Det har stormet rundt abortsaken i USA etter at et dokument om endring av abortloven ble lekket i april. Men fredag avgjorde USAs høyesterett at dommen som har gitt kvinner rett til selvbestemt abort oppheves på nasjonalt nivå.

Fra nå av er det altså opp til hver enkelt stat om de velger å beholde retten til abort, stramme inn på reglene eller fjerne retten til abort.

Les også: Raser mot sjokkavgjørelse: - Et av de aller mørkeste øyeblikkene i vår historie

Den nye abortloven har utløst sterke reaksjoner, og nå tar flere norske kjendiser til sosiale medier for å utdype sin frustrasjon overfor avgjørelsen.

– Lover å hjelpe

To av dem som fordømmer avgjørelsen er de norske influenserne og nygifte paret Camilla Lorentzen (32) og Julie Visnes (25). På TikTok har paret delt en video der det står «hvis du trenger å ta abort kan du komme å bo hos oss», og understreker at de håper alle som trenger tar kontakt.

I videoen utdyper de:

– Hvis noen av våre amerikanske følgere noen gang har behov for en abort, kan dere komme å bo hos oss. Vi har et hus i Norge, vi har en bil og vi har et gjesterom.

Før Camilla legger til:

– Vi er vennlige, stort sett hele tiden, unntatt på morgningen. Og vi lover at vi skal gjøre alt vi kan for å hjelpe deg med en trygg abort. Vi er her hvis dere trenger oss, avslutter hun.

Se videoen under:

@julieevlorentzen

please reach out if you need us!🤍

♬ original sound - julie

Videoen har gått viralt på få dager, og har i skrivende stund fått 1,7 millioner likes på appen og nesten åtte millioner mennesker har sett den. Samtidig renner det inn tusenvis av kommentarer som hyller jentene for at de åpner opp hjemmet sitt for alle som måtte trenge det.

«Jeg elsker dette! Dere er så søte. Fortsett sånn her», har en bruker kommentert.

En annen bruker skriver videre:

«Redd meg fra dette landet»

Tiktoken har imidlertid fått flere andre jenter fra andre land til å åpne hjemmene sine for fremmede kvinner som ønsker å ta abort. I kommentarfeltet er det flere brukere i både Canada og Tyskland som skriver at kvinner kan bo hos dem.

Nettavisen har forsøkt å komme i kontakt med Visnes og Lorentzen, men som for øyeblikket befinner seg på bryllupsreise.

– Alle skal bestemme over egen kropp

Men jentene er ikke de eneste norske kjendisene som har gått viralt på TikTok av å reagere på den nye abortloven.

Artisten Emilie Nicolas (34) er også en av dem som reagerer. Hun stilte nylig opp i menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty sin nye kampanje der hun synger en revidert versjon av den amerikanske nasjonalsangen. Organisasjonen valgte å fjerne ordet «free» fra sangen.

TikToken har så langt over tre millioner visninger.

Se videoen fra Amnesty under:

– Jeg ble med på denne kampanjen fordi det er uhyre viktig å bruke stemmen sin, og kjempe der man kan nå som verden er som den er. Saken er naturligvis viktig for meg, uttalte hun til VG.

Les også: Eks-visepresident: Retten til abort er lagt på «historiens skraphaug»

På Instagram har artisten delt videoen til Amnesty, og skriver følgende under innlegget:

«Alle sammen har rett til å bestemme over sin egen kropp. Det er så enkelt som det».

Alvorlig tilbakeskritt

Også statsminister Jonas Gahr Støre reagerer på avgjørelsen på Twitter.

– Retten til abort kan enten bli forbudt eller strammet inn i flere amerikanske delstater etter at USAs høyesterett nå har opphevet den historiske dommen fra 1972 som sikkert amerikanske kvinner denne retten. Det er et alvorlig tilbakeskritt for kvinners rettigheter, skriver Støre på Twitter.