I slutten av juni opphevet amerikanske høyesterettsdommere «Roe mot Wade»-kjennelsen, dommen som sørget for at kvinner hadde rett til abort i nærmere 50 år i USA. Reaksjonene har florert på internett siden, og en av dem som reagerer kraftig er artisten Halsey (27).

Samme dag som kjennelsen ble fjernet oppfordret det amerikanske motebladet Vogue leserne sine til å sende inn historier om egne erfaringer og meninger rundt temaet, og en av dem som gjorde nettopp dette var Halsey.

Les også: Sophie Elise etterlyser vitner etter trafikkulykke: – Please ta kontakt

Artisten, hvis egentlige navn er Ashley Nicolette Frangipane, tok verden med storm da hun bidro på låten «Closer» med The Chainsmokers i 2016, og hun har både skrevet og gitt ut en rekke hits siden den gang. Hun var altså ikke vond å be, og sendte inn et essay som følge av Vogues etterlysning.

Fikk kjenne på hva retten til abort betyr

I essayet delte 27-åringen åpenhjertig om hvor viktig retten til abort har vært for henne, da hun selv opplevde å spontanabortere tre ganger før hun og kjæresten, filmprodusent Alev Aydin (39), fikk sitt første barn i fjor.

Etter fødselen har hun uttalt at det var sårt å ha evnen til å bli gravid, uten at kroppen klarte å holde på fosteret.

«Mange mennesker har spurt meg om jeg har revurdert mitt standpunkt til abort, etter at jeg fødte et barn til termin etter flere år med vanskeligheter for å gjøre det», skriver Halsey essayet.

«Svaret mitt er bestemt nei. Faktisk har jeg aldri følt meg sterkere om det», skriver hun videre.

Videre opplyser hun at aborten hennes reddet hennes eget liv og ga plass for sønnen til å få sitt. Hun understreker videre at «hver person fortjener retten til å velge når, om og hvordan de har denne farlige og livspåvirkende opplevelsen».

«Jeg vil holde min sønn i den ene armen og kjempe av all min makt med den andre», skriver hun.

Fornyet testamentet

Halsey spontanaborterte hele tre ganger før hun fylte 24 år, og måtte under den tredje spontanaborten få medisinsk hjelp til å fullføre aborten. Dette er ikke lenger tillatt i alle stater i USA som følge av at dommen nå er opphevet.

«Jeg gråt. Jeg var bekymret for meg selv og jeg var hjelpeløs. Jeg var desperat etter å ende graviditeten som truet livet mitt», skriver hun i Vogue.

Les også: Sommerpraten: Henrik Elvejord Borg (28)

I essayet kommer det også frem at hun fornyet testamentet sitt under graviditeten i frykt for at hun skulle dø under fødselen.

«Jeg var forberedt på det verste. Jeg ga detaljerte instruksjoner angående donasjon av organene mine hvis jeg skulle dø eller bli erklært hjernedød, noe som betyr at hvis hjertet mitt fortsatt slo, men hjernen min ikke fungerte, ville staten ha tillatelse til å skjære i mitt varme og fortsatt røde kjøtt og ta organene mine for å redde andre liv», skriver hun.

I lys av opphevingen av kvinners rett til abort i USA, har hun reflektert over hvordan det kan påvirke kvinners liv. Dersom livet hennes står i fare, kan det at hun har et bankende hjerte i magen bety at hun ikke kunne samtykket til å redde sitt eget liv, konstaterer hun.