Fredag får «Torpet»-deltakerne seg et skikkelig sjokk da et uforutsett brev avslører at «Farmen»-deltakeren fra i fjor, Nils Kvalvik (40), blir kastet ut av realitygården med umiddelbar virkning.

Brevet blir levert til deltakerne og lest opp rett før konkurransen mellom Amalie Lund (23) og Mohammed Sarmadawy (27), som skulle avgjøre hvem av de to som måtte forlate «spin off»-serien til «Farmen», og dermed miste sjansen til å kjempe seg inn på gården igjen.

Les også: Skapte historie på hver sin måte. Dette er årets «Torpet»-deltakere

«Det blir ingen konkurranse i dag. En av dere har brutt reglene ved å forlate «Torpet», var borte hele natten, hatt kontakt med andre og ikke minst satt seg selv i fare ved å vandre alene i ukjent området på nattes tid. Nils, du kan pakke sekken din å reise hjem», heter det i brevet som deltaker Daniel Godø (29) leser opp.

Ble hentet av ambulanse

Bakgrunnen for brevet og de strenge sanksjonene bunner i at Kvalvik kvelden før hadde lagt ut på en 14 timers jakt etter kyrene på gården som de hadde mistet noen dager før, og blir borte hele natten.

Kvalvik ender natten til slutt på sykehus etter å ha blitt funnet av en skogsarbeider, frossen, hjelpesløs og rådvill etter å ha gått seg bort i skogen.

Ifølge TV 2 var Kvalvik i fin form dagen etter, men etter å ha vurdert risikoen Kvalvik utsatte både seg selv og produksjonen for endte de på valget med å sende ham hjem.

– Nils ble bedt om å forlate «Torpet» fordi han ikke overholdt de reglene som var satt for deltakerne i opptaksperioden. Ingen deltakere kan forlate opptaksstedet uten å gjøre avtale med produksjonen først. Nils hadde ikke gjort noen slik avtale. I stedet satte han seg selv i fare ved å forlate produksjonen, og legge ut på en så lang vandring at han til slutt ikke greide å finne veien tilbake selv, sier pressesjef i TV 2, Jan-Petter Dahl, til Nettavisen.

Les også: «Farmen»-duoen avkrefter sexryktene: – Vi bare koste litt

De resterende «Torpet»-deltakerne er imidlertid ikke enig i produksjonen sin avgjørelse om å sende hjem Kvalvik på bakgrunn av at han hadde forlatt gården for å lete etter de forsvunnede kyrene.

– Ble oppmuntret til å lete

Ifølge Sarmadawy skal deltakerne ha blitt oppmuntret av produksjonen til å lete etter kyrne som var forsvunnet.

– Etter å ha gått flere dager uten melk, noe som var en svært viktig ressurs til all mat vi lagde der inne, spurte vi til slutt produksjonen om ikke melkemangelen kunne løses på noe vis. Da fikk vi beskjed om at vi måtte ut å lete etter kyrne for å få tak i mer melk, sier Sarmadawy til Nettavisen.

På dagtid legger dermed deltakerne ut på en større leteaksjon, også utenfor «Torpet»-området, uten hell.

– Da kvelden kom bestemte Nils seg for å ta en runde til. Vi alle trodde vel ikke at han skulle bli så lenge som 14 timer, men han er jo same, så jeg stusset ikke så alt for mye på det, sier Sarmadawy.

– Han var ikke borte lenge, altså det var hele natten og han satt seg selv i fare, men vi tenkte han hadde full kontroll, sier Daniel Godø.

Les også: «Farmen»-Torstein får hard medfart etter oppsiktsvekkende beskjed. TV 2 visste ingenting

Ifølge Amalie Lund står det skrevet i kontrakten, som deltakerne må skriver under på før deltakelsen, at hvis en deltaker er utenfor området i over 24 timer må de reise hjem. Lund stiller seg derfor spørrende til hvorfor Kvalvik ble disket fra konkurransen da han bare hadde vært borte i 14 timer.

For Lund kom reaksjonen fra produksjonen derfor som en overraskelse på henne.

– Etter at Nils kom hjem fra turen sin hadde livet på gården gått helt som normalt. Ingen i produksjonen hadde sagt noe til oss om han hele dagen. Jeg husker jeg tenkte det var rart at dette ikke var noe produksjonen hadde tenkt til å ta tak i. Det var som om ingenting hadde skjedd. Jeg tenkte ikke at det kom til å få noen konsekvenser i det hele tatt, sier Lund til Nettavisen.

Utydelige regler fra produksjonen

Dagen før sjokkbeskjeden kom om at Kvalvik måtte pakke sakene sine å reise hjem, kommer det frem på TV at Kvalvik omsider kommer tilbake fra gården etter turen sin og forteller de andre deltakerne om hvor han har vært og hva som skjedd.

Før det hadde ikke de andre deltakerne fått noe informasjon om hvordan det gikk med Kvalvik eller hvor han var, hevder Godø, Lund og Sarmadawy, til tross for flere samtaler med produksjonen.

Les også: «Farmen»-Rob vakte oppsikt med enormt vekttap. Slik skal han holde vekta

Det som visstnok ikke kommer frem på TV er hva som har foregått på «Torpet» i mellomtiden mens Kvalvik har vært borte. Godø avslører at produksjonen grep inn for en prat med deltakerne om om hva reglene egentlig er, og om deltakerne var innforstått med at de ikke hadde lov til å forlate området uten tillatelse.

– Vi hadde en liten brief med produksjonen, men vi regnet ikke med at det kunne bety noe. Vi ante fred og ingen fare, sier Godø til Nettavisen.

– Først forstod jeg ikke så mye av samtalen. De stilte spørsmål uten kontekst, og jeg forstod ikke helt hva de ville med det før jeg innså hva de egentlig var ute etter. De ville rett og slett få et svar på om reglene på gården var tydelige nok, og hvordan vi oppfattet dem, sier Sarmadawy.

Ifølge Sarmadawy var reglene på hvor de kunne få lov til å oppholde seg svært utydelige.

– Vi oppholdt oss steder som var «utenfor området» hele tiden. Vi fikk beskjed om å ta hestene med på ridetur i området rundt «Torpet» hver eneste dag for å holde dem i form, vi badet «utenfor området» hver eneste dag, og stedet der vi hentet vann var også «utenfor området». Det var ikke godt å si om hva som egentlig var området, hevder han.

TV 2 er uenig

Nils Kvalvik har foreløpig ikke besvart Nettavisens flere henvendelser. Ifølge TV 2 var det flere regelbrudd som gjorde at Kvalvik til slutt ble sendt hjem av produksjonen. Kanalen bekrefter imidlertid at de oppmuntret deltakerne til å lete etter kyrne – men etter visse vilkår.

Les også: «Farmen»-Tonje ble innlagt på sykehus etter «Farmen»-opphold

– Deltakerne er med på «Torpet» for å lage en TV-serie. Når noen velger å forlate opptaksstedet uten at kamera-crew er med, blir det vanskelig å lage innhold av det. Deltakerne hadde derfor fått beskjed om at de kunne lete etter kyrne i nærheten av «Torpet». Det ble aldri gitt tillatelse til de kunne legge ut på vandring langt fra gården, uten at folk fra produksjonen var med, sier pressesjef i TV 2, Jan-Petter Dahl, til Nettavisen.

Ifølge Dahl hadde alle deltakerne fått klar beskjed om dette. TV 2 mener de hadde et klart inntrykk av at dette var noe alle var innforstått med.

– Det er derfor ikke riktig at Nils fikk klarsignal til å legge ut på en flere timer lang vandring etter kuene på egenhånd, uten at noen fra produksjonen var med, sier Dahl og fortsetter:

– «Torpet»-produksjonen baserer seg på en gjensidig tillit mellom deltakere og crew. Det at Nils valgte å forlate innspillingsstedet uten å avklare det med produksjonen, fikk den konsekvensen at vi mistet oversikten over hvor han var. Nils valgte å se vekk fra avtaler og sikkerhetsregler, og satte seg selv i fare. Siden vi ikke viste hvor han var, ble det vanskelig for produksjonen å hjelpe Nils ut av den situasjonen han var havnet i.

Dahl forteller også at Kvalvik var i kontakt med flere enn bare skogsarbeideren den natten han gikk seg vill i skogen.

– Nils fikk hjelp via en skogsarbeider han møtte, som ringte etter ambulanse. Det første livstegnet vi fikk fra Nils var da kona hans ringte produksjonen morgenen etter forsvinningen og fortalte at han befant seg på legevakten på Jessheim. Nils var sliten, men ellers i fin form. Vi hentet han på legevakten og fraktet ham tilbake til opptaksstedet. Vi er veldig glade for at det gikk bra med han til slutt, sier Dahl.

Reagerer på forskjellsbehandling

Etter at Dagbladet kunne avsløre tidligere denne måneden at det også er blitt gjort flere regelbrudd på «Farmen»-gården denne sesongen uten å få konsekvenser, reagerer «Torpet»-deltakerne enda sterkere på produksjonens avgjørelse om Kvalvik.

Ifølge Dagbladet har «Farmen»-deltakerne Robert «Rob» Michael Scott (53) og Herman Herberth Herding (24) også hatt kontakt med utenforstående gjennom deltakelsen som hjalp dem med smugling av mat inn på gården, telefonsamtaler hjem og andre eskapader som gjorde at produksjonen måtte teste samtlige deltakere på gården for korona hele to ganger.

Les også: Må i retten etter «Farmen»-fest

– I utgangspunktet syntes jeg prinsippet om at man blir sendt hjem om man bryter reglene er bra. Men det er flaut av produksjonen å forskjellsbehandle. Det er urettferdig når deltakere i samme sesong av realitykonseptet bryter reglene, men bare en får straff. Jeg mener at det Herman og Rob gjorde var mye verre enn det Nils gjorde, sier Amalie Lund til Nettavisen.

Også Mohammed Sarmadawy reagerer sterkt på at kun Kvalvik ble diskvalifisert for å ha brutt reglene når det var flere som gjorde det samme.

– Jeg synes det er uhørt, og er skuffet over hvordan produksjonen har håndtert dette på. Han gjorde det han fikk beskjed om, med litt ekstra trass. Men det er ikke like galt som å utsette hele «Farmen»–produksjonen for korona, slik Herman og Rob gjorde da de møtte utenforstående. Det er sykt det, like sykt som i fjor. Hvorfor er det forskjellsbehandling denne gangen? Er det fordi Rob og Herman lager tv? Det tror jeg, sier Sarmadawy.

Ifølge Amalie Lund og Daniel Godø var også brevet de mottok om at Kvalvik måtte forlate gården svært personlig rettet mot Kvalvik.

– Det brevet Nils fikk var veldig rettet mot han personlig. Jeg vet ikke om det er fordi han jukset i fjor, eller hva det var. Jeg hadde ikke vært på «Torpet» så lenge på det tidspunktet, så jeg vet ikke om det var noe dårlig stemning med produksjonen, sier Lund.

– Det var ikke et hyggelig brev. Forrige gang gikk Nils på fest og trakk seg frivillig, men denne gangen var han ute og lette etter kuer. Og når det da står i brevet «du har gjort det igjen», er det lite kult. Det var ikke noe som rettferdiggjorde at han skulle bli sendt hjem. Det er urettferdig at han ble sendt hjem fordi han var borte en natt fordi han lette etter kuene, sier Godø.

Les også: Nils Kvalvik trakk seg etter grove regelbrudd. Årsaken var en helt annen: - Fikk dødsbudskap fra familien

Under fjorårets «Farmen»-sesong ble flere deltakere tatt på fersken av programleder Mads Hansen (37) for å ha brutt de strenge smittevern- og innspillingsreglene. Overtrampene var blant annet å oppsøke andre hytter i nærheten av innspillingsområdet, der de har mottatt både mat, drikke og mobiltelefoner. Den gang tok Nils Kvalvik tilsynelatende en for laget og reiste hjem som en av konsekvensene det fikk den gang.

Ifølge TV 2 er det helt ulike scenarioer fra Kvalvik og de to andre «Farmen»-deltakerne som brøt reglene i år.

– Robert og Herman forlot aldri opptaksstedet. De møtte noen tilfeldige forbipasserende inne på «Farmen»s opptaksområde, midt på dagen, mens de jobbet med et ukesoppdrag. At dette møtet faktisk hadde funnet sted hadde vi bare mistanker om på det tidspunktet, sier pressesjef i TV 2, Jan Petter Dahl, til Nettavisen.

Nils Kvalvik har som nevnt ikke besvart Nettavisens henvendelser, men ifølge TV 2 er forholdet deres til Kvalvik alt godt i dag.

– Vi hadde en lang samtale med Nils da han kom til hotellet i Hurdal. Han var svært skuffet over å måtte forlate Torpet, noe han også gav klart uttrykk for. Vi avsluttet dagen med hyggelig middag sammen, sier Dahl.