan du prøve å gjøre noe med tankene du har, og over tid vil kanskje følelsene endre seg - slik at du får lyst til å være sosial, slår Torgersen fast.

LES OGSÅ: CNN-spaltist: «Ett ord forklarer hvorfor nordmenn er så lykkelige»

Hvis du ønsker å bli bedre likt, så må du gjerne begynne med deg selv. Forskerne bak 2015-studien konkluderte nemlig med at de menneskene som var i god kontakt med sine egne følelser, også var flinkere til å tune inn på andres følelser - og derfor vekke positive følelser i menneskene rundt dem.

Torgersen tror imidlertid det kan bli vanskelig å «bli god» på følelser sånn helt av seg selv, og gjentar at endring i personlighet bør starte med handling, altså må du gjøre konkrete ting for å bli bedre kjent med ditt eget følelsesliv.

I tillegg er det verdt å vite at man endrer seg med alderen, så personligheten vår er i stadig forandring.

- Så selv de mest ekstroverte og sosiale kan bli glade i alenetid hvis de flytter ut i skogen helt alene og venter der noen år?

- Det blir kanskje litt voldsomt, ler Torgersen, og avslutter:

- Men vi forandrer oss for hvert år vi blir eldre, og de mest ekstreme av oss, forandrer oss som regel mest.